24 Mart 2010 Çarşamba

VAN BOMMEL DİL KURUMU
















Louis van Gaal'ın Almanya'da geçtiğimiz hafta içinde aldığı ödülden bahsetmiştik. Alman dilini kullanmak için gösterdiği çaba ve zaman zaman bu konuda Almanlardan daha fazla hassas olması sebebiyle Almanların övgüsünü almıştı. Bu sefer de Hollanda'nın önemli kurumlarından Vrije Universiteit'ın dil departmanı Hollanda'nın en iyi konuşan futbolcularını seçti. Duidelijketaalprijs 2010 adında, hem kelime hazinesi zengin olan hem de anlaşılır konuşan futbolculara verilen bu ödülü Mark van Bommel kazandı. Dışarıda baksanız kalas gibi duruyor farkındayım ama adamın dili düzgün. Ayrıca röportajlşarda sorulan soruyla cevabı arasında iyi bağlantı kkuruyor ve ikna edici konuşuyor. Bakın Jaap Stam da böyledir. Hatta adamın soyadı "kütük" anlamına gelir ama güzel konuşur hakkını verelim. İkincilik ödülü Ajax'dan Demy de Zeeuw'a, üçüncülük ödülü de Ruud van Nistelrooy'a gitmiş. 26 futbolcu arasında yapılmış yarışma ve değerlendirme aşamasında, konuşma hızı, kelime zenginliği, jargonların kullanımı, tonlama, akıcılık ve devamlılık gibi konulara dikkat edilmiş. Bu alanlarda yetenekli olan isimler artı puan alırken, klişelerin kullanımı ve sözcük hatalarından da puan kırılmış. Van Bommel ödülünü yarın Den Haag kentinde alacak.

Zamanında İngilizin birisi Harry Redknapp'ın basın toplantısında kullandığı lafları ezberlemiş ve bir şema bile çıkartmıştı. Bizde iyi konuşma deyince aklıma Tümer Metin, Aykut Kocaman, antrenmanda futbolculara küfür etmediği zamanlarda Tolunay Kafkas, Ümit Özat gibi adamlar akla geliyor. Pierre van Hooijdonk'u da ayrı tutmak lazım. Demeçler bizde aşağı yukarı bellidir. Kazanıldığı zaman, "iyi oynadık, iyi mücadele ettik 3 puan aldığımız için sevinçliyiz, önümüzde Çatladıkapıspor maçı var, ona hazırlanıyoruz", kaybedildiği zaman "iyi mücadele ettik, ama olmadı, önümüzdeki maçlara bakıcaz" klişelerinin dışına çıkılmıyor pek. Dolayısıyla bizde çok puan kırılır. Sizin de eklemelerinizi alalım yoruma.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

mustafa sarp da güzel konuşur.

varol döken dedi ki...

muhsin ertuğral biraz daha dayanabilse biraz başarılı olabilse gerçekten müthiş bir maç sonu açıklamaları adamı kazanacaktık...

varol döken dedi ki...

genel olarak değil ama özel olarak uğur boral'ın bir maç sonrası yaptığı açıklamayı çok başarılı bulurum... kelime kelime hatırlamıyorum ama şu minvalde bir şeylerdi:

"futbolcu bazen kendisi, bazen seyirci, bazen takım çokça da para için oynar... ama biz artık zico için de oynuyoruz."

varol döken dedi ki...

sadece maç sonu açıklaması yapmak için bile futbolcu olmak isterdim...

- varol, bugün takım olarak harika oynadınız neler diyeceksin?

- takım olarak harika falan oynamadık, ben harika oynadım, golleri de benim atmış olmam çok önemli, önemli olan takımın başarısı değil, ben başarılı olursam takım da olur zaten...

CaRtMaNtR dedi ki...

Ümit Özat iyi demeçler veriyor mu bu konuda pek emin değilim.

Zamanında bir Rangers maçı sonrası bir süt-kurabiye-fare üçlemesi ve sanırım birde Sparta Prag maçı sonrası Sparta'da yeneriz gibi bir betimlemesi vardı.

Ha bunlar ödül kıstası dışındaysa asıl odak noktası kendi ifade etme ise o konuda farklı biri olduğunu bende düşünüyorum.

a-town dedi ki...

Hakan Şükür ve Mustafa Sarp düzgün konuşur. Arda'yı da samimiyetinden dolayı ayrı bir yere koyuyorum.

CaRtMaNtR dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Erdem Karakuş dedi ki...

"X maçının zor olacağını biliyorduk" klişesi kadar beni bunaltan bir cümle yok.

Sonra Mehmet Topal aşırı klişe konuşur bayar adamı maç sonu röpörtajlarında.

Majesty dedi ki...

Rijkaard'a Trabzonspor maçından sonra niye Servet ile başlamadınız diye sormuşlardı. "Neden Servet ile başlayayım?" diye bir soruyla cevap vermişti. Şu anda onu tek geçiyorum Türk futbolunda. Tabii burada bahsi geçenler Türk futbol insanları fakat eklemeden yapamadım.

