16 Aralık 2008 Salı

KASHIMA ANTLERS ŞAMPİYON


















Biraz gecikmiş bir şampiyonluk haberi verelim. FIFA World Club Cup'ı saymazsak, yılın sonuna kadar şampiyonluk haberini beklediğimiz bir tek Arjantin Ligi kaldı. Orası ile ilgili gelişmeler Aceto'da. Biz uzakdoğudan haber verelim. 10 gün önce kazanılmış bir şampiyonluk bu aslında ama bazı yönlerden önemli. Kashima Antlers Japon Ligi "J-League" şampiyonluğunu üstüste ikinci kez kazandı 5 Aralık'ta. Aslında bunun hikayesi Holger Osieck'e kadar gider. Geçen yılki şampiyonluğun adı "mucize" başka bir şey değil. Son 5 haftaya girilirken Osieck'in çalıştırdığı lider Urawa Red Diamonds'ın 9 puan gerisinde yer alıyorlardı. Oradan gelip (hem de Urawa'ya karşı 9 kişi kaldıkları bir maç oynayarak) şampiyon oldular. Bu sene önde götürdüler genelde. Son maçta küme düşmesi kesinleşene Consadole Sapporo'yu 1-0 mağlup edip Kawasaki Frontale'in 3 puan önünde şampiyon oldular. Bu onların tarihlerindeki 6. şampiyonluk. Tüm zamanlar istatistiğinde 7 şampiyonlukla Tokyo Verdy'nin ensesine geldiler. Tabi Tokyo Verdy eski gücünde olmayan, en son şampiyonluğunu 1994'te kazanmış ve şu anda ikinci ligde mücadele eden bir ekip. Yani Kashima birkaç sene içinde onları yakalayacaktır.



















Takımın başında geçtiğimiz yıl göreve gelen ve 2 senede 2 şampiyonluk, 1 Emperor's Cup kazanan Brezilyalı Oswaldo De Oliveira var (Japonya'da bir Japon Lig Kupası bir de federasyon kupası mahiyetinde "İmparatorluk Kupası" bir de Xerox'un sponsorluğunda Süper Kupa bulunuyor).Kariyeri Brezilya'da geçen hoca ilk kupa ve şampiyonluklarını kazanmak için ülke dışına çıkması gerektiğinin farkına vardı. Kadroda 3 adet vatandaşı var. Marcinho, Danilo ve Marquinhos. Genelde uzakdoğu liglerinde olduğu gibi Japonya'da da yabancı sınırlaması 3. Ayrıca Marsilya ve Basel tecrübelerinden sonra yetiştiği kulübe dönen 29 yaşındaki defans oyuncusu Koji Nakata ve kısa süreli Messina macerasında aradığını bulamayan forvet Mitsuo Ogasawara da takımın diğer kozları. Gelecek sene Kashima ve Kawasaki Asya Şampiyonlar Ligi'nde ülkelerini temsil edecekler ve Gamba Osaka'nın başarısını tekrarlamaya çalışacaklar.

Japon Ligi'yle ilgili ilginç bir istatistik de var. Türkiye Ligi'nin farklı şampiyonlar açısından kısır havası orada da geçerli (her ne kadar Türkiye kadar olmasa da). Lig tarihindeki 43 şampiyonluğun 29 tanesi aşağıdaki küçük koyu renkli bölge olan "Kantō" eyaletinden çıkmış. Bu bölgeden 7 farklı takımın şampiyonluğu var. Onun güneyindeki "Kansai" bölgesinden 5 kez Osaka şampiyonları çıkmış sadece. Cerezo ve Gamba. Daha güneydeki "Chugoku" bölgesinden Sanfrecce Hiroshime 5 kez şampiyon olabilmiş. Pasifik kıyısındaki Jubilo Iwata ise "Tokai" bölgesinin kazandığı 4 şampiyonluğa imza atmış. Yani Japonya'nın genelde orta kesimlerinin futbol ligine ağırlık koyduğunu söylemek lazım. Japonya'nın güneyindeki 2 (Shikoku, Kyushu) ve kuzeyindeki 1 adadan (Hokkaido)şampiyon yok.

1 yorum:

Noat Samisa dedi ki...

Kanto bölgesi içerisinde başkent Tokyo'yu barındırır, ülke nüfusunun 3'te 1'i bu bölgede yaşar.(40 milyon)Bizim İstanbul gibi düşünebiliriz dediğin gibi.