9 Haziran 2010 Çarşamba

HOLLANDA GENEL SEÇİMLERİ



















Hollanda sandığa gitti bugün. Saat 21:00'e kadar süren oy verme işlemi bitti ve biter bitmez de sonuçlar açıklandı. Haftalardır çekişen VVD (Özgürlük ve Demokrasi Partisi) ve PvdA (İşçi Partisi) 31'er sandalye kaptılar mecliste ve yarışı önde bitirdiler. Hitler Jr. Geert Wilders'in partisi (Özgürlük Partisi) beklenildiği gibi yerel seçimlerdeki başarısını buraya da yansıttı ve sandalye sayısını 9'dan 22'ye yükselterek meclisteki üçüncü parti durumuna geldi. 500.000 kişi oy attı bu faşist insana. Hükümetteki Hristiyan Demokratlar ise 41 sandalyeden 21'e düştüler ve Başbakan Jan Peter Balkenende hükümetten düştüğü gibi bu yenilgiden sonra her haysiyetli politikacının yapması gerektiğini yapıp parti liderliğinden de istifa etti. Sosyalist Parti 10 sandalye, benim parti Groenlinks (Yeşil Sol) 11 sandalye aldı. Hayvan Hakları Partisi'nin de 1 sandalye aldığını söyleyeyim.

Şimdi koalisyon zamanı. Partiler görüşecekler. 3 ihtimal görünüyor.

VVD+PvdA+CDA: 83 sandalye

VVD+PvdA+D66+GROENLINKS: 83 sandalye (benim tercih edeceğim bu koalisyon olur)

VVD+PVV+CDA+SGP: 76 sandalye

Sonuncusu Geert Wilders'ı 2. başkan yapıyor. Kendisi bugün yayınlanan haberlerde "hükümete gelirseniz ilk gideceğiniz ülke hangisi olacak?" sorusuna "İsrail, hiç suçsuz olmasına rağmen çok yüklendiler, biraz destek olmak lazım" demiş bir adam. Bu üçüncülüğe yükseliş şunun mesajı aslında. Tepedeki 2 parti bu dönemde işi götüremezlerse, Hollandalılar dünyaya ırkçılığın yeni dalgasını tanıtma uğruna onu hükümete getirecekler. Bu da 4 yıl sonra bizim başka bir ülkeye göçümüz demek. Artık buradan sonra Güney Kore'ye giderim tahminen.

9 yorum:

julien sorel dedi ki...

@dutchman

bu puştun göçmen ve islam karşıtlığı üzerine kurduğu politikası malum. ancak "ilk gezim israil'e olacak" demesi, avrupalı klasik sağ siyasetçilerde görülen yahudiler ve müslümanlar'a mesafeli durma tavrı ile çatışmıyor mu? yoksa hollandalı museviler için populizm peşinde mi?

hitler jr'ın tam olayı nedir?

Spooky dedi ki...

Memlekete dön abi.

mute dedi ki...

Toplam ne kadar secmen var?

Israile'e destek... Tersten Hitler olmus o.

berthelemy dedi ki...

benim gördüğüm hollanda insanının bu adama oy vermesini aklım almıyor. ama "look closer" diye de bir laf var tabi.

soy ozan dedi ki...

abi sayilar degisti. 32 sandalyeye sahip oldu vvd, 24 sandalye PVV'nin ve 21 sandalyede CDA'nin.

Simdi 3 bir araya geldiginde yeterli koltuk sayisina ulasiyorlar. benim okulum seneye bitiyor, master bakiyordum hollanda'da ama yalan oldu artik..

tasinmak gerek uzaklara.

Flying Dutchman dedi ki...

Wilders 3. ve muhalefet olacağına iktidar olsun daha iyi...millet ekonomi anlamında hiçbir programları olmadığını görür belki...

müstehak bu oy verenlere...

Ku.Ba dedi ki...

@cino,

Bu konuda Dutchman'in su yazisinin altina girdigim iki yorumu okumani tavsiye ederim.

Ve daha önce de söyledigimi tekrarliyorum: Wilders hükümete girmek istemiyor. Çünkü hem kalifiye elemani yok (diger PVV üyelerinin meclisteki ve medyadaki performanslari tam sirklik), hem de islam karsiti, göç karsiti ve globalizm karsiti soyut çikislarindan baska elle tutulur siyasi fikirleri yok. Diger partiler de enayi degil: PVV ile yapacaklari bir koalisyon böylesine bir kriz ortaminda siyasi intihar olur onlar icin. Ki, iki muhtemel koalisyon ortaklarindan CDA (hristiyan demokratlar, digeri VVD, liberaller) tarihi bir yenilgi aldi bu secimlerde. Hukumeti olusturmaya, hele hele PVV gibi CDA secmenlerinin buyuk bir bolumunun pek de hos karsilamadigi bir partiyle birlikte hukumeti olusturmaya pek yuzleri yok su an. (ama PVV'siz bir koalisyona yine "evet" diyebilirler; CDA muhalefete pek asina olmayan bir parti)

Bu arada PVV'nin yerel secimlerde katildiklari iki sehirde yonetime girmemek adina yaptiklari cambazliklari da hatirlatmak isterim.

... Lakin, Wilders'in hükümette yer almayip muhalefette mazlum edebiyatini surdurmesi ve boylece halki daha da gaza getirmesi, aslinda daha korkunc bir senaryo tabi.

gmike dedi ki...

daçmen genede tablo o kadar kötümser değilmiş diye duydum. Nitekim sarı kafaya oy verenler 45 yaş ve üstü kesimlerden iken sol partilere verenler 30 yaş ve altındakilermiş.

outlaw dedi ki...

cino,

avrupa sagi, almanya'daki npd gibi aciktan nazi olan partiler haricinde genel olarak israil yanlisi; islamofobi antisemitizmi yenme egiliminde diyebilirim. tabii hollanda özelinde durumun nasil oldugunu fd daha iyi bilir...