5 Aralık 2011 Pazartesi

EFSANE SEZON 3: 2005 JAPONYA

















Dünya futbol tarihi son haftaya 2 takımın aynı puanda girdiği lig finalleri görmüştür. 3 takımın şampiyonluk şansına sahip olduğu muhteşem sezonları da. Peki ya 4...Ya peki 5...Son haftaya girilirken 5 takımın birden şampiyonluk şansına sahip olduğu kaç lig bitişine tanık oldunuz. İşte bugün anlatacağımız hikaye de tanık olmanız için. 2005 J-League'in dillere destan finali.

Japon Ligi 1993 yılından itibaren J-League adıyla anılıyor ve 1 takvim yılını kapsayacak şekilde düzenleniyor. 2005 yılına kadar format, 16 takımlı ligde 15'er maçtan oluşan 2 devre oynanması ve her devrenin sonunda devreyi lider bitiren takımların aralarında 2 ayaklı bir final mücadelesi oynaması şeklindeydi. Tabii her 2 devreyi de lider bitiren takım aynı takımsa otomatikman şampiyon oluyordu. Ama bu sistem, lig sonunda en çok puanı toplayan takımın, 2 devreyi de lider bitirememe gibi sonuçları doğuruyor ve hakkaniyetli bir yarışma olmuyordu. Örneğin ilk devreyi lider bitiren takım ikinci devrede 10. olsa dahi şampiyonluk için final oynuyor ama örneğin her 2 devrede de üçüncülüğü alan takım sezonu eli boş kapatıyordu. Bu nedenle 2005'ten itibaren Avrupa tipi tam sezon sistemine geçildi ve geçilir geçilmez de bir efsane yarattı.

2005 J-League başlangıcında takım sayısı 18'e çıkartıldı. Ligin iddialı ekiplerinden Gamba Osaka ilk 6 maçta 1 galibiyet 1 mağlubiyet ve 4 beraberlik alırken, Japon futbolunun lokomotif ismi Kashima Antlers 8 haftada 7 galibiyet ve 1 beraberlikle zireye oturur. Antlers'i 1978 ve 1982 Dünya Kupası'nda Brezilya milli takımı forması giymiş, Sampdoria'nın 1991'de kazandığı efsane Serie A şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Toninho Cerezo çalıştırmaktadır.İlk yarı bittiğinde de Toninho'nun takımı zirvededir. Bosnalı Ivica Osim'in çalıştırdığını JEF United, 2004-10 arası tamamen ALman teknik adamların görev yaptığı ve Guido Buchwald'ın yönetiminde olan (aşağıda) Urawa Red Diamonds zirvenin ortağıdır. İkinci yarının başlamasıyla birlikte Shinji Kobayashi'nin çalıştırdığı Cerezo Osaka müthiş bir atak yapar. İlk yarı sonunda ilk 17 maçta 20 puan toplayan takım, ikinci yarının 31. haftasında kadar mağlup olmamış 11 galibiyet ve 3 beraberlik almıştır. Bu müthiş koşu onları zirveye ortak eder. Ancak Gamba halen tepededir. 32. haftaya gelindiğinde puan durumu şu şekildedir.

Sıra Takım Puan Averaj
1 Gamba Osaka 57 24
2 Cerezo Osaka 56 8
3 Kashima Antlers 55 20
4 Urawa Red Diamonds 53 24
5 JEF United 50 11



















Gamba, Cerezo ve Kashima şampiyonluk potasında görünmekte Urawa Reds ise daha uzaktadır. JEF United ise bir mucize peşindedir. Gamba Osaka 31. haftada Nagoya Grampus Eight deplasmanında 2-1 mağlup olup önemli bir puan avantajını yitirmiştir. Üstelik 31 haftada 31 gol atan Araujo'nun da son haftalardaki formunda bir düşüş söz konusudur. Cerezo'nun sürekli yükselişi ve Urawa Reds'in gerilemesi olar için kötü sinyaller verir. Bu ortamda 32. hafta maçları oynanır.

