21 Nisan 2010 Çarşamba

EYJAFJALLAJOKULLAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?



















Eyjafjallajokull adlı cengaverin Avrupa'nın başına ördüğü çorabı hepimiz biliyoruz. Kendisi hakkında 5 günde 50.000 tane espri üretildi biliyorsunuz. Ben telaffuzunu işin uzmanına bırakayım konuşan sözlükten hallice, şuradan dinleyebilirsiniz. Öncelikle birkaç şey söyleyeyim. Gelişen teknoloji, tekniğin ve buluşların sınır tanımaması, her gün piyasaya sürülen yeni bir insan icadı, onca yapaylık şu bu, şu yanardağ insanoğlunun hala doğaya nasıl bağlı olduğunun bir göstergesidir. Birçok kişinin haritadaki yerini bile bilmediği bir ülkede, kimsenin adını telaffuz bile edemediği bir volkan patladı ve her gün bazı adamlara günde 100 milyon euro kaybettiriyor. Hem de o ülke ve volkandan binlerce kilometre uzakta olmasıan rağmen. Bu resmen Doğa Ana'nın insanoğluna yolladığı "haddinizi bilin" mesajıdır başka bir şey değil. Çok mu felsefi veya Tanrısal bir yaklaşım oldu bilmiyorum ama havalimanlarında, haftalar önceden rezervasyonlarını yaptırdıkları tatillerine gitmek için bir bulut kümesini atlatamayan insanoğlunu görünce aklımın bir köşesine yerleşti bir şekilde. Hollanda'daki durumu anlatırsam.

Perşembe günü öğlen saatlerinde, o an kalkışa hazırlanan ve uçaktan apar topar indirilenler de dahil olmak üzere, toplam 5 bin insan Amsterdam'ya yaşıyor günlerdir. Her gece 1.500 kişi geceyi havalimanında onlara sağlanan yataklarda geçiriyor. Parası olanlar geceliği 100-200 euro arasında değişen otellere kapağı attılar. Bazıları araba kiraladılar, bazıları trenlere hücum ettiler kimisi 2 gün süren otobüs yolculuklarına razı oldular. Bugün ulaşım tekrar başladı ama tamamen kendine gelişi 1 haftayı bulacak büyük ihtimalle Schiphol'de.

















Tabii bu işten kendisine yarar sağlayanlar da oldu. Bunlardan birisi de Köln kulübü. Eyjafjallajokull'ün küllerinden sadece Hollanda değil İngiltere, Almanya, Belçika, tüm İskandinavya, Fransa ve Kuzey İspanya muzdarip günlerdir. FC Köln bu işten yararlanmayı bilmiş. Cuma günü kulüp yetkilileri Köln havalimanına gitmişler, geceyi orada geçiren ve akibeti belli olmayan yolculara "uçak biletinizi gösterip bugünkü Freiburg maçına gelebilirsiniz" demişler. Artık kaç kişi maça gitti bilmiyorum ama tahminim en az 100 kişiyi çekmişlerdir tribüne. İnsanların yapacak işi yok çünkü. 2-0 kazandılar cuma günü ve ligde kalmayı metamtiksel olarak garantilediler. Kafayı kullanmak lazım.

Bu arada beni asıl güldüren, İzlanda'da patlayan yanardağ sonrası günlerdir İngiltere, Hollanda, Almanya'nın hali insanlara aktarılırken bir tane Allahın kulunun "İzlandalılar ne durumda?" diye sormamış olması. Yanardağın üzerinde helikopterle bir tur atıp geri dönüyor tüm haberciler. Bu işten İzlandalılar nasıl etkilendi, orada mahsur kalan yolcular ne oldu soran yok....Bu insanoğlu adam olmaz...Ben İzlandalıların yerinde olsam Avrupa'dan istifa edip Kuzey Amerika kıtasına başvuru yaparım.

Bu arada Corendon gibi görece ucuz bilet satan bir firmanın Antalya, İzmir, Bodrum'a dün gece 04:00'ten beri, KLM de İstanbul'a bu sabah 11:00'den beri uçuşları başlatmamasına rağmen THY'nin bırakın uçak kaldırmayı, dün akşam 17:00'deki uçağı bile belki de kaldıramayacak olması da prestijlerini bir hayli etkiledi onu söyleyeyim. Kulislerdeki en bomba dedikodu, THY'ye kalkış sırası verilmediği. Sıraya kaynak olduğu yönünde söylentiler var.

-Şşşşt Lufthansa Boeing 757, sen burda mıydın?
-Abi sabah 7'den beri bekliyorum, Airfrance şahit sor istersen
-Beyler almayalım adam araya

6 yorum:

outlaw dedi ki...

izlanda battığından beri avrupa'nın umrunda değil gerçekten...

bir de alman gazeteleri ameliyat için barcelona'ya uçabilmiş olsaydı torres'in hala dünya kupasına gitme şansının olduğunu, ama uçakların kalkmamasıyla bu şansın da tamamen ortadan kalktığını yazdılar.

Adsız dedi ki...

Muhabbet, futbol güzel de Doğa Ana nedir ne alakadır ya da ne gerek vardır bilemiyorum. Var mı öyle bir anne ana da biz mi göremedik. Hayır ben Tanrıya inancınızı filan sorgulamıyorum zaten onun yerinin bura olduğuna da inanmıyorum. Sadece futbol kalemini ve kelamını seviyorum.

Flying Dutchman dedi ki...

Tanrıya inancımı sorgulamanız zor zaten, zira yok :))

MelihC dedi ki...

thy dun ogleden sonraki istanbul ucuslarini yapti, bugun de ist-ams seferleri yapildi su ana kadar, umarim alanda trafik en kisa zamanda normale doner.

Adsız dedi ki...

Ben yazılarını, bloğunu seviyorum, bu yüzden seni de seviyorum her ne kadar düşüncelerin sapıkca gelse de :))))
Ama Doğa Ana lafından nefret ederim açıkca söylemek gerekirse, zaten Tanrının varlığına inanmıyorsak Doğayı niye tanrılaştırıyoruz bunu anlamam.

Azura dedi ki...

Kac zamandir Izlanda'lilar ne durumda diye dusundum durdum. Gercekten ilginc yani Amerika bile koymadi adamlarin durumunu haberlere.Sabah aksam ayni haberleri yayinlayip duruyorlar oysaki!Sanki izlanda'da hayat yok!