19 Eylül 2010 Pazar

DE KLASSIEK VE DE JONG KARDEŞLER


















Feyenoord Ajax'ı kendi evinde en son mağlup ettiğinde yıl 2006'ydı ve Dirk Kuijt Feyenoord forması giyiyordu. Dahası o sezon Rotterdamlılar Amasterdam'lıları 2 maçta da mağlup etmişlerdi. O günden bu yana kendi evlerinde Ajax'ı mağlup edemiyorlar ve deplasmanda da feci şekilde dayak yiyorlar. Bir de üstüne üstlük geçtiğimiz yıl kupa finalinin ikinci ayağında kendi seyircilerine 4 gollü bir mağlubiyet yaşattılar. Bu maç öncesi Feyenoord kendi evinde 8 maçtır yenilmiyor, Ajax da 23 maçtır yenilgi yüzü görmüyordu. Üstelik Ajax El Classico'nun Rotterdam'da oynanan versiyonlarında 1991 yılından beri gol atıyordu. En son 1991'de 2-0 kaybetmişlerdi. 55. maçı da 2-1 kazandılar. Aslında gol açısından geçmişteki maçlara oranla kısır bir maç oldu, çünkü Rotterdam'daki maçların gol ortalaması geçen 54 maçta 3,79'du.

Perdeyi açan golü atan Siem de Jong'u daha önce Temel ve Harç yazısında kısaca ele almıştık. Twente'de oynayan kardeşi Luuk ile birlikte İlginç bir hikayeleri var. Kardeşlerin anne babası Hollandalı 2 ünlü voleybolcu. 35 kez milli formayı giyen George de Jong ve aynı formayı 90 kere ıslatan Loekie Raterink. Her ikisi de voleybol kariyerlerini İsviçre'de bitiriyorlar. 2 kardeş de İsviçre'de dünyaya geliyor. Daha sonra aile annenin memleketi Doetinchem'a dönüyor. Siem ve Luuk Doetinchem'da Guus Hiddink, Paul Bosvelt ve Klaas-Jan Huntelaar'ın gittiği okula gidiyorlar. Her ikisi de şehrin takımı De Graafschap'ta futbola başlıyor (Hiddink ve Huntelaar gibi). 17 yaşındayken Siem'i Ajax kapıyor. Kardeş Siem ise geçtiğimiz sezon 19 yaşındayken Twente'nin yolunu tutuyor. Siem geçtiğimiz sezon oynanan 2 ayaklı kupa finalinde Feyenoord ağlarına 4 gol gönderdi. Luuk ise bu sezon başı oynanan Hollanda Süper Kupası'nda takımı Twente Ajax'ı 1-0 mağlup ederken maçın tek golünü atan adamdı.

Hollanda futbolundan çok kardeş geçti. Ronald-Frank De Boer, Brian-Michael Laudrup, Şota-Arçil Arveladze, Wesley-Rodney Sneijder gibi...Yenisine hazırlanmak lazım..

Hiç yorum yok: