16 Mart 2010 Salı

CITY OF MANCHESTER'IN APPRENTICELERİ

























Manchester City gibi bir kulübün dahi genç oyunculara yatırım yapmaya ihtiyacı var mıdır? Vardır elbet. Bir çırpıda 35 milyon poundu kasadan çıkartabilecek bir kulüp haline gelmeleri, akademiye kilit vuracakları anlamına gelmiyor elbet. Kaka'yı 150 milyon euro ödeyerek City of Manchester Stadyumu'na getirmeyi düşünmeleri de. Roberto Mancini ara transferde keseyi çok açmadı ama önümüzdeki sezon için birçok yeni ismi transfer etmeyi düşünecek büyük ihtimalle. Tabii bu, Manchester City kadrosunda girmek isteyen ve altyapıdan gelen gençleri de endişelendiriyor. 16 yaşında takıma transfer olan Shaun Wright-Phillips, 15 yaşından beri mavi formayı giyen Stephen Ireland, 13 yaşında Oldham'dan transfer edilen Micah Richards ve 23 yaşındaki Nedum Ouoha dışında altyapıdan gelen hiçbir oyuncu yok kadroda. Üstelik bu oyuncuların hiçbirisi kadroda düzenli olarak yer bulamıyorlar bu sezon. Stephen Ireland, bir dolu transferin sonunda orta sahadaki daimi yerini kaybetti. Micah Richards'ın da forması tehdit altında. Zira onun mevkiisi için de Giorgio Chiellini ve Maicon'un isimleri geçiyor. Dolayısıyla bırakın alttan gelenleri, şu an kadroda bulunan, Manchester City üretimlerinin bile yerleri tehlikede. Biz yine de muhtemel yıldız adaylarına bir göz atalım.

Dedryck Boyata ile başlayalım. 16 yaşında Belçika'nın Brussels takımından transfer edildi defans oyuncusu. Şu an 19 yaşında. City formasıyla ilk maçını, ocak ayında Middlesbrough karşısında oynadı. Ardından ligdeki ilk maçına Blackburn Rovers maçının son 4 dakikasında oynayarak çıktı. Hemen sonrasında da Hull City deplasmanında ilk onbirdeydi. Kongo asıllı. Profesyonel maçlara çıkmadan önce City'nin genç takımıyla önemli başarılar kazandı. 12 kez Belçika 19 yaş altı milli takımının formasını giymiş durumda. City'deki forma şansı ne olur bilemiyorum ama, Euro 2012 elemelerinde, Belçika A milli takımı formasıyla karşımızda görebiliriz onu.

Norveçli Abdisalam Ibrahim'le devam ediyoruz. Norveçliler de bu Kuzey Afrika ve Asyalı gençleri devşirme yoluna gidiyorlar yavaş yavaş. Tarik Elyounoussi, Alexander Tettey, Mohammed Abdellaoue gibi oyunculardan sonra bu da yeni üretim. Somali doğumlu oyuncu 7 yaşında ailesiyle beraber Norveç'e yerleşti. 11 yaşında da Lørenskog IF takımında futbola başladı. Onu Fjelhamar kulübü transfer etti. Bu üçüncü lig kulübünde oynarkenkeşfedildi Manchesterlılar tarafından. 16 yaşındayken City ile 3 yıllık bir kontrat imzaladı. Ocak ayındaki Scunthorpe United maçıyla FA Cup kadrosunda yer aldı. Liverpool ile 0-0 berabere kalınan Premier Lig maçıyla da ilk kez sahne aldı. Orta sahada görev yapan oyuncu Patrick Vieira'ya benzetiliyor stil olarak.Zaten uzun boylu, atletik her orta saha oyuncusu ona benzetilecek bugünden sonra büyük ihtimal. Norveç'in 15 yaşından itibaren tüm alt yaş gruplarında forma giydi ama henüz A milli olmadı. Kardeşi Abdirashid Ibrahim de Manchester United taraftarlarının kurduğu FC United of Manchester'da forma giyiyor.

Sağ açık Vladimir Weiss'le devam edelim (resimde). Onu daha önce yazdık. Weiss ülkesi takımlarından Inter Bratislava'nın altyapısından yetişmiş bir isim. 2005 yılında, henüz 16 yaşındayken İngiltere'ye gelip Manchester City reserve takımında görev almaya başladı. Babası, 1990 Dünya Kupası'nda Çekoslovakya kadrosunda da bulunan Vladimir Weiss (evet oğluyla aynı isme sahip) 2008 yılından beri Slovakya milli takımının başında. Artmedia Petrzalka takımı ile bugün bile hatırlanan 2005-06 sezonu Şampiyonlar Ligi ikinci ön elemesinde, Celtic'i 5-0 mağlup ederek, ardından da Partizan'ı eleyerek devler ligine kalma başarısı gösteren bir adam baba Vladimir. Bu başarı onu tabi ki milli takıma götürdü. Vladimir Jr'nin Manchester'a gelişi de aynı yıllara rastlar. 2007-08 sezonu FA Gençler Kupası'nda finalde Chelsea'yi geçen takımın gollerinden birisine imza attı. A takımla çıktığı ilk maç geçtiğimiz sezonun son haftasında oynanan Bolton Wanderers maçıydı. 20 dakika sahada kaldı. Ardından bu sezon öncesi Nou Camp'ta oynanan hazırlık turnuvasında Barcelona karşısında 90 dakika sahada kaldı. Babası onun City formasıyla tanıştığı sıralarda, geçtiğimiz ay Slovakya milli takımına çağırdı ve Slovenya karşısında ilk milli formasını da giymiş oldu böylece Bu arada Nou Camp'teki maçta fazla şahsi oynaması sebebiyle City'li bazı taraftarların da kafasını bulandırmış bir adam, genç yaşta topla bu kadar oynamak istemesi onları endişelendirmiş. Tabi bunu özgüven göstergesi olarak görenler de var. Şu an Bolton Wanderers'da kiralık.

İrlandalı sol bek ve kanat oyuncusu Greg Cunningham'la finali yapalım. 13 yaşında Galway'in yerel takımlarından Mervue United'da başladı kariyeri. 16 yaşında geldi Manchester City'e. O da İbrahim gibi Scunthorpe maçıyla ilk kez takımın formasını giydi. Şu an 19 yaşında. Trapattoni onu bir kaç hafta önce Brezilya ile oynanan hazırlık maçında kadroya çağırdı ama sahaya sürmedi. City'de oynamaya başlarsa, A milli kadroyu zorlayacaktır.

1 yorum:

aytaç dedi ki...

abi son paragrafta city yerine united yazmışsın