6 Mayıs 2010 Perşembe

ASYA ŞAMPİYONLAR LİGİ 2010

























Libertadores ve CONCACAF Şampiyonlar Ligi yazısından sonra sırayı 2010 Asya Şampiyonlar Ligi alsın. 29.su düzenlenen Asya Şampiyonlar Ligi'nde özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeler ve ligin çekiciliğinin artırılması için yapılan düzenlemeler için sizi mart 2009'da yazdığımız AFC Şampiyonlar Ligi 2009 yazısına yönlendirelim. 2010 turnuvasında grup maçları geçtiğimiz hafta tamamlandı ve 16 takımın katılacağı 2.tur maçları belli oldu. Biz yine grupları inceleyelim ve genel tabloya bakalım. Giriş olarak İran, B.A.E., Suudi Arabistan, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın turnuvaya 4'er takımla katıldığını belirtelim. 4'er takımın yer aldığı 8 grupta ilk iki sırayı alan takımlar 2. tura yükseliyorlar. A-D grupları Asya'nın batısını, E-H grupları ise doğusunu ve Avustralya'yı kapsıyor.

A Grubu'nda, bu turnuvada henüz bir başarısı bulunmayan Katar temsilcisi Al-Gharafa grup lideri olarak, 2 şampiyonluğu 2 de finali bulunan İran devi Esteghlal da ikinci olarak bir üst tura yükseldiler. 1986 yılı finalisti Suudi Arabistan temsilcisi Al-Ahli ve Dubai takımı Al-Jazira turnuvaya veda ettiler. B Grubu'nda bir başka İran takımı liderliği elde etti. İsfahan takımı, Zob Ahan FC. Takımın Şampiyonlar Ligi'ni geçtim bugüne kadar İran Ligi'nde elde ettiği en iyi derece lig ikinciliği. Grubun ikinciliğini ise Felipe Scolari'nin çalıştırdığı, Rivaldo ve Denilson'un takımı Özbek temsilcisi Bunyodkor elde etti. Suudi temsilcisi Al-Ittihad ve eski Avusturya milli takım hocası Josef Hickersberger'in çalıştırdığı bir başka Dubai takımı Al-Wahda ise sonuncu olarak elendiler. C Grubu'nda Suudi Arabistan temsilcisi, 1993 finalini oynamış olan Al-Shabab grup liderliğini alırken, Özbekistan temsilcisi Pakhtakor Tashkent ikinci olarak yoluna devam etti. Turnuvanın 2007 finalisti İran'dan Sehpahan üçüncü, 2003 şampiyonu, 2005 finalisti Birleşik Arap Emirlikleri'nden Al-Ain de dördüncü olarak evlerine döndüler. D Grubu'nda Eric Gerets'in takımı, kupada 2 şampiyonluğu bulunan Al-Hilal grup maçları bitmeden liderliği garantilemişti. İran ekibi Sanat Mes FC ise onu takip etti. Takım 2005-06 yılında İran Pro Ligi'ne yükselmişti. Romen teknik adam Cosmin Olăroiu'nun çalıştırdığı Katar takımı Al-Sadd ve Henk Ten Cate'nın yeni ekibi, yine bir Dubai takımı Al-Ahli turnuvaya veda etti.


















E Grubu'nda bu kupanın 1996 şampiyonu, geçtiğimiz yılın K-League finalisti Seongnam Ilhwa Chunma liderliği kaptı. Çin temsilcisi Beijing Guoan, geçtiğimiz hafta kritik maçta, üçüncü sıradaki Güney Kore temsilcisi Kawasaki Frontale'i mağlup ederek ikinciliğini perçinledi. Frontale ile beraber 2008-09 A-league şampiyonu Melbourne Victory elendiler. F Grubu'nda Japonya'nın son 3 sezonki şampiyonu, ülke futbolunun en başarılı takımı olmasına rağmen, Şampiyonlar Ligi'nde başarısı bulunmayan Kashima Antlers grup liderliğini elde etti. K-League 2009 ve 2006 Şampiyonlar Ligi şampiyonu Jeonbuk Hyundai Motors onu takip ederken, Çin'den Changchun Yatai, Endonezya'nın averaj takımı kontenjanını bu sene kapatan Persipura Jayapura son 2 sırayı aldılar. G Grubu'nda karizmatik isimli takım, 2001 ve 2002 şampiyonu Suwon Samsung Bluewings liderliği kaptı. Onu 2008 şampiyonu Japon Gamba Osaka takip etti. Singapore Armed Forces ve Çin'den Henan Construction grubun konu mankenleriydi, öyle de oldular zaten. H Grubu'nda ise Avustralya temsilcisi, 2008 finalisti Adelaide United grup liderliğini alırken, Şampiyonlar Ligi tarihinin 3 şampiyonlukla en çok mutlusona ulaşan ekibi ve son şampiyon Pohang Steelers ikinci sırayı aldı. Japon temsilcisi Sanfrecce Hiroshima ve Çin'den Shandong Luneng liglerine döndüler.


















Grup mücadelelerinin sonuna baktığımızda Güney Kore'nin 4'te 4 yaparak tüm takımlarını gruptan çıkardığını görüyoruz. Suudi Arabistan ve İran 1'er, Japonlar 2 fire verdiler. Birleşik Arap Emirlikleri ise tam bir yıkım yaşadı. Kupaya katılan 4 takımları da gruplarında sonuncu oldular. Al-Hilal, Pakhtakor Tahkent, Suwon Samsung Bluewings, Jeonbuk Hyundai Motors, Gamba Osaka, Kashima Antlers geçtiğimiz yıl da 2. turu görmüşlerdi. 2. turun en önemli kapışmaları, batıda Gerets'in Al-Hilal'i ile Scolari'nin Bunyodkor'u, doğuda da Japonya ile Güney Kore'nin 2 devi Kashima Antlers ile Pohang Steelers arasında olacak. Kupa tarihinde Güney Kore 8, Japonya 5 rakamı ile en fazla şampiyon çıkaran ülkeler. Kulüp bazında ise Pohang Steelers 3 şampiyonlukla zirvede tam 5 takım 2 şampiyonlukla onu takip ediyor. Bu sene şampiyon olacak takımın alacağı ödül 1.5 milyon dolar civarı. Ancak finale kadar gelirken aldığı paraları toplarsak bu rakam 2 milyonu bulabiliyor. Üstelik organizasyon komitesi yolculuk masrafları için 30-60.000 arası bir yardım yapıyor takımlara.

2. tur eşleşmeleri aşağıda. Maçlar 11 ve 12 mayısta. Turnuvanın gol krallığında Suwon'un Brezilyalısı Jose Mota 7 golle zirvede bulunuyor.

Al Gharafa-Pakhtakor Tashkent.
Al Sahabab-Esteghlal
Zob Ahan-Mes Kerman
Al-Hilal-Bunyodkor
Seongnam Ilhwa Chunma-Gamba Osaka
Suwon Samsung Bluewings-Beijing Guoan
Kashima Antlers-Pohang Steelers
Adelaide United-Jeonbuk Hyundai Motors

Hiç yorum yok: