22 Nisan 2010 Perşembe

MALA BAĞLAYAN BİR DİZİ-2

Zamanında komedi dizisi oylamasında çok söyledik, bakın dostlar dedik, "efsane dizi" sıfatı öyle dizi devam ederken olmaz, dizi bitecek, şöyle bir tortusu dibe oturacak, ne bileyim tekrar bir izlenecek, üzerinden bir 5-6 sene geçecek, hala "vay be neydi o dizi" deniyorsa o zaman adı efsaneler arasına katılır...Married With Children, Coupling, Seinfeld, bir çoğuna göre Friends (bana göre değil) böyle efsane olmuştur. Ama dinlemedi kimse, PcLion Uğur'un Facebook gazıyla aldı gitti başını oylamada How I Met Your Mother. Varol kardeşimiz çırpındı buralarda, hatta sonunda da "Tavukçuzade'de Seinfeld akşamları düzenlemek, neyi kaçırdıklarını bilmeyen arkadaşlara sitcom aslında nedir, nasıl yapılır diye göstermek şart oldu" dedi...Tabii sonra yalan oldu bu vaat. Ama gel gör ki How I Met Your Mother da yalan olmaya başladı. Zaten bu diziye en büyük kötülüğü hayranları yaptı yine. Sebebi de şudur bana göre. Türkiye'de dizi izleyicileri genelde yabancı dizilere 3, 4 ve hatta bazen 5. sezonda yetişir ve tam zamanlı izlemeye başlarlar. Diziler yayından kalktıktan sonra gidip tümünü izleyen de var. Misal benim Coupling'e yaptığım gibi. Dexter'ı 4. sezonun bitişinden, House'u 5. sezonun ortasında iken izlemeye başladım. E genelde de tüm Lost izleyicileri birisinin gazıyla aynı yola gitmişlerdir dizi başladıktan sonra.

Bu yöntemin bir problemi var. Diziyi eş zamanlı izlemek için, yetişmek amacıyla günde 2, 3 bazen 4 bölüm izleyenler hatta 1 gün içinde 1 sezonu bitiren insanlar var. Bunun sonucu da şu oluyor. Beğendiğiniz bir diziyi aynı gün içinde çok fazla izlediğinizde, diziyi yakaladığınız eş zamanlı bölümlerden çok fazla tat alamıyorsunuz doğal olarak. O yetişmeye çalıştığınız anda üstüste izlediğiniz iyi 2-3 bölümle karşılaştırıyorsunuz. HIMYM izleyicileri de bunu yaşadılar ve bence çok iyi bir 4. sezonla ilgili gereksiz eleştiriler yaptılar. Herkes ilk 3 sezon üstüste bölümleri izlerkenki aldığı zevki istedi. Bu eleştirileri elbette yapımcılar da okuyorlar ve ona göre aksiyon alıyorlar. Carter Bays ve Craig Thomas da bu eleştirileri dikkate alıp ucube bir 5. sezon yarattılar. Her zaman söylemişimdir, tadında bırakılan diziler efsane olurlar ve çok fazla özlenirler. Coupling'in, Yes Minister'ın ve daha yayınlanırken 1 sezonu 12 bölümlük Dexter'ın efsane olmasının sebebi budur. Hugh Laurie'nin House MD'yi tadında bırakmak ve defalarca artık diziyi bitirmek istemesinin sebebi de. Orada da iyi başlayan bir 6. sezonun ardından yaşanan gerilemeyi görüyorsunuz. Oyuncu performanslarına da feci şekilde etki ediyor bu. Senaryo bütünlüğü, mantık hataları, şu bu olaylarına hiç girmiyorum bakın (son bölümü izleyenler için: Bir mimarın o evi alma olasılığı sıfırdır)....

Velhasıl HIMYM 5. sezonu geride bıraktı ve büyük ihtimal bu sezon elimizde bir şey kalmayacak. 6. sezonda bitirileceği söylenen dizinin, cidden artık bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Yoksa bu iş 7, 8'e giderse Will and Grace gibi bir ucube kalacak elimizde sonuçta...

20 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Valla ben bu son sezonu 18. bölüme kadar gayet keyifle izledim. 19 kötüydü, 20'yi de izleyip bi durum değerlendirmesi yaparım kendimce :)

Serapbenbuyrun dedi ki...

19. bölüm, ki bildiğim kadarıyla 20. bölüm henüz yayınlanmadı, benim de pek beğenmediğim bir bölüm oldu. Bahsettiğiniz, üstüste çok fazla bölüm izleme hadisesinin içinde olanlardan da değilim üstelik. HIMYM'ı yaklaşık 2 senedir eş zamanlı olarak takip ediyorum. Nedendir anlamadım 19. bölüm çok keyif vermedi. Sanıyorum arada böyle vasat bölümler olabiliyor :)

Adsız dedi ki...