Gamba Osaka, ligin alt sıralarındaki takımlardan Omiya Ardiija'ya 1-0 mağlup olarak bir darbe daha alır. Cerezo ise bu fırsatı tam anlamıyla değerlendiremez. Kendi evinde Oita Trinita ile berabere kalırlar. Kashima Antlers kendi evinde Yokohama F.Marinos'a 2-0 mağlup olur ve bir fırsat da onlar teper. JEF United ise bir sıra üstündeki Urawa Reds'i evinde 1-0 mağlup edip bir anda potaya girer. 32 hafta sonrası puan durumu şu şekilde oluşmuştur. Sıralama değişmez ama heyecan artar ve şampiyonluk iddiasına sahip takım sayısı bir anda 5'e yükselir.

Sıra Takım Puan Averaj
1 Gamba Osaka 57 23
2 Cerezo Osaka 57 8
3 Kashima Antlers 55 18
4 Urawa Red Diamonds 53 23
5 JEF United 53 12

33.hafta. 1 hafta önce Kashima Antlers'e darbe vuran Yokohama F.Marinos bu sefer de Cerezo Osaka'yı sarsar. Naoki Matsuda'nın 89. dakikada attığı gol maça beraberliği getirir ve Cerezo 1-1'lik sonuca razı olur. Ama bu sonuç onları liderliğe yükseltir. Zira Gamba Osaka üstüste 3. mağlubiyetini almıştır. Hem de kendi evinde Ivica Osim'in (aşağıda) takımı JEF United'dan. Kashima Antlers deplasmanda Shimizu S-Pulse maçından 2-2'lik beraberlik çıkartır. Urawa Reds ise Jubilo Iwata'yı 1-0 ile geçer ve son haftaya girerken aşağıdaki inanılması güç puan durumu oluşur. Gamba Osaka şampiyonluğu ilan etmiş olacakken üstüste 3 mağlubiyet almış ve liderliği kaybetmiştir. Öte yanda rakibinin bu kötü grafiğini lehine çevirecek olan, 2. yarıdaki çıkışın sahibi Cerezo da teklemiş ama en azından lierliğe yükselmiştir. Kashima ve Urawa Reds takiptedir ve JEF United şampiyonluk yolundaki direk 2 rakibin mağlup ederek bir anda iddialı konuma girmiştir.




















Sıra Takım Puan Averaj
1 Cerezo Osaka 58 8
2 Gamba Osaka 57 22
3 Urawa Red Diamonds 56 24
4 Kashima Antlers 56 18
5 JEF United 56 13

Son hafta bu takımların hiçbirisinin birbirleriyle oynamayacak olması heyecanı daha da artırmaktadır. Her takımın taraftarlarının gözü kendi maçlarında diğer 4 duyu organı da başka stadyumlarda olacaktır. Lider Cerezo kendi evinde FC Tokyo'yu konuk edecektir ve büyük bir avantajı vardır. Zira altındaki 4 takımdan Gamba Osaka Kawasaki Frontale deplasmanına, Urawa Reds de Albirex Niigata deplsmanına gitmektedir. Kashima kendi evinde Kashiwa Reysol'u konuk edecekken, averaj sebebiyle iddiası en az olan kulüp JEF United Nagoya Grampus Eight'i konuk edecektir. Ancak yine de son haftalardaki grafik ligin sonunda her takımın şampiyon olabileceği ihtimalini değiştirmez. Maçlar doğal olarak aynı saatte başlayacaktır. Bu muhteşem lig bitişini dakika dakika aktarmakta fayda var.

Dakika 3: Lider Cerezo, Espanyol ve Bolton Wanderers maceraları pek iyi sonuç vermemiş ve evine dönmüş olan Akinori Nishizawa'nın golüyle, FC Tokyo önünde 1-0 öne geçer. Şampiyonluk şarkıları söylenmeye başlamıştır.

Dakika 4: Urawa Reds, Albirez deplasmanında Satoshi Horinouchi'nin golüyle 1-0 öne geçer ve sıralamada ikinci sıraya oturur.

Dakika 7: Gol sırası Antlers'dedir. Kariyeri boyunca takımın formasını giyen (halen kariyerini sürdürüyor) Takuya Nozawa perdeyi açar. Onlar da üçüncülüğe yükselmiştir ve Gamba Osaka dördüncülüğe kadar gerilemiştir.

