9 Eylül 2008 Salı

HINCAL!!!!!



















Onun böyle başlıkları ünlüdür. Sadece isim sonra sıralı ünlemler. Çok kişi sevmez, nefret eder. Çok azı her dediğine imza atar. Benim içinde bulunduğum ufak bir grup da hem hiç katılmadığı hem de sonuna kadar yanında olduğu, kısmi olarak yanhında olduğu bir sürü yazısını okumuştur.

Fazla konuşmayacağım. Aşağıda dün Hollanda'nın en çok ziyaret edilen internet haber sitesi www.nu.nl'de daha önce de örneklerini taşıdığımız FC Knudde karikatürlerinden birisi var.































Bert Van Marwijk ve karısı yataktalar. Karısı Van Marwijk'a "Afellay bizim Mark'tan (Van Bommel) daha iyi değil mi?" diye soruyor. Van Marwijk da "Ailede kavga mı istiyorsun" diye gürlüyor. Sebep...Van Bommel Van Marwijk'ın damadı. Van Basten'in teknik adam olduğu bir kadroda oynamak istemediğini söyleyen Van Bommel Van Marwijk'ın gelişi ile kadroya döndü. Karikatürde milli takım teknik direktörünü ve karısını yatakta görüyoruz.

2002 Dünya Kupası'nda İngiltere Brezilya'ya 2-1 mağlup olduğunda 50 metreden hatalı bir gol yiyen David Seaman için İngiliz komedyen Nick Hancock "eğer Seaman'ın babası prezervatif taksaydı, hala Dünya Kupası'ndaydık (If David Seaman’s dad had worn a condom, we’d still be in the World Cup)" demişti.

Gelelim bugüne. Gelen haberlere göre Emre Belözoğlu'nun annesi bir rahatsızlık geçirmiş. Acil şifalar dileyelim. Peki sebep ne? Bulundu. Hıncal. Haberin özetiyle dün akşam 90 Dakika programında Uluç'un eleştirilerini dinleyen anne bu sözlere dayanamamış. Uluç'a tazminat davası açılacak. İşin hikayesi bu tabi. Asıl sebep çok açık ve net.

Şimdi olayı iki yönde incelemek lazım. Bir sözlerin içeriği. Sizi bilmem ama ben o sözlerin hepsinin altına imzamı atıyorum. Emre ne Galatasaray'dan gidişinde, ne Fenerbahçe'ye gelişinde zerre karakter örneği göstermemiş, İngiltere'de ırkçılık suçlamalarına maruz kalan, saha içinde futbolcu kovalayıp UEFA'dan oynamama cezaları alan ve 3 maçımızı dışarıda oynamamıza sebep olanların başında gelen, Avrupa'da istatistiki verilere göre her 2 maçtan birinde sakat veya şu bu nedenle oynayamayan, liderlik vasıflarından yoksun, kendisini eleştiren basın mensupların tribüne en bayağı şekilde el kol hareketi yapan bir futbolcudur. Ne sarı kırmızılı ne sarı lacivertli renkler böyle bir oyuncuya tahammül etmemelidir. Emre istediği kadar tazminat davası açsın bu gerçekleri değiştiremeyecektir. Dolayısıyla sözlerin içeriği oturulur tartışılır ama asla ve asla ortada "saldırı", "hakaret", "ağıza alınmayacak laflar" , "nefret" gibi kavramlar kayıtsız şartsız kullanılmamalıdır.

Gelelim sözlerin yarattığı etkiye. Şimdi yukarıdaki karikatüre ve söylenen söze bakın. O karikatürde Fatih ve Fulya Terim'in olduğunu, ikinci sözün de bir futbol eleştirmeni tarafından Emre için söylendiğini düşünün. Ne olurdu bu ülkede? Seaman'ın annesi intihar etsin o zaman. Emre Belözoğlu'nun milli takım orta sahasındaki yeterliliği ve kaptanlık vasıflarına sahip olup olmadığı bırakıldı ve gündem çok güzel değiştirildi. Artık bahane hazır. "Bırakın şimdi bunu tartışmayı görüyorsunuz ne oluyor".

Ricam her futbolcu ve kulübü hangi futbolcunun hangi sözlerden alınıp ailesinin kriz geçirebileceğini deklare etsin. Biz de ona göre konuşalım. Zira tartışmayı manipüle etmede üstümüze yok. Milli takıma fütursuzca eleştiri yapan bir kaç kalemden birisidir Hıncal Uluç (bazen büyük bilgi ve yorum yanlışları yapsa da). Susturmanın yolu bulundu. Bilgin Gökberk, Mehmet Demirkol gibi isimler de sıradadır. Benim de Bilgin Gökberk'in yazılarından kılım dönüyor var mı ötesi?

