5 Mayıs 2011 Perşembe

DEVLERİN VEDASI

Şampiyonlar Ligi sahnesinden bir büyük isim çekildi dün. 33 yaşında olması ve takımı Schalke'nin gelecek sezon Avrupa'da yer almayacağı hesaba katılırsa Raul artık bu arenada yer alamayacak. Tabii o ligde oynayan bir takıma transfer yapmazsa. Ama o defteri kapatırken bir başka efsane kariyerine müthiş bir nokta koyacak. Edwin van der Sar. Dün akşam Şampiyonlar Ligi tarihinde en fazla yarı final oynayan oyuncu dalında 14 maça ulaşarak 13 maçlı Claude Makélélé'ye ait olan rekoru kırdı. Makélélé bu 13 maçı FC Nantes, Real Madrid ve Chelsea formalarıyla oynamıştı. Van der Sar bu yolculuktaki ilk maçını 1995 yılında Bayern Munich ile Almanya'da 0-0 biten maçla oynamıştı. O zamanlar Ajax forması giyiyordu. Dün akşam 97. Şampiyonlar Ligi maçına çıktı ve 5. kez bu kupada finale yükseldi. Bu dalda da vatandaş Clarence Seedorfile skoru eşitledi. Tepede ise yine bir efsane, Paolo Maldini var. Maldini AC Milan formasıyla 6 kez bu turnuvada final oynadı. Müthiş bir "jübile" olacak onun için. Ve Şampiyonlar Ligi finali oynamış en yaşlı oyuncu unvanını alacak. Bu rekor da Maldini'de. 39 yaşından gün almışken 2006-07 şampiyonu Milan'ın kaptanı olarak Liverpool karşısına çıkmıştı.

Hocası Sir Alex de unvanları artırdı. 4 kez Şampiyonlar Ligi finalinde olacak o da. Bunu başaran üçüncü hoca oldu. Diğer isimler Miguel Muñoz en Marcello Lippi. Muñoz 1960, 1962, 1964 ve 1966'da Real Madrid'in başında iken finale çıkmış ve bunların ikisini kazanıp ikisini kaybetmişti. Lippi ise 1996-97 ve 98'de final oynadıktan sonra bu başarıyı 2003'te tekrarladı. Sadece ilk seferinde başarıya ulaştıktan sonra izleyen 3 finali kaybetti. Fergie kupayı alırsa üçüncü kez şampiyon olmuş olacak ve 1977, 1978 ve 1981'de Liverpool ile Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı 3 kez kazanan Bob Paisley ile durumu eşitleyecek. Onun dışında bugüne kadar 2 kez kupayı kazanmış teknik adamlar Carlo Ancelotti, Ottmar Hitzfeld, José Mourinho ve Vicente del Bosque. Peki İskoç hem Premier Ligi hem de Şampiyonlar Ligi'ni alırsa "artık bana müsaade" der mi?

8 yorum:

Devil dedi ki...

Bence hiç demesin:-) gene 4 sezon sabır etsin ve 30 yıl yapsın öyle gitsin. Adam tam bir yaşayan efsane. Acaba başka bir Fergie gelir mi dünyaya. Gelsede biz görebilecekmiyiz acep?

otti dedi ki...

demez. schalke rövanşında 4. golden sonraki sevinci hala aç olduğunu gösteriyor. gözü doymuyor. ama bırakmasın da be sir büyük adamdır bi sempati beslemesem de manu'ya ve sir'e büyük saygı duyuyorum.

Yabancı dedi ki...

hiç sevmem kendisini saygım sonsuz. wengerden bir invincibles daha yemeden bırakmasın, bırakamasın, bıraktırmazlar : )

Baran Doğan dedi ki...

Sanırım Maldini yedi kez final oynadı, beşini kazandı. Marsilya ve Ajax karşısında kaybetti.

Beyzade dedi ki...

Demez, ölene kadar devam eder

Adsız dedi ki...

Babam emekli olduktan 1 sene sonra öldü diyor.Bu yüzden bırakmayabilir.

sambalici dedi ki...

"wenger'den bir invincibles yemeden bırakmasın" ne yahu, wenger'in ferguson'dan yediklerini saymaya başlasak sabaha kadar sürer, ehahasdh iyiymiş.

oğuzhan dedi ki...

inşaallah bırakmaz da seneye King Kenny Fergie'ye karşı bi'zafer alır şampiyonluk sayısını da tekrar eşitleriz.YNWA