Mustafa Sarp'ın güzel konuştuğu yorumuna da katılıyorum. Fakat tecrübeli, belli bir yaşa gelmiş futbolculardan da illaki bir kısmı konuşmayı daha iyi yapıyorlar. Asıl, genç yaşta, yeniyken dahi güzel konuşanları bulmalı.

Adsız dedi ki...

Gordon Milne Üstad vardı o kadar memlekette kaldı bir şey bilmezdi :D

meinkissen dedi ki...

deutschmann,

Ümit Özat da iyi konusuyorsa artik, birakalim bu isi. :)

Harbiden cok konusup, hicbir sey anlatamayan adamlarin basinda gelir o yav.

Cemil Günel dedi ki...

Galatasaraylı kaleci Aykut iyi konuşur. En azından değişik konuşur bilinen klişe şeyleri söylemez. Fakat pek maç sonu röportajı yapmadığı için bilinmiyor.
Saygılar

Alper dedi ki...

Aklıma gelen ilk ismi Varol yazmış zaten.. Uğur Boral konusunda kesinlikle katılıyorum. Ozellikle iç saha maçlarında LigTV'nin uzun boylu sunucusu (adını unuttum) özellikle Uğur'u bulmaya çalışırdı. Nedense takım da elbirliği etmişcesine Uğur'u gönderirlerdi :)

Sakatlanmadan önce 2 gol attığı (Sivas deplasmanı sanırım) maçtan sonra 4-5 dakika süren basın toplantısı gibi röportaj vermişti.
Ve bir futbolcu için oldukça dürüst olan açıklamalarda bulunmuştu.. Hem söyledikleri ,hem de Türkçesi oldukça düzgündü.

Ayrıca sevilla maçı sonrası linki:
http://www.youtube.com/watch?v=8C7nRM2bOPA

zaten takip ederseniz kendisini türkü söylerken de yakalamak mümkün.

Mehmet Ali dedi ki...

futbol programlarını izlerken kişilere bağlanıldığı an zap konumuna geçiyorum. kesinlikle burada bir sosyal sınıf ayrımı yapmak istemem ama şuda bir gerçekki bu ülkede ve çoğu ülkede futbolcuların çoğu ya eğitimsiz yada eğitim alsalarda kelime dağarcıkları çok zayıf. evet biliyorum 100 taneden 10 tanesi heh be bilader bi konuşta dinleyelim seni diyeceğimiz adamlardanda geri kalanları facia. sadece toplarını oynasalar kafi de işte mikrofon bu, zart diye doksanına da çıkabiliyor. gerçi futbolcu bu türk dil kurumu çalışanı değil ki diyebilirsiniz ama bir insanın dilini geliştirmesi onun parayla alamayacağı bir zenginlik.

voodoo girl dedi ki...

gençlerbirliğinden hurşut efsanedir bu konuda. "attığın gole karnına top koyarak sevindin, nedir sebebi?" diye soran muhabire "ha ya benim kız hamile" demişliği var misal.

sukullaci dedi ki...

ümit özat ı hatırlıyorumda hep nefes nefese olduğu için hiç konuşamazdı."maça iyi hööö başladık hooo iyi bi hıııh form..." tarzında kesik kesik hep :D

GK dedi ki...

Hasan Kabze de güzel demeç verirdi.

Bide Necati vardı Galatasaray'da ilk maçından sonra "Ali Aydın'ı maçlarımızda istemiyoruz" diyen.Deli mi ne?

baldur dedi ki...

faal futbolcular arasında aklıma gelen ilk isimlerden biri uğur boral, bence röportajları futbolundan daha iyi:)

Adsız dedi ki...

hami'de muhabirin; "penaltı kaçırdın hami, ne düşünüyorsun?" sorusuna 'canım sağolsun' diyerek yarmıştı bir zamanlar bizi :)

gürhan dedi ki...

bence de mustafa sarp iyi konuşuyor. bir maç sonrası dinlemiş şaşırmıştım

Adsız dedi ki...

Arif Erdem de iyi konuşur..."sahaya çıkınca adamlarda böyle bunlara 5 atarız havası....."

hakkitasci dedi ki...

iyi mücadele ettik...

ASVALTTAICENLER dedi ki...

ümit özat sahada hem koşup hem arkadaşına küfür etmeye çalısırken dili nefes borusuna kaçtı az kalsın ölüyodu..
servet, gökhnan zan zirveye geriden oynarlar..
tümer filozof vari ve tane tane konuşur..
kompelanın hakkını teslim etmek lazım.. adam talk show yaptı..
uche dayaklık 15 senede bişey öğrenemzmi insan..
hagi; göt oynamaz, durur, kafa düşünür..

ASVALTTAICENLER dedi ki...

eskiler daha bir kültürlü duruyor, metin,ali, feyaz, rıdvan,aykut, cüneyt tanman,serdar bali, şota:D