8 Mart 2010 Pazartesi

ALLSVENSKAN 2010






















İsveç Ligi bu hafta sonu, cumartesi günü oynanacak Kalmar FF-Göteborg maçıyla başlıyor. UEFA ligler sıralamasında İsrail Ligi'nin altında, Slovakya Ligi'nin üstünde 23. sırada bulunan ligin 86. yılı oynanacak bu sene. 15 farklı şampiyon çıkarmış 85 sezon boyunca Allsvenskan. Daha öncesinde de İsveç şampiyonaları var ancak ligin profesyonel ve tüm ulusu kapsayan lig şampiyonlarını çıkaracak bir formata geçmesi 1924-25 sezonuyla gerçekleşiyor. Malmö 18 şampiyonlukla hala lider konumunda. Onu ülkenin en tanınmış takımı Göteborg 13, Norrköping 12 şampiyonlukla izliyor. Norrköping'in son şampiyonluğu 1992'de. Son 6 sezonda 6 farklı şampiyon çıkardı, ki AIK geçtiğimiz yıl tarihinin 11. şampiyonluğu elde etti ve 6. sıradaki Elfsborg'u yakaladı. Malmö şehri Malmö'nün 18, Göteborg şehri Goteborg'un 13, GAIS'in 4, Örgryte'nin 1, toplamda 18 şampiyonlukla en çok şampiyonluk çıkaran 2 şehir durumunda. Gol krallığı son yıllarda genelde 15 gol seviyelerinde dolaşıyor. Bu istatisiği kıran 2009'da 19 gol atan Kalmar'lı Patrik Ingeslten'di. 2010 sezonunda da Göteborg'lu Tobias Hysen'le GAIS'ten Wanderson do Carmo 18'er gol attılar. Ingelsten, soluğu, İskandinavya'da muazzam bir scout mekanizması bulunan SC Heerenveen'de aldı. Ancak bekleneni veremeyerek, devra arasında Norveç'in Viking takımına gönderildi. Biliyorsunuz Heerenveen'de yine Kalmar'dan transfer edilen ve geçen yıl ligin en iyi oyuncusu ödülünü alan Viktor Elm de forma giyiyor. Kardeşleri Rasmus Elm AZ'de, David Elm Fulham'da oynuyor. Ingelsten dışında son yıllarda gol kralı olmuş birkaç isim ve şu anki kulüplerini sayalım. Razak Otomoyossi (FC Metz), Marcus Berg (Hamburger SV), Ari (Spartak Moscow), Markus Rosenberg (Werder Bremen)....Alsvenskan'ın geçtiğimiz yıl seyirci ortalaması 11.000 civarındaydı.
















Son 6 sezonun tümünde şampiyonluğun el değiştirdiği bir lig için, "favori" kelimesini kullanmak biraz saçma olabilir ama İsveç futbolu deyince akla ilk gelen takımın da Göteborg olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde. Son 13 sezonda sadece 1 şampiyonluk kazanabildiler buna rağmen. 2007'de geldi bu zafer. İskoçya'daki başarısız denemeden sonra kuzeye dönen İzlandalı Teddy Bjarnason, Menajerlik oyunlarının efsanelerinden olan ve 2001-05 arası Heerenveen forması giyen Stefan Selakovic, Ankara macerasından sonra futbola başladığı kulübe geri dönen Fredrik Risp, 15 yaşında Allsvenskan'da top koşturmaya başlayarak yaş rekoru kıran ve İngiliz kulüplerinin listesinde olan Niklas Bärkroth ve genç golcü Robin Söder. Göteborg'un başında, İsveçlilere yabancı olmayacak şekilde 2 teknik adma bulunuyor. Jonas Olsson ve Stefan Rehn. Çok fazla transfer yapmadılar. Son şampiyon AIK ise Villarreal'den Uruguay'lı Sebastian Eguren'i kiraladı. Arjantinli Ivan Obolo ise Arsenal de Sarandi'ye transfer oldu. Hollandalı Jos Hooivel de Celtic'in yolunu tuttu. Türk asıllı Gabriel Özkan da takımın oyuncusu. Ligdeki 16 takımın sadece birisinin hocası yurt dışından. Örebro'nun hocası, Fin Siten Boström. Premier Lig'de uzun yıllar forma giymiş Roland Nilsson da Malmö'nün başında. Henrik Larsson'un futbolu bırakır bıraklmaz teknik direktörlüğe adım atarak Landskrona BOIS'in başına geçtiğini söylemiştik.




















Genel anlamda transferlere bakıldığında Djurgardens en büyük atılımı yapan takım oldu. 2000 yılı sonrası en çok şampiyonluk kazanan takım olan (3 kez) ama sonuncusunu 4 yıl önce kazanan takım 2010'da tarihinin 12. şampiyonluğunu kovalayacak. Ligin yeni takımı Mjallby IF ise Tobias Linderoth'u kovalıyor hala. Erik Edman 9 yıllık Avrupa macerasından sonra, aynen Larsson gibi, Helsingborgs'a dönüş yaptı.

Ligde 15 ve 16. sırayı alacak 2 takım doğrudan küme düşerken, 14. sırayı alacak takım bir alt lig olan Superettan üçüncüsü ile çift ayaklı bir play-off oynayacak. Bu arada 1941'den beri düzenlenen İsveç Kupası, Svenska Cupen'i 14 kez kazanan Malmö'nün bu alanda da lider olduğunu hatırlatalım. Son olarak yine coğrafyaya girelim. Görüldüğü gibi takımlar yine ülkenin güneyine yığılmış durumda. Sebep İskandinavya ligleri'nin genel gerekçesi ile aynı tabii. İklim şartları. Üstelik Norveç'te olduğu gibi kuzeyden 1-2 temsilci de yok. En kuzeydeki takım Gefle dahi ülkenin orta kesiminin güneyinde yer alıyor. Ülkenin sıcak su akıntılarından ve sahilden uzaktaki, sert karasal iklimin yaşandığı bölgesinden ise Örebro SK lige katılıyor.

























Çarşamba günü Norveç Ligi'yle devam edeceğiz.

2 yorum:

mute dedi ki...

Selam Dutchman,

Norvec ligiyle ilgili VG gazetesi cok guzel incelemeler yayinliyor 2 haftadir. Hergun bir takimi ele alip zayif-guclu yanlarini degerlendiriyorlar. Gerci tum ligi henuz bitirmediler ancak yine de ilgini cekebilir. VG.no adresinde de degerlendirmeler mevcut. Google translate isini gorur, ilgini cekerse.

Odd Grenland ulan! Sevgilerle :)

varol döken dedi ki...

yaza yaza sevdireceksin sonunda...

bi seksi resimlerine tıklayınız linki eksik, onu da ver tam olsun... isveçli kızlara selam olsun...