6 Aralık 2010 Pazartesi

BREZİLYA'NIN HİROŞİMASI



















1950 yılında Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası finaline, ev sahibi ile 1930 şampiyonu Uruguay karşı karşıya gelirler. Bu maçın getirdikleri ve yankıları ile ilgili, 2010 Dünya Kupası öncesinde yaptığımız geri sayımın 50. maddesini okumak yararlı olabilir. Genelde o yazıda Brezilyalılardan ve kaleci Moacir başta olmak üzere takımın 3 siyah oyuncusunun üzerindeki lanetten bahsettik.

Bu ufak anektodla Uruguaylılardan bahsedelim. Meşhur "Tarih boyunca Maracana'yı 3 kişi susturabilmiştir, Frank Sinatra, Papa II. Jean Paul ve Alcides Ghiggia" sözünü artık hepimiz biliyoruz. Ama bunun bir de maç öncesi hikayesi var. Yine atıf yaptığımız yazıda bahsettiğimiz gibi Brezilya bu maç öncesi şampiyonluğa çoktan hazırdır, zira kendisine beraberlik dahi yetiyordur. Brezilya'nın O Mundo gazetesi o sabah yaptığı baskıda Brezilya milli takımının resmini sayfalarına taşır ve altına "İşte Dünya şampiyonu futbolcular" yazar. Gazeteyi kaldığı otelin lobisinde gören Uruguay'ın defans oyuncusu ve takım kaptanı Obdulio Jacinto Muiños Varela buna çok sinirlenir. Oteli dolaşıp ellerindeki tüm gazeteleri toplar, takım arkadaşlarını çağırır, hepsini banyoya götürür ve gazeteleri banyonun ortasına yere koyar, ardından da kendisi başta olmak üzere tümü gazetelerin üzerine işerler.

Maç saati gelir çatar, Maracana'da biletli 173.850, resmi olmayan rakamlara göre ise 200.000 kişi vardır. Milli maçlar sırasında stadyumdan çıkan gürültü sebebiyle Uruguay'ın sağ beki Julio Perez'in altına işediği rivayet edilir. Kısacası bu sefer ki idrarın sebebi başkadır. Ancak maç sonunda Schiaffino ve Ghiggia'nın golleri maçı Uruguay'a getirmiştir. Brezilyalı edebiyatçı Nelson Rodrigues bu maçı Brezilya tarihinin Hiroşiması olarak nitelendirir. Uruguay'ın 2. golünü hatalı şekilde yediği iddia edilen Moacyr Barbosa, maçtan 20 yıl sonra bir markette alışveriş yaparken, yanındaki küçük oğluyla markette bulunan bir kadın yanına yaklaşır ve oğluna şöyle der "Şu adamı görüyor musun, işte tüm Brezilya'yı ağlatan adam bu"....

1 yorum:

Eray Güleryüz dedi ki...

Simon Kuper'in Futbolun Şifreleri'ne göre,bu maçtan sonra Brezilya'da bazı intiharlar gerçekleşmiş..