19 Kasım 2011 Cumartesi

SULUKULE'NİN DEVLERİ part. II















Louis van Gaal Ajax kulübünün Genel Direktörü olarak atandı, gelecek sezondan başlamak üzere. Ajax'ta son 3 gündür kopan fırtınayı anlatmadan önce Louis van Gaal ve Johan Cruijff arasında 1989 Noel'ine kadar dayanan ve artık "düşmanlık" diyebileceğim ilişkinin tarihini bu yazının ilk versiyonunda okumak mümkün şuradan. Bu ayın başında da Cruijff ve 5 üyesinden birisi olduğu Raad van Comissarissen arasındaki soğuk savaşı aktarmıştık. Onu da Hayatım Futbol Blog'dan okumaya buyurun.

O yazıdan bir alıntı yapalım:"29 EkimdeAjaxlılar Johan Cruijff’un Ajax Süpervizör Komitesi’nden istifa ettiği dedikodularını duydular. Aslında “Raad van commissarissen” adı altında beş kişiden oluşan ve hisse sahiplerinin yönetimle aralarında köprü oluşturması için seçtikleri, kulübün CEO ve genel direktör gibi pozisyonlarında görev yapacak kişileri atayan bu kurum, Cruijff’un iki yıldır şekillendirmeye ve kendi menfaati doğrultusunda çalışmaya gayret gösterdiği bir araca evrildi. Ekim ayının başında komite Marco van Basten’i kulübün teknik direktörü (bizde genel direktör olarak adlandırılabilecek) olarak atayarak, ona bir nevi Karl-Heinz Rummenigge’nin Bayern Münih’teki fonksiyonlarını vermek isteyince elbette “14 numara” buna muhalefet etti. Zira ikili, 2008 yılında Van Basten Ajax’ın başına hoca olarak geçtiğinde kapışmış, o sıralarda Ajax kulübüne altyapı ve teknik konularda yardımcı olan Cruijff, van Basten göreve başladıktan bir ay sonra kulüple ilişkilerini kesmişti. 16 Ekimde içlerinde Edgar Davids’in de bulunduğu, Cruijff dışında kalan dört komite üyesi, Hollandalı efsaneye, van Basten’in atanışına onay vermesi ile ilgili bir “ültimatom mektubu” gönderdi. Cruijff bu mektubu da görmezden geldi, çünkü o Guus Hiddink, Jaap de Groot gibi isimlerden birisinin göreve gelmesini istiyordu. Bu sırada ay içinde Van Basten’i basına tanıtma hayalinde olan kulübün tüm planları da suya düştü.

Ne senle, ne de sensiz

Cruijff’un kulüp içinde öyle ilginç bir yeri var ki, resmi sitede komite üyeleri için ayrılmış sayfada çekilen toplu fotoğrafta dahi kendisi yer almıyor. Eylül ayı içinde kulübün eski futbolcularından Tscheu La Ling’i direktörlük görevine getirmek istemiş ama komiteden veto yemiş, yapılan toplantı sırasında çıkan kavgada Davids kapıyı vurup çıkmıştı. Ajax kulübünün üzerinde nerede ise Musa paygamber kadar etkisi bulunan Cruijff, “Onlar Ajax’ı bir işletme gibi yönetmek istiyorlar, ben ise bir futbol kulübü olarak” dese de son iki sezondur yaptıkları sebebiyle Arena’da çok fazla deprem yarattı. Buna rağmen hukuki danışmanı, Cruijff’un dedikodularının aksine görevinin başında olduğunu basına açıkladı."









