21 Ocak 2011 Cuma

CANTO'NUN TEKMESİ


Canto-derzak
Geüpload door ElMarlino. - Nieuwscontent direct van de pers.

Bu aralar The Rebel Who Would Be King'den sık sık alıntılar yapıyoruz ama ne yapalım, durduramıyoruz efendim, çok güzel hikayeler var.

1987-88 sezonu, Eric Cantona'nın Auxerre'de geçirdiği en parlak dönemlerden birisidir. Forvet mevkiinden, oyun kurucu görevine kaydırılmasına rağmen 14 gol atarak sezonu tamamlar. O sezon Fransa Kupası'nda son 16'ya kalmak için oynanan eleme maçlarında Auxerre Nantes ile eşleşir. İlk maçı kendi evlerinde 1-0 kazanırlar. Deplasmandaki maç için iki takım, nisan ayında Stade de la Beaujoire'ye çıktıklarında seyirciler daha önce görmedikleri bir olaya tanık olacaklardır.

Cantona maç boyunca, Nantes'ın Ermeni asıllı oyuncusu Michel der Zakarian ile birçok sürtüşme yaşar. İkili arasında önceki maçlardan da gelen bir husumet vardır ve bu maç boyunca da kendini gösterir. İki futbolcu maç boyunca bir söz düellsuna girerler ve ama bir süre sonra Canto'nun sabırtaşı çatlar. Tam 6,5 yıl sonra Selhurst Park'ta göreceğimiz ve bugün hala Cantona dendiğinde akla gelen ilk karelerden olan uçan tekmenin bir benzeri için Zakarian'a doğru hareketlenir, ve Zakarian'ın vücuduna doğru uçar. Ancak yaptığı hareketin bilincinde olduğundan sonra anda bacaklarını kırmış, örneğin Nigel de Jong'un Xabi Alonso'ya attığı uçan tekmevari bir hareketi yapmamak için dizleriyle Zakarian'ın vücudunun yanına vurmuştur. Zakarian yere yığılır ve kıvranmaya başlar. Cantona hakemin kararını beklemez bile ve arkasını dönüp soyunma odasına hareketlenir. Zakarian daha sonra ayağa kalkar ve maça devam eder. Maç 0-0 biter ve Auxerre son 16'ya kalır.

Ancak soyunma odasında işler bitmemiştir. Auxerre CEO'su Gerard Bourgoin Cantona'yı hırpalamak için soyunma odasına gitmiştir. İçeri girer. Ancak "King", kulübün en önemli isimlerinden olan Bourgoin'i tuttuğu gibi soyunma odasının 15 metre ötedeki duvarına fırlatmıştır. Artık ceza kaçınılmazdır. Cantona 3 maç ceza alır. Fransa milli takım teknik direktörü olayı öğrendiğinde çileden çıkar, zira Cantona ceza yüzünden, kendini yeni göstermeye başladığı milli takımda da oynayamayacaktır (Fransızlar, 21 yaş altı Avrupa şampiyonasında yarı finaledir ve rakip İngiltere'dir, maç 8 gün sonradır). "Eğer gerekirse, ulusal bir kampanya başlatırım" der Michel.

Fransa Futbol federasyonu başkanı Jean-Fournet-Fayard Auxerre başkanı Jean-Claude Hamel'i arar ve "bunu yapmaya hakkın yok" der. Cezaya itiraz edilir. Kameralar Cantona'nın evine toplanır. Bizimki "biz Zakarian ile çocukluk arkadaşıyız, şakalaşıyorduk" der. Araya federasyon başkanı, milli takım hocası Michel derken bir dolu insan girer, ceza 3 maçtan maça düşürülür. Zakarian yediği uçan tekmeyle, CEO Bourgoin yediği dayakla kalır.

Cantona Martin Keown, David Rocastle ve bir başka haylaz adam Paul Gascoigne'in oynadığı İngiltere 21 yaş altı takııyla oynanan maçta sahaya çıkıp 1 gol atar. 4-2 kazanırlar. Rövanşta, daha sonra çokça yapacağı üzere İngiltere'yi ilk kez sallar. Highbury'de 2-2 berabere kaldıkları maçta takımının 2 golünü de atar. Fransa finale çıkar (daha sonra Yunanistan'ı da geçerek şampiyon olacaklardır).

İlginç olanı, Cantona ve Zakarian'ın sadece 1 yıl sonra Montpellier'de takım arkadaşı olmaları ve hatta birlikte kulüp tarihinin ilk kupasını kazanmalarıdır.

The Rebel Who Would Be King alıntısını, The Man Who Would Be King şarkısıyla bitirelim.



Canto'nun Kafası

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Rakibinin futbol hayatına mal olacak tekme atan, başkan savuran adamı kahramanlaştırmak için nasıl bir ruh halinde olması gerekir insanın

Flying Dutchman dedi ki...

tuz ruhu

Adsız dedi ki...

bu adamı canlı da izledik, tvden de izledik nedir bu kadar büyütülmesi ve özellikle şiddet olaylarının bu kadar anlatılması yok ona kafa attı yok onu duvara fırlattı.

hamza hamzaoğluna arif erdeme hakan şüküre sen ali sami yende boyun eğmişse benim için king değil soytarıdır hep de öyle kalacaktır.

1994 dünya kupası elemelerinde bulgaristan golü attığında da bu meşhur kralın suratının halini görmenizi isterdim gerçi ali samiyendekinden pek bir farkı yoktu

Adsız dedi ki...

bugün şu tekmeyi sabri atsa ibrahim üzülmez atsa neler denir ama bu allahın horozu atınca king.

Flying Dutchman dedi ki...

Çok üzülme yahu, Hakan Şükür'de de var krallık ama rejim farklı, onunki şeyhliğe giriyor. Manevi yanı var...

Bu 3 yorumu da sen attığına göre sana Hamza diyeyim bundan sonra, ne de olsa "kimliksizliği" seçtin.

Sağol Hamza