21 Nisan 2011 Perşembe

KAISER TOKATI













Franz Beckenbauer Jr. yani aslında bizim bildiğimiz adıyla Franz Beckenbauer (zira babasının ismi de aynıdır) 1958 yılında, doğduğu kent Münih'in takımı SC Munich '06'da top koşturmaya başladığında 13 yaşındadır. Obergiesing kentinde büyümüştür ki bu kent sonra, 1971 yılında Almanya tarihinde ilk McDonalds'ın açıldığı yer olarak tarihe geçecektir. 1954 yılında, Bern Mucizesi ile şampiyon olan Batı Almanya milli takımının kaptanı Fritz Walter'in hayranı ve koyu bir 1860 Münich taraftarıdır. Sonraları "en büyük hayalim o takımın formasını giymekti" diyerek sevgisini dışavuracaktır. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman ordusunun hava kuvvetleri eğitim merkezi olarak kullanılan Neubiberg kenti bu gencin hayatını değiştirecektir. Beckenbauer ve arkadaşları SC Munich 06'nın büyükler takımı olmadığı için, Münih'in o zaman en büyük takımı olan 1860 Munich'e gitmeye karar verirler. Neubiberg'de yapılan 14 yaş altı gençler turnuvasında, tesadüf odur ki finalde 1860'la karşı karşıya gelirler. Maç sırasında çıkan gerginlikte, rakip takımdan bir genç Beckenbauer'ın suratına bir tokat atar. Beckenbauer buna çok sinirlenir ve arkadaşlarıyla beraber, çocukluk aşkı olan takıma gitmek yerine, Münich'in daha küçük kulübü olan Bayern'e imzayı atar.

1959 yılından beri 18 yıl futbolcu olarak, 1994'ten beri de çeşitli basamaklarda yönetici olarak Bayern Münih'e hizmet eden "Kaiser" kulüple beraber 5 Bundesliga, 4 Almanya Kupası, 4 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, 1 UEFA Kupası, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 1 Kıtalararası Kupa şampiyonluğu kazanmış aynı dönemde ise 1860 Münih, 1966'da olmak üzere sadece 1 lig şampiyonluğu elde etmiş, 2 kez 3. lige düşmüş ve kapanmanın eşiğine gelmiştir. Bugün de 2. ligde oynamaktadır. Kısacası o tokat Alman futbol tarihini değiştirmiştir...Yıldızın parladığı mı söndüğü mü olduğuna siz karar verin...

2 yorum:

berthelemy dedi ki...

asıl adının franz beckenbauer jr. olduğunu şimdi öğrendim. insanın babasını aşması böyle birşey olsa gerek.

ali'e dedi ki...

Hitler'i sigara içiyor diye tokatlayıp manastırdan atan rahipten sonra Almanya'nın kaderini değiştiren 2. tokat. Tam Sunay Akınlık hikaye.