21 Mayıs 2009 Perşembe

ASYA DEVLER LİGİ'NDE SON 16
















Asya Şampiyonlar Ligi ile ilgili, Mart ayında grup maçları başlamadan önce bir tanıtım yazısı yazmıştık ve turnuva ilerledikçe gelişmeleri aktaracağımızı bildirmiştik. Toplam 8 gruptaki maçlar dün itibarı ile tamamlandı ve gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar 2. tura yükseldiler. Gruplardaki durumu aktarmadna önce, mart ayındaki yazıda da ilettiğimiz birkaç veriyi aktaralım. Japonya, Güney Kore, Çin ve Suudi Arabistan turnuvaya 4 takımla katılıyor, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de 3 takım doğrudan gruplara kalırken 1 takıma da ön eleme müsabakalarına katılıyor. Takımları doğu ve batı olarak ayırmak gerekirse Hindistan ve batısında kalan ülkeler A, B, C, D gruplarında, Hindistan'ın doğusundakiler ise E,,F,G,H gruplarında mücadele ediyorlar diyebiliriz. Grup maçları başlamadan önce Kore ve Japonya takımlarının yine ağırlıklarını koyacaklarını tahmin etmiştik. Ancak belirtelim hala Japonlar hafta içindeki maçlar yerine hafta sonundakileri tercih ediyorlar. En azından grup maçları süresince. İran'ın 2 devi Esteghlal ve Persepolis en fazla seyirciyi çeken takımlar. 40-50.000 ortalama ile oynuyorlar Şampiyonlar Ligi maçlarını. Kupa tarihinde Güney Kore7, Japonya 5 rakamı ile en fazla şampiyon çıkaran ülkeler. Kulüp bazında ise tam 7 takım 2 şampiyonluk seviyesinde. Esteghlal ve Al Hilal 2 şampiyonluk 2 final ile en başarılı takımlar diyebiliriz. Ama 2000 yılından beri bu 2 takım finale dahi çıkamadı, yani zaman onların zamanı değil. Son olarak belirtelim Avustralya takımları da bu kupada mücadele ediyorlar. Adelaide United geçtiğimiz sezon kupanın finalistiydi. Gelelim grup maçları sonucunda oluşan tabloya ve eşleşmelere.

A grubunda bu sene turnuvanın önemli şampiyonluk adaylarından ve Timur İmparatorluğu'nda Paranın Yükselişi yazısında da geniş yer ayırdığımız Fabio Pinto'lu Pakhtakor Tashkent lider olarak ikinci tur vizesi aldı. Grubun ikinci sırasında ise Eric Gerets'in gelecek sezon için isminin geçtiği Suudi Arabistan temsilcisi Al-Hilal bulunuyor. İran temsilcisi Saba Battery ve Birleşik Arap Ermilikleri'nden eski Çek milli futbolcu Ivan Hasek'in çalıştırdığı, kendi liginin lideri Al-Ahli ise kupaya veda ettiler. B grubunda bir başka B.A.E. temsilcisi Sharjah grup maçlarının bitimine 2 müsabaka kala turnuvadan çekildi. Sebebi ise kendi liglerinde üstüste 4 maçı kaybedip küme düşme hattına girmeleri ve Şampiyonlar Ligi'nde hiçbir iddialarının kalmaması ile sadece lige odaklanmak istemeleriydi. Halen liglerinde küme düşme hattının hemen üstünde yer alıyorlar. Onların çekilmesi ile 3 takımla devam eden gruptan Suudi Arabistan'dan Al-Shabab ve İran'dan, kadrosunda Bundesliga tecrübeli oyuncular Ali Karim ve Karim Bagheri'yi bulunduran Persepolis bir üst tura yükselirken, Katar temsilcisi Al-Gharafa elendi. C grubunda Cidde takımı Al-Ittihad liderlik koltuğuna otururken Katar takımı Umm-Salal da takipçisi olarak gruptan çıkmayı başardı. B.A.E.'den Al-Jazira ve sürpriz şekilde daha önce bu kupayı 2 kez kaldırmış İran'ın Esteghlal takımı kendi liglerine döndüler. Asya'nın batısındaki takımların karşılaştığı son grup olan D Grubunda ise Ioan Andone'nin eserini görüyoruz. Geçtiğimiz yıl CFR Cluj ile büyük bir başarıya imza atan Romen hoca bu sene de Al-Ettifaq takımı ile ikinci turu grup lideri olarak gördü. Takipçisi Rivaldo'lu Özbek şampiyonu FC Bunyodkor oldu. İran temsilcisi Sepahan ve turnuvaya veda eden bir başka B.A.E. temsilcisi Al-Sahabab Al-Arabi uluslararası sezonu erkenden kapattılar.

Asya'nın doğusundaki dört gruba geçelim. E grubuyla başlıyoruz. Dragan Stojkovic'in yönetimindeki Nagoya Grampus Eight son maçlar öncesi liderliği garantilemişti. İkinciik koltuğunu belirleyecek maç Ulsan'da oynandı. 6 puanla üçüncü sırada bulunan Ulsan Hyundai Horang-i, 7 puanla ikinci sırada bulunan Newcastle Jets'i konuk etti. Sadece 2.000 kişi geldi Ulsan'ı desteklemeye. Kedi evlerinde 1-0 kaybettiler boş tribünler önünde ve Newcastle Jets'in ikinciliğine razı oldular. F grubunda ise dün büyük bir mucize gerçekleşti Şenol Güneş'ın takımı FC Seoul adına. Son maçlar öncesi Asya Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu Gamba Osaka 5 maçta 5 galibiyetle grup liderliğini garantilemişti ve kendi evinde Şenol Güneş'in takımı FC Seoul'u konuk ediyordu. Seoul 7 puanla üçüncüsıradaydı, üstünde ise aynı puan ve averajdaki Çin temsilcisi Shandong Luneng yer alıyordu. Onlar da 5 maçta 5 mağlubiyet alan Endonezya temsilcisi Sriwijaya FC önüne çıkıyorlardı. Yani FC Seoul'ün deplasmanda puan kaybetmeyen Gamba Osaka'yı mağlup etmesi, Shandong'un da deplasmanda puan alamayan Sriwijaya'ya mağlup olması gerekiyordu. Önce FC Seoul deplasmanda zoru başarıp Gamba Osaka'yı 2-1 mağlup etti. O maçın bitiminden hemen sonra başlayan Sriwijaya-Shandong Luneng maçının ilk yarısını 2-0 önde kapadı konuk ekip ve rahat bir şekilde devre arasına girdi. Ancak ikinci devre sahada fırtına gibi esen ev sahibi ekip tam 4 gol atarak maçı 4-2 kazandı ve hem ilk puanlaırnı aldı hem de Çin temsilcisini şoke edip Şenol Güneş'in takımı ile 2. tur vizesi almasını sağladı.

G grubuna geçelim. Burada Japon Kashima Antlers ve Güney Kore'den Suwon Samsung Bluewings ülkelerinde geçtiğimiz yıl şampiyon olarak Şampiyonlar Ligi'ne geldiler ve gruptan rahatça sıyrıldılar. Çin temsilcisi Shanghai Shenhua ve Singapur'un Olympiakos'u haline gelen Singapore Armed Forces FC turnuvaya veda etti. Son olarak H grubuna bakalım. Burada da bir Güney Kora ve bir Japon takımı ilk iki sırayı aldılar. Phang Steelers ve Kawasaki Frontale. Çin'den Tianjin Teda ve Avustralya'dan Central Coast Mariners ise turnuvaya veda etti. Bu arada ufak bir not düşeyim, 10 yıl boyunca Roma forması giyen 36 yaşındaki İtalyan oyuncu Damiano Tommasi Tienjin Teda'da forma giyiyor.

Geldik 2. tur eşleşmelerine. 2.turda da kıtanın doğusu ve batısı arasındaki ayrım devam ediyor, ki bu ayrım sonuna kadar sürecek ve finalde doğu ile batının efendisi karşı karşıya gelecek. A-B-C-D grubu birinci ve ikincileri ile E-F-G-H grubu birinci ve ikincileri birbirleriyle eşleşecekler. Batı Asya'da 27 Mayıs, Doğu Asya'da 24 Haziran'da oynanacak karşılaşmalar. Eşleşmeler şöyle.

