31 Mayıs 2011 Salı

SPORCUNUN TWITTER REHBERİ




















Pastırmayı Kayseri'de fazla kaçırmasın, Cem Sultan'ın bizim 21. Yüzyıl Cengaveri Servet'le ettiği kavgadan sonra gençliğinin de verdiği gazla Twitter'daki şovu Türk futbolunun şimdilik elimizdeki son Twitter hadisesi. Genelde ülkede bu sosyal paylaşım ağını yabancı futbolcular kullanıyor. En son Jozy Altidore Papatyam fenomeni yüzünden insanlardan korsan link istiyordu. Ama futbolcular başta olmak üzere dünya üzerindeki birçok futbolcu bu trende uydu. Yine de dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Hadise örnekleriyle aşağıda.

1-Taraftarlarına saygı göster: Aldershot Town forması giyen Marvin Morgan 3 Ocak 2011'de 2-1 kaybettikleri Hereford United maçından sonra Twitter'a "Beni yuhalayan tüm taraftarlara teşekkür ediyorum, umarım hepiniz geberirsiniz" diye yazdı. Sonuç normal. Transfer listesi ve sezon sonuna kadar Dagenham & Redbridge'a kiralanış. Sezon bitti akıbeti belli olacak ama o kulüpte bir daha oynaması zor.

2-Özel hayatından resimler koyma: Bu hadiseyi daha önce bloga yazdık. Gregory van der Wiel ekim 2009'da Avustralya'ya hazırlık maçı yapmaya giden milli takımın kadrosunda sakatlığını ileri sürerek yer almadı. Ardından takım uzaktayken rapçi Lil'Wayne konserinden bir resmini hesabına ekledi. Hollanda ayağa kalktı. Ama Van Marwijk üzerinde pek durmayarak onu affetti. Serena Williams da kendi resmini hesabına yüklemişti ki tenisçinin tacizcilerinden birisi daha yeni yakalandı. Pek akıl kârı iş değil.

3-Hakemleri eleştirme: Ryan Babel hadisesi. Manchester United maçından sonra Howard Webb'e formayı giydirince zaten geldiğinden beri pek iş yapmadığı Liverpool'da taşmak üzere olan bardağa bir damla daha ekledi. 10 bin pound da ceza kesildi. Rugby oyuncusu Digby Ioane de hakem Keith Brown için "hayatımda gördüğüm en kötü hakem" twitini atınca 2 bin doları cebinden çıkardı.

4-Hocanın kararlarını sorgulama: Telstar oyuncusu Mike Boelee, kendisini kadroya almayan hocası Jan Poortvliet için Twitter'a "birisinin dayağı yeme zamanı geldi" yumurtasını bırakınca zaten az aldığı oynama süreleri daha da kısaldı. Jozy Altidore da Hull City'de oynarken stadyuma geç kalıp Phil Brown tarafından yedek kulübesine çekilince eve gidip bu olayı kamuoyuna duyurmuştu. Brown daha da çileden çıkmış Amerikalı para cezası almıştı.

5-Diğer takım oyuncularına sataşma: Rio Ferdinand, Daniel Alves'in birçok maçta kendini yere attığını savunmuş ve "beni sedyeyle sahadan çıkıp, tekrar hızla koşarak sahaya girdiğimi görürseniz, tekmeyi geçirin" ayarını vermişti. O ayarın dönüşü Şampiyonlar Ligi finalinde pek iyi olmadı tabii.

6-Taraftarla kavga etme: Wayne Rooney, kendisine Twitter'da bulaşan bir Liverpool taraftarına "seni 10 saniyede yere sererim, buradayım bekliyorum" şeklinde tehditi basmış, Daily Mirror ve The Sun da mal bulmuş mağribi gibi olayın üzerine atlamıştı. Henüz bizde böyle bir hadise yok çok şükür.

7-Özel hayatınla ilgili bilgi paylaşma: Demy de Zeeuw son Paskalya Tatili'nden önce Aruba'ya gideceğini Twitter'dan duyurmuştu. Sonuç: Bunu internetten öğrenen hırsızlar onun evde olmayacağını haber alıp eve çöktü. Kim Clijsters da kendi numarası olmasa da hesabına telefon numarasını yazmış ve birkaç saat içinde binlerce SMS almıştı.

8-Sakatlıklarla ilgili konuşma: Club Brugge oyuncusu Ryan Donk herkesten önce, takım arkadaşı Stijn Stijnen'ın parmağını kırdığını duyurdu. Kulüp bu bilginin ilk onun ağzından duyulmasına içerledi. Uyarıyla atlattı.

9-Homofobik açıklamalardan uzak dur: Avustralyalı Kadın yüzücü Stephanie Rice geçen yıl ülkesinin Güney Afrika'yı mağlup ettiği rugby maçından sonra rakip oyuncuları "alın bakalım, ibneler" sözleriyle selamladı. Jaguar bu olaydan sonra sponsorluk anlaşmasını anında feshetti ve kendisine ödünç verdiği otomobili de geri talep etti.

10-Maç sırasında twit atmayın: Bu en çılgını ama evet yapan var. 2009 mart ayında, Milwaukee Bucks oyuncusu Charlie Villanueva, Boston Celtics ile oynadıkları maçın devre arasında Twitter'a girmişken yakalandı ve koçu Scott Skiles'dan uyarı aldı. Daha sonra NBA yönetimince maçlar sırasında twit atmak yasaklandı ve 7.500 dolarlık bir ceza getirildi.

Hiç yorum yok: