La Liga belki içinde top koşturan oyuncuların kalitesi bakımından halen Avrupa'nın 5 büyük ligi içerisinde Premier Lig ile zirveyi paylaşma mücadelesi veriyor olabilir ama çekişme açısından Bundesliga Premier Lig'in arkasında ikinci sıraya oturmuş durumda. Hatta tribünlerin doluluğu ve oyunun seyir zevki açısından Avrupa'nın en kaliteli ligi haline geldiler. La Liga'daki bu gidişi daha önce
Marka Değeri ve
La Liga Pastası yazılarında açıklamıştık. Kısaca özet geçersem, bana göre La Liga'nın bu hale gelmesinde İngiliz kulüplerinin çıkışının büyük sebebi vardır. İki büyük İspanyol kulübü hem pazardan hem de uluslararası başarılardan geri kalmamak için büyük sponsorluk ve TV yayını anlaşmaları yaptılar. Bu da arkalarındaki üst düzey takımlarla aralarındaki farkın açılmasını sağladı. Önümüzdeki 10 yılda bir Deportivo, Valencia, Sevilla, Atletico Madrid şampiyonluğu göreceğimizden pek ümitli değilim. İskoçya Ligi'ne doğru bir gidiş var fena halde. Tabii bu gidiş beraberinde bu iki adımın çok sivrilmesini ve geçmişteki kulüp rekoru rakamlarını sürekli geliştirmesini sağlıyor.
2 takım La Liga'da 30 maç sonunda 77 puana ulaştılar. Bu hafta sonu pazar akşamı Bernabeu'da karşı karşıya gelecekler. Şu anda ulaştıkları puan ortalaması her iki kulübün tarihindeki en iyi ortalama. Aşağıda kulüp tarihinde ulaştıkları en yüksek puanlar ve ortalama mevcut. Real Madrid'le başlayalım. 1996-97 sezonunda 42 maçta 92 puanla bitirdiler ligi. Puan açısından tepedeki sezon bu. Ortalamada ise 2007-08'de 38 maçta topladıkları 85 puanla gelen 2,2 rakamı tepede. Bu sezon ise 30 maçta topladıkları 77 puan 2,57 ortalamaya denk geliyor. Bu ortalama sezon sonuna kadar devam ederse 38 maçta 97 puana geliyor ki bu hem ortalama hem toplam puan açısından rekorları alt üst etmeleri demek.
Barcelona'da da işler farklı değil. Aynı puan ve ortalamadalar, yani bu tempoyla giderlerse sezon sonu ulaşacakları puan yine aynı. 97. Onların kulüp tarihinin en iyi puan performansı da aynı. 1996-97 sezonunda topladıkları 90 puan. Ortalamada ise geçtiğimiz yıl 38 maçta 87 puan alarak şampiyon oldukları sezon var. 2,29 puan ortalaması demek bu. Hafta sonu 2 takım karşı karşıya geliyor. Dolayısıyla içlerinden birinin (belki de ikisinin) ortalaması düşecek. Ama sezon sonuna kadar o maçın ardından kayıpsız gidebilirler. En yakın rakipleri Dundee United'ın, pardon Valencia'nın 21 puan geride olduğunu belirtelim. Hatta şöyle diyelim,
Valencia'nın ikinci Real Madrid'le olan 21 puanlık farkı, 13. Osasuna ile olan puan farkından sadece bir eksik. Valencia'nın Osasuna ile arasında 22 puanlık bir fark var.
6 yorum:
La Liga konusundaki tüm tespitlerinize katılıyorum ancak seyirci ortalaması olarak çok yüksek oldukları yönündeki düşüncelerinizle pek aynı fikirde olduğumu söyleyemeyeceğim. Örneğin bu hafta Getafe takımının içerde oynadığı Espanyol maçında tribünler öylesine boştu ki Türkiye ortalamasının bile çok alında kaldılar. Peki bu takımların seyircisi mi yok. Hayır birisi Madrid takımı diğeri Barcelona. Aynı şekilde Gijon tribünlerininde sık sık boş kaldığını söylememiz gerekir. La Liga da istatistikler hiçbir zaman homojen dağılmıyor bu bence onlar için gelecekteki en büyük tehlike.
Saygılar
ben tribünler dolu derken La Liga'yı değil Bundesliga'yı kastettim
Bundesliga'nın La Liga'y nazaran daha çekişmeli olduğunu görmek zor değil. Geçen yılın şampiyonunun nerelerde olduğu durumu açıklıyor. Yine sezon başında Bundesliga'nın şampiyonunun tahmin etmenin zor olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı şekilde Fransa Ligi'ninde Lyon'un üstünlüğünün kırılmasından sonra 5 büyük ligde futbol kalitesi olarak sonuncu olsa da şampiyonluk yarışı bakımından en iyi lig olduğunu söylemek mümkün.
ingiltere ne bakımdan çekişmeli lig? premier lig adı altında 17 sene altında 11 manu şampiyonluğu var.. şampiyonluğa abramovich geldikten sonra her sene yarışan bir chelsea var. arsenalle liverpoolun rekabet ettiğini söylemeyeceksiniz herhalde.. çekişme sadece 2ligde var: fransa ve almanya..
tespitler doğru ispanya ligi diderek 20 takımlı İskoçya Ligi'ne benziyor.Bence bu ispanya ligi'nin ve futbolu için tehlike çanları çalıyor.Bu arada Lyon'un hegemonyasında bile en azından zorlanıyorlardı.5 veya 6 yenilgi alıyorlardı.Almanya'da Bayern şampiyon bile olsa artık rahat şampiyonluk kolay değil.
Dikkat ederseniz İngiltere'de 4+4+12 takımlı bir lig gibi Liverpool'un bu seneki performansını saymazsak 4 büyük takımın kombinasyonu sıralanıyor hep.
hani fener veya galatasaray dışındaki bir takım şampiyon olunca fenerliler ve cimbomlular "2 takım kötüydü ondan şampiyon oldu" gibi bir tespit yapıyorlar ya, bu bizim ligde doğru bi tespit olmasa da la liga'da doğru olur - eğer başka bi takım şampiyon olursa. zira valencia, sevilla, atletico madrid 3'lüsü ile barça, real madrid ikilisi arasında çok ciddi kalite farkı var.
mesela son valencia ve deportivo şampiyonluklarında kalite farkı o kadar da fazla değildi, hatta o takımların kadroları barça & real'e denkti bile diyebiliriz.
Yorum Gönder