Pakhtakor Tashkent-Umm Salal
Persepolis-Bunyodkor
Al-Ittihad-Al-Shabab
Al-Ettifaq-Al-Hilal
Nagoya Grampus Eight-Suwon Samsung Bluewings
Gamba Osaka-Kawasaki Frontale
Kashima Antlers-FC Seoul
Pohang Steelers-Newcastle Jets

Görüldüğü gibi turuvaya katılan dört Japon takımının dördü de gruplardan çıkmayı başardılar. Güney Kore ise Ulsan ile tek firesini verdi ve 3 takımla yola devam ediyor. Tabi Japonlar Gamba Osaka-Kawasaki Frontale eşleşmesi sebebiyle en azından 1 fire verecekler. Çin takımları ide dörtte sıfır çekerek tam bir hayal kırıklığı yarattılar. Zaten Asya'nın doğusunda 2.turu gören 8 takımdan 7 tanesi Japonya ve Kore'ye ait. Bunların arasına giren tek takım Avustralya'dan Newcastle Jets. O da son maçta yukarıdaki Ulsan galibiyeti ile bunu başardı ki yoksa 2.turda tam bir Japon-Kore hesaplaşması görecektik. Doğu tarafında ise tablo daha çeşitli. Aynen Japonya gibi Suudi Arabistan da dörtte dört yaparak yola devam ediyor. Ancak orada 4 farklı ülkeden takım var. Katar, Özbekistan ve İran'ı da listeye katıyoruz. İran dört takımdan sadece birisini ileriye taşırken B.A.E. adına turnuvaya katılan üç takımda evlerine döndü.

Gamba Osaka'dan Brezilya'lı Leandro 8 golle turnuvanın gol kralı durumunda. Onu Al-Ettifaq'ın 23 yaşındaki Gana'lı golcüsü Prince Tagoe 7 golle, Al-Shabab'lı Nasser Al-Shamrani 6 golle izliyor.

2009 Asya Şampiyonlar Ligi Final Maçı,7 Kasım tarihinde Tokyo Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacak.

3 yorum:

Noat Samisa dedi ki...

Bu mucizeyle birlikte Şenol Güneş'in Trabzon'a dönme ihtimali bayağı azaldı.Söylentiler dolaşıyormuş, Şenol Güneş gelirse 2 Koreli'yi de yanında getirecekmiş.Pırlanta hükmünde iki genç adam ligimizde heba olmasın, Shin gibilerden fazlası gelmesin.Arda'yı Karadağ ligine sattığımız falan düşünelim, Ki Sung-yong ve Lee Chung-yong'ın Trabzonspor'a gelmesi böyle bir şey.Şenol Güneş gel derse gelecekler, onları yukarı çıkaran adam, itaat vs. durumları bunu gösteriyor.

Gamba Osaka yedeklerle çıkmış, yedikleri iki gol de birbirinden komik.Öylesine bir pozisyonda uzatmalarda 2-1'i buluyor FC Seoul, diğer yandan 0-2'nin haberi gelince muhtemelen herkes takibi bırakmıştır.Akşam ben bile büyük bir şok yaşadım ki takımın yaşadığı, Shandong'un yaşadığı şok ne boyutlardadır acaba?

Kashima Antlers eşleşmesinde sol bek Atsuto Uchida ile FC Seoul'ün sağ kenar adamı Lee Chung-yong'ın kapışmaları güzel olacak.Umarım bir şekilde takip edebiliriz.Avrupa'nın off-season'unda bu maçlar nefis köreltir. :)

Flying Dutchman dedi ki...

Ben Sriwijaya maçı 2-0'dan 2-2'ye gelince açıp izlemeye başladım. 2 gol daha attılar. Durum 4-2 iken de 1-2 gol daha kaçırdılar...caip bir durum oldu son 45 dakikada...Shandong'lular da gol yedikçe çöktüler...

Her Yol Roma dedi ki...

Klasik olacak belki ama Tommasi mi Josico ve/veya Maldonado mu?