Dakika 12: Haftalardır suskun olan Brezilyalı Araujo Gamba Osaka'yı, Frontale deplasmanında düzgün bir vuruşla 1-0 öne geçirir. Gamba, ikinciliği tekrar geri almış ve Cerezo'nun ensesine gelmiştir.

Dakika 13: Alman Ligi'nde Bayer Leverkusen formasını uzun süre giyen ve 29 yaşında Japonya'ya transfer olan Brezilyalı Robson Ponte (aşağıda)Urawa Reds'i 2-0 öne geçirir.

Dakika 20: FC Tokyo, Cerezo deplasmanında Norio Suzuki'nin golüyle beraberliği yakalar. Daha 8 dakika önce dördüncülüğe inmiş Gamba Osaka, önce kendi attığı sonra da rakibinin yediği bu golle liderliğe oturmuştur. İlk 20 dakikada sıralama 4 kez değişmiştir.

Dakika 36: Her şey bir anda alt üst olur. Shuhei Terada kornerden gelen topa vurduğu kafa ile Frontale'e Gamba önünde 1-1'lik beraberliği getirir. Üstelik aynı anda Cerezo penaltı kazanmıştır. Ancak Brezilyalı Fabio Lopes penaltıyı kaçırır. Cerezo lider olma şansını teper ve Urawa Reds bir anda zirveye oturur.

Dakika 44: Brezilyalı Alex Mineiro Antlers'i 2-0 öne geçirir.
























JEF United-Grampus Eight maçı 0-0 devam etmektedir. Devreler bu skorla biter. Son 45 dakika öncesi puan durumu aşağıdaki gibidir. Gamba Osaka ilk yarının son 10 dakikasına lider girmiş ve düdük çaldığında dördüncü sırada kapatmıştır. Cerezo Osaka üçüncülüğe inmiş, Buchwald'ın takımı Urawa Reds averajla liderliğe yükselmiştir.

Sıra Takım Puan Averaj
1 Urawa Red Diamonds 59 26
2 Kashima Antlers 59 20
3 Cerezo Osaka 59 8
4 Gamba Osaka 58 22
5 JEF United 57 13

...ve son 45 dakikalar.

Dakika 48: Cerezo da yine bayram. Nishizawa kendisinin ve takımının 2. golünü atarak tekrar Osakalıları liderliğe taşır. 61 puana ulaşmışlardır.

Dakika 53: Takuya Nozawa Antlers'in farkı 3'e çıkaran golünü atmıştır. Golden sonra çok fazla sevinmez zira aklı diğer stadyumlardadır. Zaten aynı puana sahip oldukları Urawa Reds'den de averajları daha kötüdür. Toninho'nun takımı hafiften devre dışı kalmış gibidir.

Dakika 56: Gamba Osaka ben burdayım der. Daha sonra Red Bull Salzburg forması da giyecek olan Tsuneyasu Miyamoto, frikikten gelen topa kafayı vurarak takımını deplasmanda 2-1 öne geçirir. Gama 60 puana yükselip 61 puanlı Cerezo'nun ensesine yine yapışmıştır. 2 Osaka takımı son yarım saate fotofinişvari bir finalle girer.

Dakika 60: 11 yıl boyunca Bundesliga'da top koşturduktan sonra Japonya'ya yolu düşen Hırvat Tomislav Maric, Urawa Reds'in deplasmandaki 3. golünü atar. Kashima ve Diamonds 3-0'lık üstünlüklerle artık yapacaklarını yapmış ve Osaka takımlarının yiyeceği golleri beklemektedir.

Dakika 62: O gollerden ilki gelir. Hıroyuki Taniguchi, Frontale adına golünü atmış ve maç 2-2'ye gelmiştir. Gamba Osaka tekrardan 58 puanla dördüncü sıraya iner.

