22 Şubat 2010 Pazartesi

SİNERJİK BİR TAKIM: EVERTON
















Hafta sonundaki Everton-Manchester United maçını izlerken aklımdan hep aynı şey geçti. İnsanın formasını, bayrağını, atkısını kapıp Goodison Park'a gidesi geliyor. Öyle bir takım Everton. Bir sürü beğenebileceğiniz underrated oyuncu, istikrar sembolü bir teknik adam ve hemen hemen her maçta görmeniz muhtemel bir oyun düzeni. Blogda lafı her geçtiğinde kendisi için övgü dolu sözler söylediğimiz David Moyes'in kurduğu düzenin gösterisini izledik bir kez daha cumartesi günü. Şirketler, fabrikalar, insan kaynakları ve kişisel gelişim uzmanları hep aynı şeyden bahsederler: Sinerji. Bir bütünün, onu oluşturan parçaların toplamından daha fazla değere sahip olması. Bunu futbola uyarlarsak, bir futbol takımının, onu oluşturan oyuncuların yeteneklerinin toplamından daha fazlasını ortaya koyabilmesi. İşte Everton bunun futbol dünyasındaki resmileşmiş hali gibi. Bu yüzden de bu oluşumun içindeki isimler değişse de, o sürkülasyonun içine girdikleri anda katkı yapar hale geliyorlar. Everton sezon başından beri oyuncu kaybetmesine, sakat vermesine ve son 2-3 sezondur sıkça rastlanan sezona kötü başlama sendromuna kapılmalarına rağmen savaşıyor. Şampiyonlar Ligi bileti hattı ile puan farkını 7'ye indirdiler. Manchester United'ı özellikle maçın 35-60 dakikaları arasında oynadıkları oyunla mat eden oyuncu topluluğundan 4 adamı anlatmadan önce, başka 3 oyuncudan bahsedelim. İlki Rus oyuncu Diniyar Bilyaletdinov. Son 6 aydır kariyerinin en iyi dönemini yaşıyor. Rus milli takımı Slovenya barajını geçebilseydi onun ve Yuri Zhirkov'un üst düzey oyunu ile bunu başarmış olacaklardı. Bugün de Berbatov'un golüne verdiği erken cevap takımın maça tutunmasını sağladı. Everton orta sahasında artık moda olan "sempati duyulan oyuncu" kontenjanına direk oturdu. Bahsedeceğimiz diğer 2 isim, daha bu ayın başında yazdığımız Goodison Park'ın Apprenticeleri yazısında isimlerini zikrettiğimiz Jack Rodwell ve Dan Gosling. Biri 18 diğeri 20 yaşındaki bu 2 gençten Rodwell Everton altyapısından yetişti, Gosling ise 2008'de Plymouth'dan transfer edildi. David Moyes'in Football Manager oyuncu veri tabanını arada bir yoklaması boşuna değil söyleyelim. Bu 2 adam da İngiliz milli takımını zorlayacaktır gelecek de. Link verdiğimiz yazıda kadroda daha parlamayı bekleyen diğer adamlar da var. Yani bu ekolün ne ilk adamları bunlar ne de sonuncuları olacaklar.






















Ayrıntılı olarak bahsedeceğimiz 4 adam ise Manchester United'ı cumartesi günü orta sahadan silen ve son 2-3 aydır, artık insanların "fonksiyonsuz orta saha oyuncusu" damgasından kurtulup değerlerinin anlaşılmaya başlandığı 2 adam Michael Carrick ve Darren Fletcher'i etkisiz hale getiren 4 adam. Steven Pienaar, Mikael Arteta, Leon Osman ve Landon Donovan. Donovan büyük bir güç kattı Everton'a. O geldiğinden beri maviler oynadıkları 7 lig maçının sadece birini kaybettiler (Liverpool, 1-0). Bugün de müthiş oynadı Amerikalı. Mart sonunda, A.B.D.'ye dönecek MLS 2010-11 sezonu için, ama Avrupa'da kalmak istiyor görüntü o yönde. Aşağıda ve yukarıda saydığımız 4 oyuncunun Manchester United maçı boyunca yaptıkları pasların sahaya dağılımı var. Neredeyse hepsi 70-80 metrelik bir alanda oynamışlar maç boyu ve gidip gelmişler. Yetenekli, ayaklarına hakim, aynı zamanda çalışkan ve oyunun iki yönünü de oynayabilen (Donovan'ın defansif özellikleri daha zayıf olsa da) 4 tane oyuncunuz aynı anda sahada olduğunda ve böyle performans verdiğinde rakibi teslim alıyorsunuz. Üstelik dikine oynayabilen bu 4 oyuncunun maç boyunca yaptığı toplam pas hatası 20. Yani adam başı 5 hatalı pas yapmışlarBunların toplamda sadece 4'ü kendi sahalarında. Gerisi hücum hattındaki varyasyonlar sırasında yapılan yanlış paslar. Yerini bulan paslarının toplam sayısı ise 115. Aşağı yukarı adam başı 30 isabetli pas.