18 yorum:

haute_couture dedi ki...

Emre ile dediklerine katılmamak elde değil(son günlerde böyle postlarda takım belirtmek moda oldu;fenerbahçeliyim:) ),fakat bildiğim kadarıyla o programda Hıncal Emre için 2-3 kez "karaktersiz" sıfatını kullanıyor,tabiki eleştirilecek bir adam ama bence eleştiri yaparken bir insanın yüzüne karşı söylenecek şeyler söylenmeli medyada. Bence Hıncal bu kelimeyi Emre'nin yüzüne karşı kullanamaz, ikincisi ne olursa olsun bir insan bu kelimeyi bana kullansa ben bunu "hakaret" olarak algılarım, üçüncüsü burada bahsedilen insan bir "anne", böyle bir çocuğun annesi olsa da yine de bir "anne"..

Kurt dedi ki...

Fatih Terim in de isyan ettiği noktaya da değinmek lazım. Neymiş efendim; böyle maçlar öncesi maçı kazandıracak bir futbolcuyu eleştirmek vatana ihanetmiş. Yahu emrenin ben 5 senedir doğru düzgün bir maçın skoruna doğrudan etkidiğini görmedim. Norveç maçı var sadece güzel bir gol attığı. Fatih hocanın kendimi bildim bileli emreye bir zaafı vardı hep. O yüzden böyle haklı eleştirilerde hemen bombalıyor eleştirenleri...

Alper Öcal dedi ki...

Hıncal Uluç'un başka sorunları da var gerçi ama en büyüğü üslup sanırım. Yazındaki örneklerde Seaman ile ilgili yapılan esprinin üslubu bir komedyen için gayet uygun. Bir komedyenden beklenmeyecek birşey değil. Ve o üstelik konu Seaman'ın Ronaldinho'dan yediği felaket gol. Karakteri, şerefi filan değil.

Karikatür de futbolla ilgili. Bizim için belki biraz cesurca şeyler bunlar ama Maarwijk ile eşinin seks pozisyonlarını anlatmıyor sonuçta o karikatür. Futbolla ilgili kararı eleştiriyor.

Hıncal Uluç'un söyledikleri öyle mi peki ? Gazeteci üslubuna uygun mu ? Hem ne alakası var futbolla ?Sanane Emre'nin, Ahmet'in, Mehmet'in karakterinden. Maradona, Best, Gazza filan çok mu karakterliydi. Sen peygamber misin ki başkalarının karakteri üzerine bu kadar net konuşabiliyorsun ?Hıncal Uluç orada gazeteci kimliğiyle oturuyor ve yorumlaması gereken şey futbol. Yorumlayamadığı tek şey de futbol. O yüzden sadece polemik, kavga, komplo teorileriyle anılıyor.

Emre hakkında söyledikleri doğru olabilir ve ben de hemfikirim çoğuna ama bu o kolun Hıncal Uluç'un temsil ettiği tür Türk Spor basınına girdiğini gördüğüm için mutlu olduğum gerçeğini de değiştirmiyor.

simurg35 dedi ki...

bay dutchman b.görkber yorumunuza katılıyorum ama m.demirkol futbolumuz için eşsiz bir yorumcu.

simurg35 dedi ki...

b.görkberk yorumunuza katılıyorum.m.demirkol türk futbolu için eşsiz bir yorumcudur.birde u.meleke

methaldar dedi ki...

Uluç gene saçmalamış, her zaman yaptığı şey, gerçi bu sefer "karaktersiz" diyerek hakaret de etmiş. Hatta "Arda Emre'yi futbol diye oynar" diyerek seviyesini tekrar göstermiş. Bence spor yorumculuğu açısından çok gereksiz biri. NTV neden hala bu adama katlanıyor anlamıyorum.

Verdiğiniz örnekler hep mizahi taşlamalar. Mesela Penguen'de ertesi hafta Emre-Terim ilişkisiyle ilgili bir eleştiri çıksa kimse çıkıp da bir şey demez bence. Ama çıkıp da tvde hesapta ciddi bir spor programında bir oyuncuya "karaktersiz" demek sonra da şu bunu futbol diye oynar demek açıkça bir seviyesizliktir ve bence tepkiyi hakeder. Ki bu o Uluç'un yarattığı ilk mesele de değildir, bu konuda sabıkalı kendisi. Mesela aynı programda Kezman gelmeden evvel oyuncuyu ırkçı ilan etme meselesi de vardı.