Dakika 79: Yasuhito Endo, Gamba Osaka'yı penaltıdan attığı golle 3-2 öne geçirir. Tekrar ikinci sıraya yükselmişlerdir. Aynı anda Kashima Antlers, Yasuto Honda ile kendi evine Reysol karşısında durumu 4-0'a getirir. 1 dakika sonra Nobuhisa Yamada da Urawa Reds'i deplasmanda 4-0 öne geçiren golü atar. Artık son 10 dakikaya girildiğinde gözler Tokyo'da, FC Tokyo-Cerezo maçındadır. Bu arada 81. dakikada ses seda çıkmayan JEF united maçında Nagoya deplasmanda 1-0 öne geçer.

Dakika 89: Tarih yazılır. FC Tokyo korner sonucu oluşan karambolde Yasuyuki Konno'nun golüyle deplasmanda Cerezo önünde beraberliği yakalar. Cerezo bu golle dördüncülüğe inmiş, Gamba liderliğe yükselmiştir. Aynı anda Araujo, Gamba Osaka adına ligdeki 33. golünü atar ve durumu 4-2'ye getirir. Böylece herkes Osaka'daki bitiş düdüğünü beklemeye başlar.

Dakika 90: Hakem maçın bitiş düdüğünü çalar. Gamba Osaka şampiyon olmuştur. Cerezo lider girdiği son haftada ligi beşinci bitirir, çünkü Ivica Osim'in takımı JEF United son 2 dakikada 2 gol birden bulmuş ve maçı 2-1 kazanmıştır, böylece dördüncülüğe yükselmiştir. Lig sonu puan durumu şöyle oluşur.

Sıra Takım Puan Averaj
1 Gamba Osaka 60 24
2 Urawa Red Diamonds 59 28
3 Kashima Antlers 59 22
4 JEF United 59 14
5 Cerezo Osaka 59 8

Bu absürd puan durumunda şampiyon olan Gamba Osaka dışındaki 4 takımı gol averajı ayırmaktadır. Gamba Osaka son 4 haftada 3 mağlubiyet almış ama takipçisi Cerezo'nun son 3 maçta 3 beraberlik almasıyla şampiyon olmuştur. JEF United son 3 hafta 3 galibiyet alır ve önemli bir işi başarır. Urawa Reds ve Kashima da son 3 haftada puanlar kaybetmişler ve ellerine gelen fırsatları harcamışlardır. Kısacası herkesin hata yaptığı mükemmel bir lig bitişi olur.




















Araujo 33 golle gol kralı olur (yukarıda). Cruzeiro'ya transfer olarak ülkesine döner. Toninho Cerezo Kashima Antlers'in başından ayrılır ve ülkesi takımlarından Guarani'nin başına geçer. Guido Buchwald izleyen sezon Urawa Reds'i lig şampiyonluğuna ulaştırır sonra da görevi bırakır. Akira Nishino, Gamba Osaka'yı bu şampiyonluktan sonra 2008 Asya Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaştırır ve şu an halen takımın başında. Kashima Antlers, Brezilyalı teknik adam Oswaldo de Oliveira yönetiminde 2007,2008 ve 2009'da lig şampiyonluğunu kazanır. Ivica Osim 2006 yılında görevi oğlu Amar Osim'e bırakır. Amar babası kadar başarılı olamaz. Cerezo Osaka o şokla 2006 yılında 17. olarak ligden düşer. Bu sezon başında lige döner ve dün Kashiwa Reysol'un şampiyon olduğu 2011 sezonunda ligi üçüncü bitirir. Robson Ponte 5 yıl daha Urawa Reds'de kalıp önemli başarılar yaşar.

Bu muhteşem sezon bitişinin görüntüleri dakika dakika, dönüşümlü olarak aşağıdan izlenebilir.

Bağlantı

Efsane Sezon 1: 1988-89 İngiltere
Efsane Sezon 2: 1998-99 Almanya

3 yorum:

gmike dedi ki...

bende adamlar tsubasada abartmış derdim

raul #7 dedi ki...

biz bu takımları bahis vasıtasıyla tanıdık tabi,adamlar 2005te ne yapmış öyle ya.okurken nefesim kesildi.. bir an lan acaba jef mi şampiyon olcak diye düşünmeden edemedim. süperdi gerçekten..

Arrow Cave dedi ki...

Müthiş bir lig sonu yaşamışlar okurken acaba JEF mi şampiyon olacak diye düşünmeden edemedim..