Bu oylama bugün yapılsın Seinfeld birinciliği kimseye bırakmaz. Gerekirse incisözlükten bile oy toplarız :D my name is earl bile daha güzel bundan.

Barakuda dedi ki...

diziyi 4.sezon sonunda izlemeye başladım 5. sezonu da eşzamanlı olarak takip ettim ve 4. sezonda heyecanımın biraz azaldığını hissettikren sonra 5. sezonla beraber himym aşkım taban yapmış durumda..

bir kere karakter feci şekilde yalama oldu.. Ted ve Robin ilişkisi ilk 3 sezon için başlı başına bir merak ve geyik unsuruyken iki karakter de bambaşka yönlere saptılar ve komiklik elde edilecke diye karakterlere zarar verildi ve verim alınamadı.. Çoğunluk Ted'i beğenmezken ilk sezonlarda ben o'nun müthiş mimiklerine fena yarılıyordum mesela.. ama artık o derinlik kalmadı.. Robin iyice sapıttı.. Marshall konuların tüketilmesinden beridir eğreti tavırlar içerisinde.. gay eğilimler, garip taklitler vs.. istikrarını sürdüren bir Barney var ki NPH de bu dizinin çok çok üstünde bir star olduğunu belli ediyor zaten.. bir de 5. sezondaki neredeyse 3 haftada bir yeni bölüm yayınlama stratejisi iyice turp sıktı olaya.. ha yine gülüyorum çok yerde bu başka tabii.. ama bir bölümü 2-3 hafta sonrasına atmaya başlamışsam bu aldığım tadın ne kadar azaldığını da gösteriyordur sanırım..?

bir de bu tarz komedi dizisi etiketiyle sunulan dizilere göre bir chuck'ta mesela kat kat fazla koptuğumu bilirim.. "eheh bu komediymiş gülelim bakalım" diye başlanınca biraz kayboluyor o his.. oysa her duygudan bir tutam içerenler çok daha güzel şeyler hissettirebiliyor bana, herkese yayma duyurma izlettirme gönüllüsü olduğum chuck gibi :)

http://www.youtube.com/watch?v=2DSPUbMFgFQ

:D

benden bu kadar dedi ki...

bu önceki sezonları izleme- sonra afallama çok iyi tespit. + rep

Insane dedi ki...

çok iyi tespitler ... artık güldürmüyor :) dram gibi izliyorum son bolumlerını ne yazik ki :)

Adsız dedi ki...

Friends'i efsane kategorisinde görmemenin nedenlerini merak ettim. Sayılan isimlerden (mwc, coupling, seinfeld)espri anlayışı çok farklı yerde Friends'in elbet ve onların yanında daha az şey söylüyor gibi görünmesi de normaldir ama bir dizi 10 sezon sürüp sevenlerine bir bölümde bile "baydı sanki" hissi yaşatmadıysa diğerlerinin yanına banko yazmak lazım bence.

bir de bence HIMYM friends'in 2000lere ve yeni neslin espri anlayışına göre uyarlanmış halinden başka bişey değil bence. hatta ilk iki sezondan sonra seyretmememe rağmen birebir friends'tekiyle aynı diyaloglara iki üç kere denk geldim. gerçi bu senaristlerin bi göndermesi de olabilir, bok atmiim ama fikrim bu.

şu an aktif komedi dizilerinden ileride efsane statüsüne gelebilecek bir tek the office var bence. gerisi eğlencelik.

Emilio Santos dedi ki...

Seinfeld falan denmiş tamam da neden 'Curb Your Enthusiasm'ın esamesi okunmuyor onu anlayamadım?

Adsız dedi ki...

bence amma "bence" demişim ayrıca.

AAAA dedi ki...

himym son bölümü rezaletti lakin "...Bir mimarın o evi alma olasılığı sıfırdır" lafı oldukça hatalı.
en başta ev ile ilgili olan görüşümü belirteyim. evi gördüğümde oldukça beğendim

niye hatalı? evvela biz bu evin bir tek verandası ile ona açılan odasını gördük. tesisat ve haşere sorunu olduğunu da sözde eksperden öğrendik.
bu arkadaş new york'ta yaşıyor di mi? allahsen new york'ta verandası olan kaç müstakil ev bulabileceğiz. ayrıca veranda oldukça hoş bir bahçeye açılıyor ki düzgün bir peyzaj çalışması ile hoş olmaması mümkün değil.
birde ne öğrendik? evi oldukça ucuza almıştı.
şöyle düşünün müstakil, ucuz, bahçesi olan 3 katlı bir ev ve new york'ta.

