31 Mart 2010 Çarşamba

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 73



















Dünya Kupası tarihinde İngilizler 73 kez oyuncu değişikliğine gittiler toplamda. Bu değişikliklerde oyuna doğrudan, skora ise dolaylı katkı yapanların sayısı fazladır muhakkak, ancak skora doğrudan katkı yapan sadece 3 oyuncu oldu bu 73 değişiklik içerisinde. David Platt, Michael Owen ve Steven Gerrard. Özellikle David Platt bu oyuncular içerisinde en etkili ve kritik golü atan oyuncu oldu. Platt, 1990 Dünya Kupası 2. tur maçında Belçika maçında oyuna sonradan girerek 119. dakikada vurduğu voleyle takımı çeyrek finale taşıdı. Oyuncu Bobby Robson tarafından 73. dakikada Steve McMahon'ın yerine oyuna girmişti. Bu goller onun Kamerun'la oynanan çeyrek final, Almanya ile oynanan yarı final ve İtalya ile oynanan üçüncülük maçında ilk onbirde sahaya çıkmasını sağladı doğal olarak ve Platt Kamerun ile İtalya'ya 1'er gol attı. Aynı zamanda Almanların finale yükseldiği yarı finaldeki maç sonu penaltı vuruşlarında bir vuruşu ağlara gönderdi.

Michael Owen'ın hikayesi ise farklı. Owen 1998 Dünya Kupası'nda Romanya maçında oyuna sonradan girip golünü attığında Pele'den sonra Dünya Kupası tarihinde gol atan en genç oyuncu unvanını aldı. Bu gol onu sonraki maçlarda ilk onbire yerleştirirken Teddy Sheringham'ı yedek kulübesine gönderdi (Owen aynı turnuvada Arjantin'e müthiş bir gol atmıştı). Öte yandan yedek kulübesine gönderdiği Sheringham, milli takım tarihinde, Dünya Kupası finallerinde en fazla sonradan oyuna giren futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. 2002 Dünya Kupası'nda, 36 yaşındayken Emile Heskey'in yedeği olan Sheringham tam 4 kez oyuna sonradan girdi ama hiç gol kaydına muvaffak olamadı.

Oyuna sonradan girip gol atabilen son İngiliz oyuncu Steven Gerrard ise, 2006 Dünya Kupası'nda İsveç ile oynanan maçta oyuna 69. dakikada Wayne Rooney'in yerine girmiş ve 85. dakikada takımını 2-1 öne geçirmişti. Maç Henrik Larsson'un 90. dakikadaki golüyle 2-2 bitti. Aşağıda İngiltere milli takımının oyuna sonradan giren oyuncularının ufak bir raporu var. Sol taraftaki oyuna girme, sağ taraftaki ise gol sayısı.

5 yorum:

orion dedi ki...

Üstad, son paragrafta Steven Gerrard'ın İngiltere ile oynanan maçta oyuna girdiğini yazmışsınız. Doğrusu İsveç olacak sanki...

Flying Dutchman dedi ki...

sağolunuz düzeltme için, doğrudur İsveç...

a-town dedi ki...

bu harika bir yazı dizisi. bir gazetede günlük yayınlanmalı. hatta biraz daha süslenip kitap olarak basılmalı :)

a-town dedi ki...

platt'in belçika maçındaki volesinin john motson'lı linkini de koyalım bari: http://www.youtube.com/watch?v=QXG5g_CTMC4

Del Piero dedi ki...

gerçekten ben de bu yazı dizini çok sevdim, aslında ben de(siz yazmaya başlamadan) düşünmüştüm böyle bir yazı dizisini, ama işte lanet olsun zaman yok ki :((