1 Kasım 2010 Pazartesi

AZINLIK TAKIMLARI vol 3: SYRIANSKA FC




















1 seneyi geçmiş 2 madde yaptığımız ve öksüz bıraktığımız serinin son yazısında. Önce İsveç 2. Ligi Superettan'da mücadele eden ve sonradan Ceyhun Eriş'in de forma giyeceği Süryanilerin takımı Assyriska Föreningen'i, sonra da Kanada Ligi'nden adından da anlaışacağı gibi Sırpların takımı Serbian White Eagles'ı incelemiştik. E üçüncüye sıra geldi. Assyriska yazısına gelen yorumlardan birisi şöyle diyordu: "Syrianska, FC Assyriska ile aynı ligde superettan'da yer alıyor.aralarındaki maçlarında çok gergin geçtiğini okumuştum". Biz de cevap olarak "ona da sıra gelecek" demiştik. Sıra 15 ay sonra geldi, zira Syrianska FC, geçtiğimz hafta sona eren Superettan'da şampiyon olarak Allsvenskan'da yani İsveç futbolunun en yüksek kademesinde mücadele etmeye hak kazandı. İsveç'teki azınlık derbisinin diğer tarafına değinelim kısaca.

Öncelikle şunu belirtmek lazım, Syrianska FC Aramilerin takımı. Aramiler M.Ö. 3000-200 yılları arasında Mezopotamya'da ortaya çıkmış bir millet. Suriye ve Türkiye'nin güneydoğusunda hatırı sayılır nüfusa sahip olan bu millet, aynı bölgede yaşayan Süryaniler gibi İsveç'in göç aldığı milletlerden birisi. Anadilleri de Arami dili (hiçbir fikri olmayanlar için Mel Gibson'ın Passion filminde kullanılan dil) Takımın kuruluşu 1977 yılına rastlıyor, "Suryoye SK" adıyla. 7. ligden başladılar İsveç'te. 1986'da bugünkü isimlerini aldıktan sonra 2000 yılına geldiklerinde ise sadece 1 kez lig düşmüşler ve uzun bir yolculuğun sonunda 2.lige ulaşmışlardı (İsveç futbolunun üçüncü kademesi). 2006 yılında Superettan'da oynama hedefi, yapılan altyapı atılımıyla ve göreve getirilen Özcan Melkemichel ile 2 yıl gecikmeli olsa da gerçekleşti ve takım 2008 yılında Superettan'a yükseldi. Geçtiğimiz yılı dördüncü sırada bitirdikten sonra bu sezon averajla şampiyono larak doğrudan Allsvenskan'a yükseldiler. Yani, kurulduğu andan itibaren sürekli yükselen bir takımla karşı karşıyayız.

















Stockholm'un güneyinde bulunan kulübün armasındaki meşale Kutsal Ruh'u simgeliyor, arkadaki kırmızı fon, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nda yaptığı iddia edilen Ermeni Soykırımı ile aynı zamanda yaptığı iddia edilen Süryani Soykırımı'nda dökülen kanları simgeliyor. Sarı kanatlar ise yeni bir ülkenin kurulacağına dair inancı. Zaten bu amblemin aynısı Aramik Bayrağı'nda da yer alıyor.

Takımın başında hala Özcan Melkemichel var. Kulüp başkanı ise Andreas Temiz. Takımda Sırbistan, Filistinl, Bosna, Suriye, Kongo, Estonya, Nijerya, Jamaika, Norveç ve Eritre'den olmak üzere toplam 14 yabancı futbolcu bulunuyor. Tabii İsveç vatandaşı olan bir dolu Aramik kökenli oyuncu da mevcut. Bunların arasında 2006 genel seçimlerinde adaylığını koymuş Abgar Barsom ve Stockholm Ekonomi Okulu'nda mezun, part-time olarak Ernst & Young firmasında çalışan Suleyman Sleyman gibi isimler de mevcut. Nijeryalı oyuncu Peter Ijeh 17 golle, sezonun en çok gol atan ikinci ismi oldu.




















Syrianska FC'nin taraftar grubu Gefe Fans 2002 yılında kuruldu. "Gefe", İsveççe "kanatlar" demek ve elbette kulüp arması ve Aramik Bayrağı'ndaki kanatlara işaret ediyor. Gefe Fans, 2005 yılında 12 milyon euroya mal olan 6.700 kişilik Södertälje Fotbollsarena'da maçlarını oynuyor. Allsvenskan 2011 sezonunda ilginç bir takıma evsahipliği yapacak.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler FD.keşke azınlık takımları serisine devam etsen.yazı da bazı yanlışlıklar var.onları söylemek istedim.

''Syrianska FC Aramilerin takımı''

+ ''Suriye ve Türkiye'nin güneydoğusunda hatırı sayılır nüfusa sahip olan bu millet, aynı bölgede yaşayan Süryaniler gibi İsveç'in göç aldığı milletlerden birisi''

Burada Aramilerle Süryanileri ayrı birer millet olarak göstermişsin.Assyriska da Syrianska da Süryanilerin takımıdır.Fakat Süryaniler arasındaki farklı düşüncelerden dolayı Syrianska kurucuları assyriska dan koparak kendi takımlarını kurmuşlardır.
tariihe baktığımızda süryanilerin soyunun aramilerden geldiğini düşünen ve asurluların torunları olduklarını kabul eden 2 farklı görüş bulunuyor.
bakacak olursak asyriska takımı da asur görüşü içinde değerlendirilmeli.asur görüşü süryanilerin siyasal toplum arzusunu gösterir.syrianska takımı ise arami görüşüne sahiptir.yani dini konuya önem verir.

tekrardan teşekkürler
by Anzhi Makhachkala

Adsız dedi ki...

ayrıca sırp takımı kanada liginde.ve anlaşılacağı gibi biraz yanlış yazılmış fd:d.yanlış anlama yorumlarımı yayınlaman için yazmıyorum.maksat bloga faydamız dokunsun.
by Anzhi Makhachkala

hejocre dedi ki...

yahu bu kadar yazıyı okudum aklıma gelen abgar barsom ismini görünce cm3 oldu :) neydi onlar öyle jon inge hoiland, abgar barsom, stefan selakovic, teddy lucic, kennedy bakırcıoğlu.. isveç'e boş uçak kaldır, futbolcuyla doldur gel. hey gidi :)

Flying Dutchman dedi ki...

@Anzhi Makhachkala

uyarilarin ve duzeltme icin tesekkurler..bu tur yaklasimlari her zaman yayinlayip dikkate aliriz ne demek

sana da tesekkurler

murat dedi ki...

çalışmaların için teşekkürler. askerden döneli 1 ay oldu ve sabahlara kadar askerdeyken kaçırdığım yerleri okuyorum.

ayrıca senden avustralya'daki hırvatlar içinde sihirli parmakların çalışmasını bekliyorum:)

Unknown dedi ki...

Syrianska FC Takımı Tam iSmiyle Syrianska FC Kerburan Dır. Kerburan Mardinin Dargeçit İlçesinin Kürtçe İsmidir. Bilgiyi Sizlerle paylaşmak istedim Bu takımı Kuranlar buralıdır şuan İlçede nufusları yok Bi köy Hariç geneli avrupadadir