şimdi tesisat, boya, yalıtım vs. gibi masraf kalemleri olacaktır lakin bu işin doğasında bu var. şayet o evi 100 liraya aldı ise ve 50 lira da masraf yaptı ise evin yeni ederi 300 lirayı bulur. konu ile ilgili olarak. farklı bir ev tanımı da olsa (bkz:loft)ve daha üst ölçek için (bkz:gentrification)

yani o evi anca bir mimar alır lakin ted'in mimarlıktan anladığı bir bok olmadığından kelli allahım ben ne yaptım tribine dahi girmiştir.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Oyle bir yazmissin ki, sanki yapimcilarin 5. sezonu ucube hale getirmesinin sebebi Turkiye'de ust uste dizi izleyen adamlarin elestirileri diyorsun gibi olmus. Ben de yanlis anlamis olabilirim, ama cok zayif bir korelasyon var orada.

HIMYM'in mala baglamasi 3. sezonda dizinin reytingleri dusunce gerceklesti. O aralar "guest star"lar ile ayakta durmaya calistilar, konudan daha cok taviz verdiler falan. Ise yaradi mi? Yaradi, dizinin reytingleri 4. sezonda zirve yapti. Ama o ilk iki sezondaki havayi yitirdik.

Friends'de de ana karakterler arasinda iliski olurdu, ama bu karakterlerin kontrasti iyi yaratildigi icin oradan komedi cikiyordu. Burada Robin - Barney mesela cok zorlama idi, olmadi, ama geri de donulemedi. Ted iyice sacmasapan bir insan oldu vs.

Ben "izleyicilerin toptan bolum izlemesi" yerine, yazarlarin ellerindeki malzemeyi ve yaraticiligini tuketmesine bagliyorum.

Minozzi dedi ki...

Gapitalizmin beşiği Amarigan dizileriyle ilgili şöyle bir tespih dizmek istiyorum sayın Flying Dutchman:
Yayınlanan en son House bölümüyle birlikte farkettim ki bir dizi için harcanan para çok esnek, yani reytingleri iyi giden bir dizinin yeni bölümünde çok abuk şeylere para harcanabiliyorken reyting sorunu yaşayanlar daha bir sadeleşiyor, senaryo da bu esnekliğe ayak uyduruyor sanırım. HIMYM da böyle bir yavanlık evresine girmiş durumda son bölümlerde bence.
'Gelin itiraf edelim', hepimiz olmasa da çoğumuz bu diziyi amerikanyada en çok izlenilen olduğu için izlemeye başladık, yoksa ne işimiz olur? Yazıda söylendiği gibi 3 sezonu bir hafta içinde tükettikten sonra haftada bir bölüm izlemek tuhaf geliyor insana, "lan bu komik değil"ler dolaşıyor kafada.
HIMYM zaten hiçbir zaman aşırı komik bir dizi olmamıştı, daha çok (benim gibi) 30'una merdiven dayamış ama ergen romantizmine garip bir özlem duyan tipleri gülümsetiyordu. Çoğu zaman komikten çok romantik bir dizi oldu. Komik-side'a geçişi de Barney ayarlıyordu hep. Barney'nin kredisi bitmiş olsa gerek 5. sezonla birlikte..
Bir de şu diziyle ilgili (misal sözlükte) "Anneyi açıklasınlar artık yae" yorumları çok sinirimi bozuyor. Lost muamelesi yapılmaz ki her diziye kardeşim, "Bu bebelerin anası kim" diye 5 sene dizi mi takip edilir :) Diliyorum ki hiç açıklamazlar (nihahaha)

Adsız dedi ki...

bu tür diziler max 2 sezonluk senaryo ile yayına giriyorlar.
himym 2 sezonluk senaryosu muazzamdı.hatta 3. sezonda öyle.
3ten sonra belliki zorlama yazılmaya başlandı senaryolar. hikaye-fikir sıkıntısı yaşandı sıklıkla.
sonuç bu. 5. sezondan bende gram zevk almış değilim. ama karakterleri okadar benimsedimki izlemekten alıkoyamıyorum kendimi. ve yinede zevk alıyorum gülüyorum eğleniyorum..
romantik-komedi konseptli bir diziden çokta fazlasını bekleyemeyiz. he konudan sapıldı mı evet sapıldı. şu "artık anneyi görelim-göremedik-kaka dizi" muhabbeti yapanlara bi garip bakıyorum onuda belirteyim.

ozan dedi ki...