Ayrıca Hıncal Uluç ile Mehmet Demirkol aynı kefeye konulmamalı bence. Hıncal Uluç pek anlamaz futboldan, çokça saçmalar, ego tatmini için yüksekten atar. Bazen doğru da tutturur duran saatin günde iki kez doğru göstermesi gibi ama çoğunlukla ıskalar. Mehmet Demirkol ise Hıncal gibi çıkıntılıklar yapmaz, daha ağırbaşlı ve yere basan bir yorumcudur. Demirkol'un daha önce Hıncal Uluç'unki gibi herhangi bir yorumda bulunduğuna şahit olmadım daha.

Adem dedi ki...

Ben yazıya sonuna kadar katılıyorum. Süper. Fatih Terime de bir lafım var. Gazetecilere "Annesi Kriz geçirdi, izin verdim. Hep sizin yüzünüzden" diyor.

Bizim senin yüzünden geçirdiğimiz krizlerin hesabını kim verecek?

Adsız dedi ki...

ben bu "karaktersiz" lafını millet nereden duydu onu merak ediyorum yahu. hakikaten, milliyet gazetesi ile vatan gazetesi'ne inanırsanız karaktersiz demiş hıncal, programı izledim sonra yahu ben duymamış olabilir miyim acaba deyip hürriyet gazetesi (malum milliyet, hürriyet ve vatan aynı medya grubuna bağlı)haberinde ve videosunda tekrar baktım.
yok arkadaşım, emre'ye karaktersiz demiyor adam, emre karakterinde bir oyuncu diyor ama karaktersiz demiyor.
yahut ben yanlış duyuyorum, yanlış okuyorum.

hıncalı sevmem ama sırf fenerbahçeli ve fatih terim'in manevi oğlu diye hıncalın yerden yere vurulmasına karşıyım.

aha videonun linki
http://videogaleri.hurriyet.com.tr/Video.aspx?s=2&vid=2724

aha bu da milliyet'in haberi
http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=spor&ArticleID=988740&Date=09.09.2008&b=Emre%20kamptan%20ayrildi

bu da hürriyet'teki haber linki
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/9856047.asp?gid=211&sz=11778

Olympian dedi ki...

konuyla alakasiz ama mehmet demirkol, hincal uluc un veliahtidir. futbol kulubunde sergiledigi irrite edici tavirlarla bunu coktan ispatlamistir. hincal uluc tan daha bilgili olmasi da birseyi degistiremez bu noktada, bu adamlar bildikleri seyler yuzunden cildiriyor cunku.

le saux dedi ki...

Bilgin Gökberk yorumları dil olarak garip olsa da içerik olarak doyurucu ve doğru oluyor.

Ve tabi bence... (:

Adsız dedi ki...

Birincisi Hıncal emre karakterindeki bir oyuncu diyor karaktersiz demiyor. Programı baştan sona kadar izledim. Ki karaktersiz de dese yeridir. Çünkü Emre karaktersizdir. Siz karaktersiz birinin yüzüne karaktersiz demez misiniz? Bunun hukuk dışı olup olmadığını sorgulamıyorum. Ama Hıncal uluş yaptığı eleştiride sonuna kadar haklıdır. Lafı da gediğine koymuştur. Emre gibi sürekli tribünlere oynayan bir futbolcunun ipliğini pazara çıkarmıştır.

Burda önemli olan Hıncal Uluç'a duyulan nefretle, söylenen sözlerinin doğrulunun tartışmaya açılmaması, tartışmanın yönünün kasıtlı olarak başta Fatih Terim tarafından değiştirilmesi. Çünkü Hıncal burada bizzat Fatih terim'i de sorguluyor. Böylesine yetersiz, savunulacak bir hali olmayan bir futbolcuyu nasıl kaptan yaparsın hatta nasıl kadroya çağırırsın diyor.

Apaçık bir şekilde gündem değiştirme var. Bu zokayı yutmayın, bırakın gazeteciler, televizyoncular, karikatüristler cesurca eleştiri yapsınlar. Hatta bazen eleştiri sınırını aşan sözler de söylesinler.

Aziz yıldırım, fatih terim, emre belözoğlu, yıldırım demirören, adnan sezgin vb... adamların ipliğini başka türlü pazara çıkaramazsın.

Adsız dedi ki...

Hıncal Uluç'un Emre'ye giydirmesinin tek sebebi Emre'nin Fenerbahçe'ye transfer olmasıdır.

Emre bu sene başında 6S'ye gelmiş olsaydı, o zaman hep beraber Emre'nin mükemmelliğini dinlerdik...

HU, yaklaşık 5 senedir 6S'nin gösterdiği yönetsel ve diğer zaafiyeti inanılmaz şekilde kompanse eder bir yaklaşım içerisinde...

