2 Temmuz 2010 Cuma

FLASHBACK 2: 1994 HOLLANDA-BREZİLYA

















Dünkü yazıdan 20 yıl sonrasına gidiyoruz. Son şampiyonluğunu 24 yıl önce kazanmış Brezilya'nın forveti Romario'nun o kupaya atıf yaparak "kadromuz 1970'den daha iyi" cümlesini kurduğu kupaya. Carlos Alberto Parreira'nın Romario ve Rai'nin yanına 9 çalışna oyuncuyu yerleştirecek sahaya sürdüğü takıma.

1994'te ABD'de düzenlenen ve hemen hemen tüm maçların, Avrupa'da izlenebilmesi için gündüz saatlerinde oynandığı kupada (1990'dan itibaren gündüz saatlerinde oynanan tek final maçı halen bu kupaya aittir) Dick Advocaat yönetimindeki Holanda ile Parreira yönetimindeki Brezilya, 9 temmuz günü Dallas'ın Cotton Bowl Stadyumu'nda karşı karşıya geldiler. Öncesine gidelim biraz. Hollanda'da takımı yönetmei istenen Johann Cruijff bu teklifi geri çevirdi, Ruud Gullit de kupanın başlamasından kısa bir süre önce milli takımdan affını istedi. Böylece eski efsanevi üçlüden sadece Rijkaard kupanın yolunu tuttu.Brezilya turnuvada B Grubu'nda mücadele etmiş, Rusya'yı, 2-0, Kamerun'u 3-0'la geçmiş grubun son maçında ise İsveç'le Kenet Andersson'un da nefis bir gol attığı maçta 1-1 berabere kalmıştı. Hollanda da F Grubu'nda Belçika'ya 1-0 mağlup oldu ancak, Fas'ı ve Suudi Arabistan'ı aynı skorla 2-1 mağlup etti. Her 2 takım da grup lideri olarak bir üst tura çıktılar. Brezilya, ev sahibi ABD'yi 1-0'la geçerken Hollanda İrlanda'yı 2-0'la geçti. 2 takım 20 yıl öncenin rövanşında birbirine rakip olmuştu ve aynı forma renkleriyle sahaya çıktılar. Hollanda beyaz, Brezilya mavi forma ile.

















Maçın ilk yarısı golsüz eşitlikle sonuçlandı. 2. yarının başında ise Sambacılar ağırlıklarını koydular. Önce Bebeto soldan inip, Romario'yu gördü ve o da Ed De Goey'un ağlarını. 10 dakika sonra Hollanda sahasının ortasına düşen bir serseri topta Wouters uyuyunca çabuk davranan Bebeto topu kaptı ve De Goey'u da geçerek topu ağlara gönderdi. Sonra da bugün hala örneklerini gördüğümüz "bebek" sevincini Bebeto-Romario-Mazinho üçlüsünden izledik. Santranın ardından hamle sırası Hollanda'daydı. Dennis Bergkamp soldan inerek farkı 1'e indirdi. 4 sene sonra Arjantin ile oynanacak maçta attığı muhteşem goldekine benzer bir hamleyle. 12 dakika sonra Aron Winter kornerden gelen topa kafasını sokarak Cláudio Taffarel'i ikinci kez mağlup etti ve maça eşitlik getirdi. Ancak son sözü söyleme hakkı Brezilya'daydı. Branco 81'de soldan ceza sahasına inerken indirildi. Frikiki de kendisi kullandı ve dünya tarihinin en güzel "iğne deliği" gollerinden birisine imza atarak Brezilya'yı yarı finale taşıdı.
















Maçın künyesi ve özeti aşağıda,

9 Temmuz1994, Cotton Bowl (Dallas)

Brezilya-Hollanda: 3-2
52. Romario 1-0, 63. Bebeto 2-0, 65. Bergkamp 2-1, 77. Winter 2-2, 81. Branco 3-2

Seyirci 63.998;
Hakem:Rodrigo Badilla Sequeira (Kosta Rika)
Sarı kartlar: Winter, Wouters (Hollanda)

Hollanda
Ed de Goey; Aron Winter, Ronald Koeman, Stan Valckx, Rob Witschge; Wim Jonk, Frank Rijkaard (65. Ronald de Boer), Jan Wouters; Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Peter van Vossen (65. Bryan Roy)

Brezilya Cláudio Taffarel; Jorginho, Aldair, Márcio Santos, Branco (89. Cafu); Mazinho (80. Rai), Mauro Silva, Dunga, Zinho; Bebeto, Romario

3 yorum:

lembo dedi ki...

bu maçta branco'nun sol ayağının dışıyla attığı firkik golü, kamera arkasından inanılmaz görünmektedir.. maç boyu romario'nun dibinden ayrılmayan walckx, barajın arkasına koşu yapan romario'nun peşine takılmışken top, tam da bu iki oyuncu arasındaki ufacık boşluktan geçer ve direğin dibine yapışır..

Flying Dutchman dedi ki...

romario ve valckx PSV'den uzun süreli takım arkadaşıdır zaten, eski günlerdeki gibi takılmışlar :)

Adsız dedi ki...

Kızılderili başlığı takan gözlüklü RTE değil mi :D