8 Ocak 2012 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.6: BITBURGER

























Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası zamanları biliyorsunuz bizim gazetelere maç haberlerini takımların lakapları ile verirler yıllardır. Makarnacılar, panzerler, portakallar, matadorlar, vikingler vesaire...Almanlar konusunda basın ikiye ayrılmış durumdadır. Panzerler ve Biracılar. Aslında uluslararası basında bunların ikisi de kullanılmaz. Bu adamların literatürdeki adı "Die Mannschaft"dır. Örneğin Hollanda basını bu kelime Hollandaca olmasa bile haberi bu şekilde verir. Tabii bizim basın "Die Mannschaft" finalde dese bir anlaşmazlık olabilir o yüzden panzer veya bira demek daha kolay oluyor. Bu serinin altıncı maddesinde artık biracılara girelim ve gayet yaygın bir bira ile başlayalım.

Bitburger öncelikle Almanya'da her cumartesi ARD kanalında yayınlanan ve maç özetlerini gösteren Sportschau programının sponsorudur. Özellikle bu sponsoru anons eden abimiz öyle bir Bitburger der ki bir anda markete gidip 3 kasa alanız gelir (Bitbogeaaaa). Bitburger fiyat/kalite açısından Alman topraklarından çıkmış en ilginç biralardan bir tanesidir. Zira Almanların ünlü ucuzluk market zinciri LIDL'da satılır.LIDL'ın Veltins'le beraber bir diğer zincir ALDI'ya kurduğu büyük üstünlüklerden bir tanesidir. Gerçekten de ALDI artık kalitenin iyice yerlere düştüğü (yine de bazı malları iyidir bak, tuvalet kağıdı misal) bir marketken LIDL onun 1 gömlek üstüdür. Bira konusunda ise ALDI resmen teslim bayrağını çekmiş ve Schultenbräu isimli ucubeyi ortaya sürmüştür. Skol birasına bile 100 yıllık şarap muamelesi yaptıracak bu arkadaşa ayrıca değiniriz. LIDL ise Veltins ve Bitburger ile bir adım öndedir.





















Bitburger bira fabrikası 1817 yılında, Lüksemburg-Almanya sınırındaki Bitburg kasabasında Johann Peter Wallenborn tarafından kuruldu. 1839'da Ludwig Bertrand Simon, aileden bir kadınla evlenip bir anda fabrikanın üstüne oturdu ve adını da Simonbrau'ya döndürdü. Tarih boyunca "Bitte, ein Bit" (Lütfen bir yudum) ve "Abends Bit, morgens fit" (Akşam bir fırt, sabah ortamı yırt-anca bu kadar kafiyeli oluyor) olan bira özellikle Düsseldorf ve Köln şehirlerinde fazlasıyla tercih ediliyor. Biranın Bit Sun (hafif bira), Cola Libre (kola-bira-limon karışımı), Bitburger Alkoholfrei (alkolsüz bira) gibi çeşitleri de var.

Klasik bir Alman birasıdır Bitburger. Adeta bira aleminin bir Stefan Reuter'i, Jurgen Kohler'idir. Sağlamdır, görev adamıdır, kendisinden çok şey beklememek lazımdır ama günün sonunda her zaman başınız sıkıştığında güvenilecek isimdir.

Alkol oranı: % 4,8
Tür: Pilsner
Uyruk: Almanya
Standart Ambalaj: Kutu (50cl), Şişe (33 cl)
FD'nin Notu: 3,6/5

Bira Geçidi

3 yorum:

varol döken dedi ki...

akşam 1 tane çak, sabaha mis gibi kalk...

geri geliyorum lan reklam camiası!

Flying Dutchman dedi ki...

yavaş gel saçın başın dağılmasın :)

okka dedi ki...

sevgili fd, şu puanları nasıl neye göre veriyorsun anlam veremiyorum.

hadi 3 tamam, 3.5'da tamam. 3.6 nedir yahu? 0.6 nerden geliyor?