en öncelikle şunu söyleyeyim. 'bir insan bir filmi ne için izler?' konulu bir çalışma yürütmekte olan bir adam olarak How i met your mother'ı ilk izleme nedenim Ted'in Robin'i barda görüp dibinin düştüğü anda benim de dibimin düşmesidir=) Dizi reyting anlamında alçalmıştır, tavan yapmıştır bilemem ama her bölümünü ayrı zevkle izlediğim bu dizi, artık o duygu yoğunluğunu (mizah da dahil) kaybetti. Çok acı tabi. Efsanevi bir dizi gelecek derken sadece 'legendary' bir Barney bırakıverdi dizi. Bu dakikadan sonra annenin kim olduğu, kimin kime ne yaptığı, ya da Barney'in kimi götürdüğü çok da önemli değil. Dizinin en ölü bölümü bile ABD'de 9 milyon kişiye ulaşıyorsa çok çılgın para kazanıyorlar ve yapımcıların da amacı bu. Biraz da böyle düşünmek lazım. Onlar bu işin yaratıcısı olsalar da bizden daha çok giremiyorlar hikaye içine, empati kuramıyorlar, sevinip üzülmüyorlar onlarla. Basit bir para eleştirisi değil. Sadece dediğimiz gibi, romantik komedi çekerek romantik komedi seyircisine ulaşmaya çalışan bir grup insan bunlar. İstediklerini veriyoruz, onlar da yapıyorlar. Haa monitörümde Cobie Smulders 5-10 dakka görünsün diye her bölümü indiriyor muyum? evet=)

Asphalt Monkey dedi ki...

Bu sezondan aklimda kalan bir tek "The Playbook" bölümü var ki o da zaten simdiye kadarki en iyi bölümlerden birisiydi. Bölümün bittigi aksam google'dan en cok aratilan isim "Lorenzo von Matterhorn" olmustu. Okumamis olan varsa tavsiye ederim, özellikle balon seyahatiyle ilgili röportaji baya güzel.

Toplam 18 bölümlük The IT Crowd dizisi de benim efsanelerim arasinda. HIMYM genelde kahkalar attirmaktan ziyade bittiginde yüzde gülümseme birakan, kisiye kendini mutlu hissettiren bir dizi gibi geliyor bana oysa IT crowd veya coupling gibi diziler harbiden yerlere yatiriyor her bölümde.

Velhasil, yazdigin her satira katiliyorum. Genel anlamda dizi güzel ve eglenceli olsa da Seinfeld'le kiyaslamak yanlislik olur. Bu hatasinda israr edenleri de Arjantinli sef - The Soup Nazi'ye havale ediyorum.

lion's advocate dedi ki...

1.sezon 1. bölümden beri yayınlandığın ertesi günü izliyorum. iniş çıkışlar olsa da hala yayınlandığın hemen sonrasında izlemek için heyecanlanıyorsam benim için iyidir. yine de 6.sezonunun son sezon olması fena olmaz...

Yabancı dedi ki...

buradaki arkadaşlara kesinlikle extras tavsiye etmiyorum. kesinlikle izlemeyin. belki hayatta en son yapılacak şey listesine[desmondun kitabı gibi] alabilirsiniz. yaş 70 falan olduğunda izleyin. chuck, himym, the IT crowd bunlar nedir yahu. ha hepsini işkence olarak izletiyorum sevmediklerime nıhahaha.
soru : bir komedinin iyi olduğunu nasıl anlarız?[kime göre, neye göre demeyin kalbinizi kırarım]
cevap: extras izledikten sonra hala güldürüyorsa o komedidir. [the office uk, coupling, seinfeld, iasip falan extras testini geçer geri kalanlar ama size de yazık yahu:)]
çok kibirliyimdir dlfjdsklfkds

Her Yol Roma dedi ki...

şurda 2 gündür konuşuyoruz, bi kere bile "it's always sunny in philadephia" demedik :))

Adsız dedi ki...

it's always sunny in philadephia yı tek geçerim absürd komediden hoşlananlara tavsiye ederim.1. ve 2. sezondan sıkılırsanız direk atlayın özellikle 3. ve 4. sezonu mükemmel

diren ayhan dedi ki...

Dr. Horrible ' s Sing - Along Blog :) 15 er dakikalık 3 bölümden ibaret bir efsane :) Tadında bırakmaya katılıyorum.Coupling, Seinfeld ( gerçi Seinfeld in tadının bitmesi sürdü biraz ama :) yine Josh Whedon un Fire Fly ının efsane olmasıda tek sezon ve birde sinema filminde kalması sanırım. Asıl merak ettiğim özellikle komedi dizilerine sarkastik "geek" ekleme durumu nasıl bi anda modaya dönüştü :)Dizileri izleyen ve üzerine tartışanların çoğunluğu "geek" olduğu için sanırım :)Ben ve çevremde tanıdığım herkes öyle en azından.