25 Ocak 2010 Pazartesi

AVUSTRALYA AÇIK 2010: İLK HAFTANIN ARDINDAN

















Sezonun ilk Grand Slam'inde ilk haftayı bitirdik. Avustralya Açık geçtiğimiz yıl rüya gibi bir yarı final ve finale sahne olmuştu. Bu sene o hikayelerin kahramanlarından Fernando Verdasco, son 3 ayın canavarı Nikolay Davydenko'ya 4. turda elenerek sahneden çekildi. Tek erkeklerde son 16 arasında seri başı olmayan 2 tenisçi vardı. Polonyalı Lukasz Kubot ve Hırvat Ivo Karlovic. Kubot, Novak Djokovic'e, Karlovic ise Rafael Nadal'a elendiler. Böylece çeyrek finalde mücadele edecek tüm tenisçilerin seri başı olacağı da garantilenmiş oldu. Şu dakikalarda devam eden Roger Federer-Lleyton Hewitt maçı ve ardından oynanacak Jo-Wilfried Tsonga-Nicolas Almagro maçı son 8 tenisçiyi tayin edecek. Davydenko, Nadal ve Djokovic dışında, Andy Murray, Andy Roddick ve Marin Cilic çeyrek finale yükseldiler. Çeyrek finalde nefis bir Andy Murray-Rafael Nadal maçı bizleri bekliyor. Marin Cilic 4. turda son Grand Slam şampiyonu Juan-Martin Del Potro'yu 5 setlik bir maçın sonunda mağlup etti. Bu dakikadan sonra müthiş mücadeleler başlayacaktır. Tablya baktığımızda şu anda devam eden Roger Federer-Lleyton Hewitt maçı dahil Murray-Nadal ve muhtemel Federer-Davydenko, Roddick-Murray/Nadal, Djokovic-Davydenko/Federer ve tabii tenisin son yıllardaki El Classico'su Federer-Nadal maçlarını izleyebiliriz. Tabii bu son maç ancak finalde gerçekleşebilir. E herkesin kalbindeki de o zaten.

Marsel İlhan'dan da biraz bahsedelim. Grand Slamlerde, seri başı olmadan hem de ilk 100 tenisçinin dışında iken üst turları zorlamak çok zordur. 1 tur geçmesi için dahi tebrik edilmesi lazım. Bu dakikadan sonra sıkça turnuva oynayıp ilk 50 sırayı zorlaması en büyük hedefi olmalı. Bana göre dezavantajı, ani çıkış yapmak için elverişli yaşları geçmiş olması. 22 yaşında. Dünya sıralamasında üst sıralara yükselmiş birçok tenisçi, 20 yaşına gelmeden ilk 10'u zorlamışlardı geçmişte. 21 yaşında son Grand Slam'i kazanan Del Potro bunun son örneği. Çok hızlı yükselmesi lazım. Tabii Marsel'e rağmen şu "75 milyonluk ülkeden bir tek tenisçi yetiştiremiyor muyuz?" sorusu rafa kaldırılmadı. Hem bu iş tek adamla çözülecek bir sorun değil, hem de Marsel Özbekistan doğumlu ve 17 yaşına kadar o ülkede kalmış bir isim.






















Bayanlar tarafına geçelim. Turnuvanın ilk günü Sharapova'nın saf dışı olmasıyla açıldı. Kendisi üzerinde toplanan "git mankenlik yap" bulutları giderek çoğalıyor ama geçirdiği ciddi sakatlıkların onu çok etkilediğini düşünüyorum. Hele Anna Kournikova ile eşleştiren taş olur, bu kızın 3 Grand Slam şampiyonluğu ve 1 de finali var. Kournikova 16 yaşında, Dark Side'a geçmeden Wimbledon'da oynadığı yarı finalden sonra ne yapmıştır bir gelip anlatsınlar, bunu söyleyenler. Tenis fundamentali iyiydi, aslında tekniği çok üstündü, kendisi iyiydi ama çevresi kötüydü falan bunlar hikaye, bugün geldiği yer bellidir. Bayanları bu sene sakatlıklar çok vurdu. Son olarak Dinara Safina, Maria Kirilenko ile oynadığı maçı yarıda bıraktı. Zaten bırakmasa da bir yere varacağı yoktu ya, en fazla finale gelir orada da 1-6, 1-6 setleri 40 dakikada verir köşesine çekilirdi. Şu andaki görüntü Williams kardeşleri tehdit eden bir tek ismin olduğu. Belçikalı'nın kortlara önce döneni Flaman kızı, Nadia Petrova'ya fena çarpıldı ama daha sonra döneni yoluna devam ediyor. Justine Henin, kendisi gibi 4. tura kalan ve seribaşı olmayan diğer isim, vatandaşı Yanina Wickmayer'i zorlu bir maçtan sonra eleyip çeyrek finale yükseldi. Henin'ın iyi de bir tablo avantajı var, finale kadar Williams kardeşlerle oynamayacak. Ama önce Kim Clijsters'a sadece 1 oyun veren Nadia Petrova'yı geçmesi gerekiyor. Zaten finale kadar gelip, kupayı da kaldırırsa Williams kardeşler Obama'ya çıkıp "Hadi Belçika'ya savaş açalım, ne olur ne olur, aynı renkteniz kırma bizi, silelim şu pralincileri dünya üzerinden" diye yalvarır.

İlhan İrem bir yana da bir Ivanovic'le Jankovic vardı ne oldu onlara?

4 yorum:

aks111 dedi ki...

Murray-Nadal ve Davydenko-Federer maçları baya iyi olucak gibi görünüyor en azından beklenti o.Cilic ilginç biraz finale gelir farketmezsiniz öyle bi oyuncu bi çıkış var kendisinde :)

cuckoo dedi ki...

tahmin:
henin-serena
federer-davydenko

keşke olsa:
azarenka-kirilenko
davydenko-cilic

cuckoo dedi ki...

ah yanlış oldu ne dedim ben. davydenko-nadal tabii ki final olacak

Sosyal_FB dedi ki...

Şu blogda senelerce yere göğe konulamayan Jankoviç son cümlelere mi kalacaktı? Vay bana, vaylar bana :))