12 Mart 2010 Cuma

RUSSIAN PREMIER LEAGUE 2010


























Rusya Ligi'yle bu haftaki üçüncü ve son tanıtım yazısını yazalım. Finlandiya Ligi'ni daha sonra tanıtırız. Eski Sovyetler 2 sezondur UEFA Kupası'nı evlerine getiriyorlar. Bu sene Rubin Kazan tek kalmış durumda. Wolfsburg'la oynayacaklar. Kazan ve Panathinaikos kupaya veda ederse kupa mutlak surette Almanya ve batısındaki bir ülkeye gidecek ve 2 yıllık doğu hakimiyeti son bulacak. Rusya Ligi bu akşam oynanacak CSKA Moscow-Amkar Perm maçıyla başlıyor. UEFA sıralamasında 5 büyük ligin ardından Rus Ligi geliyor. Rubin Kazan son 2 yıldır ligin zirvesinde. Zenit 2007'de ipi göğüslediğinde, 11 yıl sonra şampiyonluğu Moskova'nın dışına çıkarmıştı. Cumartesi günü oynanan Süper upa finalinde CSKA Moscow'u 1-0 mağlup ederek üstüste üçünü şampiyonluğa göz koyduklarını belli ettiler. Bunu daah önce başarmış tek takım Spartak Moscow. 1996-2001 arasında 6 kez üstüste şampiyon oldular. Toplamda 9 şampiyonlukla tepedeler. 1992'den beri düzenlenen 18 sezonda 6 farklı takım şampiyonluğu kucakladı. Spartak'ın dışında CSKA ve Lokomotiv Moscow ile Spartak Vladikavkaz, Zenit Petersburg ve Rubin Kazan. 34 yaşındaki Sergei Semak ligde 4 maç daha forma giyerse, Dmitri Loskov'a ait olan 403 maçlık Premier Lig'de en fazla forma giyen oyuncu rekorunu kıracak. Gerçi Loskov da Saturn formasıyla kariyerine devam ediyor. Kendisi aynı zamanda lig tarihinde, Sovyetler Birliği dönemini de katarsak 116 golün altına imzasını atmış durumda. Bu dalda ikinci sırada. Rekor 143 gol atmış Oleg Veretennikov'a ait. Eski Beşiktaşlı Dmitri Khlestov ile Dmitri Ananko, Spartak Moscow'un 9 şampiyonluğunda da kadrodaydılar ve Rusya'da en çok şampiyonluk gören 2 futbolcu durumundalar. Bu rekor yakın zamanda kırılacakmış gibi durmuyor.

Önce geçtiğimiz yılın sonunda Rus Futbol Birliği'nin açıkladığı, her mevkiden 3'er oyuncunun bulunduğu altın, gümüş ve bronz karmaya bakalım, daha doğrusu bu karmadan takım değiştirenlere. FC Moscow'lu sağ bek Kirill Nababkin CSKA'ya, sağ açık Aleksandr Samadov ve sol açık Edgaras Cesnauskis de Dynamo'ya transfer oldu. Zenit'li ota saha oyuncusu Igor Semshov da Dynamo'nun yolunu tutanlardan. Forvet Alexander Kerzhakov Zenit'e döndü, Fatih Tekke Zenit'ten Rubin Kazan'a geçti ama herhalde en büyük sansasyon Rubin Kazan'ın maestrosu Alejandro Dominguez'in Valencia'ya transferi oldu. FC Moscow'un bu kadar oyuncu satmasının sebebi 1 ay önce blogda bahsettiğimiz, sponsor firmanın desteğini çekmesi sonucu ligde mücadele etmeyeceğinin açıklanması. Yerlerine Alania Vladikavkaz dahil edildi. Ligdeki 16 takımın 12'sinin hocası Rus. Rubin Kazan'ın başında meşhur tespihçi Türkmen Gurban Berdiyew var. Belaruslu Igor Kriushenko FC Sibir Novosibirsk'in başında. FC Rostov'un hocası ise Sovyetler Birliği'nin efsanelerinden Oleh Protasov. Ligin tek batılı hocası ise Zenit'in İtalyan hocası Luciano Spalletti. Bir dolu eski futbolcu da kulübede. Valery Karpin Spartak'ın, Omari Tetradze'de, 1. Lig'den getirdiği Anzhi Makhachkala'nın başında.











Son şampiyon kadroyu büyük ölçüde korudu. Fatih Tekke'nin yanı sıra 21 yaşındaki İsrail'li Bibras Natkho'yu transfer ettiler. Wisla Krakow'un Moldovalı kalecisi İlie Cebanu, Celta Vigo'dan gelen İspanyol Jordi Figueras Montel diğer dikkat çeken transferler. Zenit ise, Danko Lazovic için PSV'ye saydığı 5 milyonun euronun yanında, 22 yaşındaki Danimarkalı Michael Lumb'u renklerine bağladı (AGF). CSKA Moscow, Keisuke Honda'ya 10 milyon euro ödedi biliyorsunuz. FC Midtjylland'dan 19 yaşındaki Nijeryalı Sekou Oliseh'i de kadroya kattılar. Ama asıl bombaları, Young Boys Bern'i İsviçre'nin tepesine oturtan Seydou Doumbia'yı transfer edişleri oldu. Takımdaki Brezilyalıların birçoğunu ülkelerine kiraya gönderdiler. Vagner Love dahil. Karpin'in Spartak Moscow'u ise AZ'in Brezilyalısı Ari'yi renklerine bağladı. Dynamo Moscow Andriy Voronin'i kariyerinde ilk kez Rus Ligi'ne getirdi kiralık olarak, Bursaspor'dan ayrılan Shin Young-Rok ve Kım Nam-Il ise FC Tom Tomsk'un Güney Korelileri oldular. Tom Tomsk'un başında Valeri Nepomnyaschiy var.











Rus Ligi'nin haritası yukarıda. Ligin en doğusundaki Tomsk kenti ile Moskova arasındaki uzaklık 3.500 kilometre. Tabii demiryoluyla. Petersburg'a biraz daha uzak tabii. E buna da şükür.Luck ve SKA Energiya takımlarını unutmamak lazım. Onların çilesi de aşağıda, daha önce konuşmuştuk.

Hiç yorum yok: