26 Mart 2009 Perşembe

THIRD LANARK

Geçtiğimiz perşembe günkü İskoç Futbolunun geleceği yazısında Glsgow takımlarının nasıl bir hegemonya kurduğuna dair rakamsal bazı örnekler vermiştik. Son 44 yılda Glasgow dışına çıkan sadece 3 şampiyonluk.Peki tüm lig tarihine bakınca ne görüyoruz? Toplam 112 şampiyonluğun sadece 18 tanesi Glasgow şehri dışındaki takımlarca kazanılmış. 94 tanesi Glagow takımlarınca kazanılmış. Edinburgh'dan dörder kez Hearts ve Hibernian, Aberdeen dört kez, Dumbarton 2 kez, Dundee'den Dundee ve Dundee United birer kez, Kilmarnock ve Motherwell de yine bir kez. Geri kalan 94 şampiyonluk Glasgow'un üç takımından. Evet üç takım. Glasgow Rangers, Celtic ve Third Lanark...Tarihinde sadece 1 kez, 1903-04 sezonunda şampiyon olanve İskoçya tarihinde iflas eden ilk kulüp olma özelliğini elinde bulunduran bu Glasgow takımının kısa hikayesini anlatacağız bugün.

İskoç Futbol Ligi'nin kurucu takımlarından birisi olan ve ilk şekillendiğinde ismi Third Lancashire Rifle Volunteers olan Third Lanark 1872 yılında futbol sahnesine girdi. Bu anlamda 1873'te kurulan Rangers ve 1888'de kurulan Celtic'den daha eski bir takımdır. Krallık ordusunda görevli olan mercilerle bağlantısını koparmasından itibaren, kapanana kadar taşıdığı Third Lanark Athletic Club ismini alan kulüp 1903-04 sezonundaki şampiyonluğun yanı sıra 1889 ve 1905 yıllarında da İskoç Kupası'nı kazanarak isminden söz ettirdi. Kulüp İskoç futbolunda sürekli adından bahsettiren bir kulüp olmas özelliğini korurken 1960-61 yılında 100 gol barajını geçerek kulüp rekorunu kırdı. Ancak bu şaşaalı yıllardan kısa bir süre sonra başlayan kabus kulübün sonunu getirdi. 1964-65 sezonunda 34 maçın sadece 3 tanesini kazanarak 2. Lig'e düşen Third Lanark burada da bir türlü toparlanamadı ve 1967 yılında iflasını açıkladı. Kulüp başkanı Bill Hiddleston, takımın maçlarını oynadığı Cathkin Park'ı satılığa çıkartıp yerine bir kaç apartmanın dikilmesini içeren bir inşa projesine girmek istedi ama bu Glasgow Şehir Konseyi'nce reddedildi. Tekrar filizlenme çabaları 1971 yılını buldu. Amatör statü ile kurulan takım bugüne kadar amatör liglerde oynayarak geldi. Halen Glasgow Amatör Küme'de mücadele ediyorlar. Geçtiğimiz yıl Gretna'nın ligden çekilmesi ile amatör ligden bir takımın lige dahil edilmesi gerektiğinde Third Lanark adaylığını açıkladı. Ancak resmi başvuru yapmayarak amatör ligde oynamaya devam ettiler. Lige Gretna FC'nin yerine Annan Athletic dahil edildi.



















Third Lanark geçmiş İskoç Şampiyonları içinde en fazla gerilemiş takım. Rangers, Celtic, Hibernian, Hearts, Aberdeen, Dundee United ve Motherwell Premier Lig'de, Dundee 1. Lig'de, Dumbarton ise 3. Lig'dem ücadelesine devam ediyor. Third Lanark ise 2 İskoç devinin gölgesinde unutulmuş bir kulüp olarak yaşamaya devam edecek, amatör seviyede. Takımın Stadı Cathkin Park ise, eğrilmiş demirler, ve yeşillenmiş tribünleri ile 106 yıl önce kazanılmış şampiyonluğun anısını taşımaya devam edecek.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Stadın görünütüsü çok hüzünlü,sağolasın sayende bilgi dağarcığıma bi şeyler daha kattım hocam,Reisi kaybettiğimiz bi günde blogda ne var ne yok okuyorum,çünkü içimden başka hiç bi şey yapmak gelmiyor :((

Ferman