Moyes'in takımı futbolun güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor.

11 yorum:

thezehir dedi ki...

atletico yu elersek bunlarla oynayacagimiz gercegi beni cok urkutuyor.

Shareef dedi ki...

Moyes güzellemeleri beni bir Liverpool'lu olarak ifrit etmeye başladı :)

Gerçekten sormak istediğim soru şudur ama, yanlış hatırlamıyorsam, Pienaar Ajax ve Dortmund'dan geldi, Arteta Barça alt yapısı Donovan Bayern'de de oynadı ve patlaması bekleniyordu bir şekilde, Fellaini 17M poundluk bir adam, saha'nın geçmişi ManU .. Bunlar underrated oyuncu mu şimdi? Moyes'in Yokluklardan yaptığı takımlar övülüyor ki ben 32 yaşındayım hep aynı yerde Everton.. Yani tam kadroda olsalar bu sıralarda oluyorlar. Dediğiniz kadar olumlu pası ilk 10 sırada ki her takım yapabiliyor zaman zaman zaten. ben mi göremiyorum başarıyı bilmiyorum ama inanın öğrenmek istiyorum..

Flying Dutchman dedi ki...

ben de gs'lı olarak fenerbahçelilerin bu kadar çok övülmesine ifrit olabilirim :))

ben Tottenhamlı olduğum için bana dokunmuyor...

Bir de Pienaar ve Arteta'nın geçmişlerinden çok "underrated" lafından kastımız hakettikleri övgüyü almadıkları konusunda. Yani misal Liverpool'lı Lucas bu adamlardan daha göz önündedir (Noat SamisA Lucas için Mustafa Sarp'ın Liverpool şubesi der :)))

AbSurDMaN dedi ki...

Sporting'e elensinler de ligde üst sıralara oynasınlar. Durduk yere karşımıza çıkmasınlar :)

Shareef dedi ki...

Ondan bahsediyorum bende Everton takımında bir Lucas yok, bir Soto yok biz bunlarla oynuyoruz :) Ama Rafa kaybedince iki yıldıza bağımlı takım kurulmuş diyorlar ManU'dan sonra son 7-8 maçtır en çok puan toplayan takım olduğumuz halde.

Moyes'e gelince bak Fellaini yok gene de süperler.. :D

Bu açılardan bence Moyes o kadar övülesi değildir. deyip saygılarımı sunuyorum..

Noat Samisa dedi ki...

Xabi Alonso sonrası Lucas için ''Mustafa Sarp'tan hallice'' dedim, çarpıtma Dutchman. Logları ortaya dökersek biliyorsun, sen zararlı çıkarsın. :)

Adsız dedi ki...

abi ntvde hıncal uluç'la program yapan abi internetten araştırdım diyip senin yazdıklarını okuyor. örnekler veriyor. internetten araştırdım ne kadar basit kelime değilmi? çok zor sanki blog ismi vermek :)

Flying Dutchman dedi ki...

hangi arkadaş ve program nedir? :))

Turgay Keskin dedi ki...

Moyes'un yokluklardan yaptığı takım genel kadro yapısı değil aslında. Sakatlar çift haneli sayılara ulaşmışken ve giderek takım dağılmaya başlamışken bile bir anda toparlanabiliyorlar. Manchester United karşısında normalde takımın temel taşı denilecek Cahill, Jagielka, Fellaini, Hibbert gibi isimler oynamıyor ama takım yine de sahaya kimliğini yansıtıyor. Moyes eksik olan oyuncuların yerini bir şekilde dolduruyor; gerekirse Coleman gibi genç isimlere bile şans vermekten çekinmiyor.

Bu takımın İngiltere Ligi'ni ilk 4 içinde tamamlaması bence önemli bir başarıdır, ki bunu bir kere başardılar. Dev kulüplerin olduğu bir ligde zirveye oynamak pek kolay olmasa gerek; bunu da Everton bence gayet iyi yapıyor.

AbSurDMaN dedi ki...

@Flying Dutchman

Programın adı Kırmızı Çizgi, Hıncal'ın karşısındaki adam da Hürriyet Gazetesi spor müdür yardımcısı Mehmet Aslan.

Adsız dedi ki...

landon donovan asrin underratedi be FD rahat rahat chelskide oynayacak kapasitede bir orta saha bu adam.