FB'nin 5 senede gösterdiği gelişim ortada... Adamın bir tane olumlu yazısını, röpörtajını, ifadesini bulamazsınız: ya rakip takım antrenörleri hatalı yönetim gösterir ve müsabakayı FB'ye hediye ederler; yada hakemler taraflı yönetim gösterip 'eyyamcılık' yaparlar... Ama FB maçı/ligi kazanmak için pozitif bir katmadeğer yaratmaz...

Bu adam spor yazarlığını/yorumculuğunu bıraksın herkesin 'fikirbirliği içinde olduğu sakıncalı yüksek tansiyon' yarı yarıya azalır.

jose dedi ki...

Bılgın Gokberke uyuz oluyorum.

turhanatakan dedi ki...

hıncal uluç'un tarzına katılmayıp, arada yakaladığı noktalara katılan biriyim diyeyim ben de. yine de tavrından dolayı sevmem. öncelikle bir kişiyi seçer ve devamlı olumsuz konuşur onun hakkında, illa ki kendisini haklı gösterecek bir gelişme de olur. usta gazetecelik böyle olmamalıdır kanımca.

bir de güzel bir laf vardır, "onlar iyi aile çocuğu da biz bilmem ne çocuğu muyuz?" şeklinde. bence esas mesele bu olmalı. emre belözoğlu'nu çok kaliteli, dünya çapında yıldız olarak görenler vardır eyvallah. ben sonuna kadar galatasaraylı olmama karşın açık yüreklilikle söylüyorum hep pohpohlandığını düşündüm. konumuz bu değil. ama bu ülkede emre belözoğlu'nu veya başka bir oyuncuyu eleştirmek -tekrar ediyorum hıncal uluç tarzında olmak zorunda değil tabii ki- suç mudur değil midir? bazı oyuncular acımasızca eleştirilebilir, bazıları eleştirilemez mi? bunu kanıtlarcasına hareket ediliyorken fatih terim'in manevi oğlu şeklindeki benzetmelere niye kızılmaktadır?

ama haklarındaki her iddiada iddiayı gündeme getirene müfteri demek dışında refleks geliştiremeyen bir hükümetin olduğu bir ülkede emre belözoğlunu eleştirmek de suç olur. hatta ilerde savcı diye bir meslek kaldırılır tam olur.

alper öcal'a hıncal uluç'un futbol yorumculuğu konusundaki sözleri için katıldığımı da not düşeyim.

haute_couture dedi ki...

@ hücum futbol
belki sen ben bizim için karaktersiz olan bir insanın yüzüne karaktersiz diyebiliriz,ama Hıncal'ın böyle bir kapasitesi ve cesareti olabileceğine inanmıyorum:)

charonst dedi ki...

gs ı mıllı takımın altyapısı olarak kullanan bır teknık dırektore kımse tepkı vermeye cesaret edemıyor . nedenı cok basıt kımse terım le papaz olmak ıstemıyo yanı onemlı olan mıllı takım dııl benım ısım dıyorlar. oyle ezık bı mılletız kı helal olsun yarı fınale cıktık, hırvatları ceklerı ısvıcreyı yendık almanya cok guclu dıyoruz.
neden kendımızı kucumsuyoruz anlamıyorum. bu takım almanya yı 10 macın 8 ınde yenebılecek bı kadroya sahıp ama nedense kımse bunu dusunmeye bıle cesaret edemıyor cunku kendı prestıjını dusunuyor. halıl yıldıray tekke yı almayıp gokdenız ı oynatmayan bı adamdan ne beklenır. adam almak yerıne sahada turlayan gokhan zan gıbı bı orangutanı oynatan, sahamızdan cıkmya korkan balta yı oynatam adam kesınlıkle bu ısten para yıyodur . su grupta belcıka ıle cekısırız dıyenler oldukca , futbolun başında çıkarcılar oldukça biz daha çok eziliriz

Adsız dedi ki...

Hıncal yerden göğe kadar haklıdır.Adam karaktersiz demiyor."Emre karakterindeki" diye bir sözü var.Medya Hıncalı yemeye çalışıyor.Şu spor medyasındaki tek skora göre konuşmayan adam.

Protanopia dedi ki...

Alper Öcal'ın dediklerine sonuna kadar katılıyorum.

Emre'nin karakterini çok ölçemem ama Hıncal Uluç'tan daha karakterli olduğunu tartışmam bile.

@flying dutchman
Verdiğiniz karikatür örneğinden anladığım Van Bommel teknih direktörün damadı. Emre Terim'şn damadı değil ki. Tabi olay olur. GErçekten damadı olsa hiçbir şey de olmaz.

@hücum futbol
Sıkıysa git ve Emre Belözoğlu'nun suratına "karaktersiz" de. Sonra gel buraya yorum yaz.