22 Mart 2010 Pazartesi

HOT PROSPECT FOR THE PRESENT

















Belçika birinci ligi Jupiler League dün oynanan maçlarla normal sezonu bitirdi. Play-off mücadelesine geçilecek bu aşamadan sonra. Sistemi daha önce anlatmıştık tekrar hafiften hatırlatalım. 16 takımlı ligde takımlar 30 maç oynuyordu ancak Mouscron'un iflası ve oynadığı maçların iptal edilmesi sebebi ile lig 28 haftada tamamlanmış oldu. İlk 6 sırayı alan takım şampiyonluk play-off'una kaldılar. Bu 6 takım, normal sezonda aldıkları puanın ikiye bölünmesiyle elde edilen rakamla play-off'a başlıyorlar. Puanların tam sayı olmaması durumunda bir üst rakama tamamlanıyor. Örneğin normal sezonu 69 puanla lider bitiren Anderlecht 35 puanla play-off'a başlayacak. Arkasında 29 puanlı Club Brugge var. 25 puanlı Gent, 23 puanlı Kortrijk, 21'er puanlı Sint-Truiden ve Zulte-Waregem onu takip ediyorlar. 7-14 sıralarındaki 8 takım ise Avrupa Ligi play-off'u için dörderli 2 gruba ayrıldılar. Şampiyonluk play-off'undan farklı olarak bu takımlar gruplarına 0 puanla başlayacaklar. İki grubun birincisi Avrupa Ligi bileti için finalde kapışacaklar. Roeselare ise ligi 15. sırada bitirdi ve ikinci ligin 2.si ile play-out oynayacak. Avrupa Ligi play-off'unda A Grubu'nda Mechelen, Cercle Brugge, Westerlo ve Lokeren, B Grubu'nda ise Standard Liege, Germinal Beerschot, Genk ve Charleroi yer alıyor. Son 2 sezonun şampiyonu Standard Liege, dün kendi evinde Gent'e 2-0 kaybederek şampiyonluk play-offuna dahi giremedi.

Dün son haftanın bir başka anlamı vardı. Anderlecht'in Kongo asıllı oyuncusu Romelo Lukaku, Belçika futbol tarihinin en genç gol kralı unvanını elde etti. Zira Lukaku dün Lokeren deplasmanında, takımının 4-0 kazandığı maçta attığı golle gol sayısını 15'e yükseltti, ve normal sezonu 13'er gollü Club Brugge'lu Dorge Kouemaha ve Sint-Truiden'li Ibrahim Sidibe'nin önünde lider bitirdi. Lukaku 13 mayıs 1993 doğumlu. Yani daha 16 yaşında. Bu rekor tam 98 yıldır RC Brussel'li eski futbolcu Maurice Bunyan'a aitti. Bunyan 1911-12 sezonunda 25 gol attığında 18 yaşından 7 ay almıştı. Bu arada yine Anderlecht'li Mbark Boussoufa da normal sezonu 14 asistle kategorisinde lider bitirdi. Aşağıda Belçika tarihinin en genç gol krallarının sıralaması var.

01. Romelu Lukaku (Anderlecht) 15 gol (2009/10) 16 yıl 10 ay
02. Maurice Bunyan (RC Brussel) 25 gol (1911/12) 17 yıl 7 ay
03. Pierre De Vidts (Daring Brussel) 26 gol (1929-1930) 19 yıl
04. Cisse Severeyns (Antwerp) 24 gol (1987/88) 20 yıl 4 ay
05. Paul Van Himst (Anderlecht) 26 gol (1963/64) 20 yıl 7 ay

6 yorum:

James dedi ki...

Afrikalılar nüfus dairesinde çekmiştir bi ayar bu adamda vardır bi 26 27 :)

cikkoleite dedi ki...

Bu Lukaku nasil 17 yasinda anlamadim!

Mehmet Ali dedi ki...

bu sistemleri bi de ahanda biz süper bi sistem yaptık diye takdimde ediyodur federasyon yetkilileri.nedir bu yaa puanın yarısını al, onu 2 ile çarp 10 ekle sonra 5 e böl tuttuğun sayı 5 :)) 16 takımlı bi lig zaten komikte bide onu parçalara böl. sen nediyosun bilader bizde her takım avrupaya gitme şansını elde edebilir. yeter ki son 2 de olmasın diyebilir sevgili belçikalı yetkililer. bende şöyle diyim. ligde önemli olan her takımın şansının olması değil, gitmeye hak kazanacak takımın ülke puanına pozitif etki yapmasıdır.bak biz ligde 12. olan takımı avrupa ligine gönderdik diye böbürlenirken yetkililer giden takımın ilk turda elenmesiyle ilerki yıllarda o giden kontejanıda kaptıracaklar ama iş işten geçmiş olacak. bakalım bu saçma sistemden ne zaman vazgeçecekler merakla bekliyorum. herhalde ülke puanı taban yaptığında.

SuMMaNuS dedi ki...

Antwerp'te doğmuş bu arkadaş. Antwerpen DistrictHouse ortamını solumuş biri olarak söyleyebilirim ki yaşında oynama yapılmış tarzında spekülasyonların pek doğru olmadığını düşünüyorum. Afrika'da doğup gelseydi doğruluk payı verirdim ama Belçika'da bu tarz şeylere dikkat ediyorlar.

Adsız dedi ki...

hic 17 yasinda birine benzemiyor.

Adem dedi ki...

Afrikada dogup buyumedi kendisi. Belcika dogumlu, bu sebeple dogum tarihinde bi gariplik yok.

Babasi da bir ara Genclerbirligi formasi giymisti. Roger Lukaku.