1 Ağustos 2011 Pazartesi

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: FC GRONINGEN


















Hollanda futbolunun istikrarsız takımlarından birisi FC Groningen. İlla bir istikrarını arıyorsanız transfer politikasına bakmanız lazım. 2006 yaz aylarında Luis Suarez için Nacional'e 800 bin euro ödemişlerdi. İzleyen yaz 7.5 milyon euroya sattılar. Erik Nevland, Marcus Berg, Rasmus Lindgren, Andreas Granqvist gibi adamları ucuza alıp yüksek bonservis ücretleri ile satan, Arjen Robben'i altyapıdan çıkaran PSV'ye gönderen de onlar. Hele Lindgren transferi tam bir ders niteliğindedir. Lindgren 19 yaşında Ajax'a transfer olur. Ancak orada bekleneni veremez ve önce Groningen'a kiralanır sonra da 300 bin euroya onlara satılır. Lindgren 3 sezon sonra Ajax'a geri döner, ancak 3.5 milyon euroyu Groningen'a kazandırarak. Böyle bir takımdan bahsediyoruz. Ron Jans onları 2005 sonrası çok iyi bir yere getirdi. 2005-06 sezonunda ligi üçüncü bitirip kulüp tarihi rekorunu egale ettiler. Jans pılı pırtıyı toplayıp Heerenveen'e gittiğinde göreve gelen, Glasgow kentinin Protestan kitlesi tarafından oldukça sevilen Peter Huistra'nın neler yapacağı düşünülüyordu. Takımı lig beşinciliğine taşıdı.

Bu sezon yine bilindik transfer hamleleri. Ajax'da tutunmayan Koreli Suk Hyun-Jun'u 2+2 yıllık anlaşmayla renklere bağladılar. İranlı kaleci Agil Etemadi'yi Veendam'dan getirdiler. Klasik İskandinav transferi kontenjanı Molde'den alınan Emil Johansson'da. Groningen'in kadrosunda 4 İskandinav ve 1 Finlandiyalı oyuncu bulunuyor. Adı sürekli Serie A kulüpleriyle anılan Tim Matavz şimdilik Kuzey Hollanda'da hala. Bu kadro aksilik olmazsa ilk 6'yı kovalayacak yine.

Biz genel bilgilere dönelim Eredivisie hakkında. Ruud Geels, 1956-57 yılında kurulan Eredivisie'de 5 kez gol kralı olarak bu dalda rekoru elinde bulundurmakta. Geels Ajax forması ile 1975-79 arasında üstüste 4 kez gol kralı olmuştu. Bu 4 sezonda toplam 123 gol attı. 1980-81 sezpomunda bu unvanı, 32 yaşında tekrar kazandı. Bu sefer Sparta Rotterdam forması giyiyordu ve 22 gol atmıştı. Ardından Wim Kieft (Ajax, 32 gol) ve Peter Houtman (Feyenoord 30 gol) krallığı kazandılar. Sonra Marco Van Basten geldi ve üstüste 4 kez krallığı kazandı. 1987'de Milano'nun yolunu tutmasa Geels'in rekorunu kıracaktı. Willy van der Kuijlen (PSV), Ove Kindvall (Feyenoord), Romário (PSV), Dennis Bergkamp (Ajax) ve Mateja Kezman (PSV) gol krallığını Eredivisie'de 3 kez kazanmış isimler.

2 yorum:

lamhaltas dedi ki...

iç saha performansı son maçlara kadar çok iyi olan bir takımdı groningen. deplasmanda ise potansiyellerinin çok altında oynuyorlar. bunun sebebi takımın yaş ortalamasının çok düşük olması olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca Granqvist'i kayetmeleri oldukça zorlayacak diye düşünüyorum. Hem takımın lideriydi hem de yanlış hatırlamıyorsam bir stoper olarak standartların çok çok üzerinde gol atmıştı geçen sezon.

Tigriukas dedi ki...

Granqvist gerçekten çok iyi bir defans oyuncusuydu . Groningen için büyük bir kayıp ama herşeye rağmen bu yıl Groningen büyük bir sürpriz yapabilir.Berg'li Nevland'lı Kadroyu özlesemde ...