Cruijf'a Karşı Darbe

Geçtiğimiz hafta içi, çarşamba günü bir anda Louis Van Gaal'in göreve geldiği duyuruldu. Bayern Münih ile halen kontratının devam etmesi sebebiyle Hollandalı gelecek sezon göreve başlayacaktı. Herkes, içinde Van Gaal ile kanlı bıçaklı olan Cruijff'un da bulunduğu bir komitenin nasıl bu kararı verdiğini düşünürken işin kokusu sonra ortaya çıktı. Karar 14'ün olmadığı bir toplantıda alınmıştı ve kendisi bu kararı arabada giderken duymuştu (o sırada aracın kontrolünü kaybetmemesi bile şaşılacak şey). Hatta bu karardan komite dışında kimsenin haberi yoktu. Cruijff daha sonra karar için "1 gün önce ve aynı gün kendileriyle 2-3 saat süren toplantılar yaptık ama Van Gaal'in adı 1 kere bile geçmedi, bunlar kafayı mı yedi?" diye tepkisini dile getirdi. Van Gaal'in "o komitede Cruijff oldukça çalışmamız mümkün değil" diyerek basına düşen bir açıklaması var. Komitenin 4 üyesi (Steven Ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers ve Paul Römer-yukarıdaki resimde) arasından, bu işin baş organizatörü olarak görülen komite başkanı Prof. Dr. Steven Ten Have "karar Cruijff'un olmadığı toplantıda alındı ama kendisini doğru ve usule uygun olarak bilgilendirdik" dedi. "Bu karar Johan Cruijff'u bitirme harekatı değil, Ajax için en iyi seçimin Van Gaal olduğu düşünülerek alınmış bir karardır" dedi. Bu arada Danny Blind de teknik direktör olarak Van Gaal ile çalışacak (Hollanda kulüplerinde "Technisch Directeur" bizim anladığımız teknik direktörden farklı bir pozisyon). Tabii bundan sonra Cruijff'un o komitede yer alması bile imkansız gibi çünkü iddiasına göre arkasından iş çeviren bir başkanla çalışmak zorunda kalacak. Van Gaal ile 3 ya da 5 yıllık bir anlaşma imzalanması bekleniyor.














Tepkiler

Öte yandan nisan ayında Cruijff'un yaptığı darbede (Cruijff ve Çetesi için buradan) onun yanında olan "çete üyeleri" Wim Jonk ve Dennis Bergkamp "komitenin Cruijff'a yaptığı, aynı zamanda Ajax kulüp kültürüne vurulmuş bir darbedir" diyerek patronlarını korudular. Yetmedi, De Toekomst'un (Ajax akademisi) başındaki Jonk aynı zamanda, komite üyeliğinin yanında, kulüpte antrenörlük için staj gören Edgar Davids'e mail yoluyla stajının iptal edildiğini duyurdu ve bir daha De Toekomst 'a kabul edilmeyeceğini bildirdi. Eski Van Gaal öğrencisi ve şu an kulüpte altyapı görevleri alan Ronald de Boer (A1 takımının hocası) ve Marc Overmars "valla bize bir şey sormayın ama böyle gizli saklı kararlar alınması hoş değil" dediler. Frank de Boer konu ile ilgili futbolculara konuşma yasağı getirdi. Sponsor AEGON "sizin bu medrano sirkiniz bizim de prestijimizi sarsıyor" diyerek "bir siz eksiktiniz" dedirtti. Louis van Gaal'in direktör olduğu 2004 yılında onunla tartışma yaşayan Ronald Koeman "ne dersiniz deyin, Cruijff'un arkasından iş çevrilmiştir" derken Co Adriaanse "Cruijff'a De Toekomst'u, Van Gaal'e de Arena'yı verin, haftada sadece 1 kere toplanırlar bu iş çözülür" dedi.

Cruijff yarın sabah 24 kişiden oluşan kulüp üyelerinin toplantısına katılarak sürecin yanlış işletildiğini ve Van Gaal'in gelişini veto etmelerini isteyecek (buna hakları var). Dün çıktığı TV programında da "Van Gaal gelirse benim burda kalmam çok zor, Van gaal vizyonuyla Ajax'a yardım edebilecek birisi değil, benim gösterdiğim adam Tscheu La Ling ile 1 tanesi bile oturup konuşmadı" dedi. Wim Jonk bugün "Van Gaal gelirse ben istifamı veririm, gerçi bunda birçok genç takım antrenörünün maaşının ödenmemesinin de etkisi var" şeklinde çoktan kararını verdiğini açıkladı.

Van Gaal tüm bunlar olurken nerde mi? Karısı ile Uzakdoğu'da tatilde ve 3 hafta sonra dönüyor...

3 yorum:

bishop dedi ki...

neler dönmüş serhat ya...

Jules dedi ki...

2 aydir kursta aldigim hollandaca elbette olaylari anlamama yardim etmemisti. Google translate ile cozmeye calistim oyle de anlamadim. Simdi Turkce ve butun acikligiyla okudum ama yine anlamadim (ya da aslinda anlamismiydim?). Bu kadar sistemli kuluplerin tek sikintisi ego catismasi olur, o acidan normal bir surec diyecegim de buradaki ego catismasi degil yildiz savaslari.

serkan dedi ki...

çok merak ettiğim bi konuydu bu kadar güzel özetlenebilir..sağolasın
ayrıca bishop'a katılıyorum :)