21 Temmuz 2011 Perşembe

DOMINIC ADIYIAH


















Bundan yaklaşık 1 yıl önce, Gana, Afrika kıtasının Dünya Kupası'nda kalan son temsilcisi haline geldiğinde, Uruguay'la oynadığı maçın 120. dakikasında, Dominic Adiyiah isimli genç dünya futbol tarihine geçmeye çok yaklaşmıştı. Rakip kaleye doğru vurduğu kafa ağlara gitse, bir Afrika takımını kupa tarihinde ilk kez yarı finale çıkartan oyuncu olacak ve muhtemelen bugün Karşıyaka'ya imza atmak yerine başka bir kulüpte top koşturacaktı. Ama olmadı, Luis Suarez plonjonuyla buna engel oldu. Adiyiah pozisyon sonrası hakeme doğru yaptığı deli koşusuyla kaldı. Bu, onun hayatındaki kırılma noktalarından birisidir bana sorarsanız. Suarez bugün Liverpool'da oynuyor, Adiyiah ise (küçümsemek için söylemiyoruz elbet) Karşıyaka'ya transfer oldu. Karşıyaka bu transferi 2 sezon önce yapmaya kalksaydı, dünya futbolunun en fazla gelecek vaad eden oyuncularından birisini kadrosuna katmış olacaktı ama tabii o zamanlar bunu başarmak zordu. Dominic Adiyiah Feyenoord'un 1998 yılında Afrika'da kurduğu Feyenoord Fetteh Futbol Akademisi'nin bir ürünü. Feyenoord 1997'de Bonaventure Kalou'yu Fildişi'nden transfer ettiğinde o kıtada bir futbol okulu kurmaya karar verdi ve 1 yıl sonra okul hazırdı.

Bugün Utrecht'te futbol oynayan Nana Asare bu okuldan çıkışlı. İşte Dominic Adiyiah bu okula 2000 yılında, henüz 10 yaşındayken girdi. 7 yıl bu okulda eğitim aldıktan sonra 2007-08 sezonunda ülkenin en önemli takımı Heart of Lions'a transfer oldu. Norveçli Tarik Elyounossi Fredrikstad'dan Heerenveen'e transfer olduğunda, onun yerini doldurması için Norveç'e gitti. Ancak asıl patlaması 2009'da Mısır'da düzenlenen FIFA 20 yaş altı şampiyonasında oldu. O turnuvada mükemmel oynadı ve 8 golle, şampiyon olan Gana'nın ve turnuvanın en çok gol atan oyuncusu oldu, bir de turnuvanın Altın Top ödülünü kazandı. O zamanlar onu, 2 takım arkadaşı Ransford Osei ve Andre Ayew'i yazmıştık. Aynı yıl Tuttosport gazetesi ismini, 21 yaş altı oyuncular bazında yaptığı Golden Boy listesine aldı. 1 yıl sonra Milan onu sadece 500 bin euroya transfer etti. 2010 Dünya Kupası öncesi ele aldığımız yıldız adayları listesinde vardı. Geçtiğimiz sezon Partizan'da kiralıktı.

Karşıyaka çok değil 1,5 sene önce büyük patlama beklenen bir oyuncuyu transfer etti. Adiyiah'ın Mısır'daki turnuvada attığı golleri izlemek bile nasıl bir adam olduğu hakkında bilgi verecektir. Bana Daniel Amokachi'yi hatırlatıyor. Onun gibi güçlü, uzak şutları etkili ve süratli bir adam. Türkiye 2. Ligi'nde mutlaka çok iyi işler yapacaktır. Özellikle Akeem Agbetu gibi bir adamla yanyana oynayacak olması, Türkiye Ligi'nde bir tür Dwight Yorke-Andy Cole kimyasını yaratabilir. Karşıyaka'ya hayırlı olsun.

1 yorum:

Zinedine Zidane dedi ki...

biz bir forvet daha alıp maluda-drogba-anelka etkisi yaratmak istiyoruz:)