10 Ağustos 2009 Pazartesi

HYUNDAI A-LEAGUE 2009-10






















Avustralya Ligi ile ilgili yazılara zaman zaman blogda yer veriyoruz. 2007-08 sezonunda Newcastle Jets'in 2008-09'da Melbourne Victory'nin şampiyon olduğu ligin 2009-10 sezonu hafta sonu oynanan maçlarla başladı. Bu sezon ligde önemli bir yenilik yapıldı ve takım sayısı 8'den 10'a yükseltildi. 2 Queensland eyaleti takımı Gold Coast United ve North Queensland Fury ligde mücadele etmeye başladılar. Bu eyaletin tek takımı olduğu için ismi Queensland Roar ola Brisbane takımı ise ismini Brisbane Roar olarak değiştirdi. Ligde 9 Avustralya ve Wellington Phoenix olmak üzere 1 de Yeni Zelanda kulübü mücadele ediyor. Takımlar birbirleriyle üçer kez karşı karşıya gelecekler. 27 maç sonunda ilk 6 sıradaki takımlar play-off mücadelesine hak kazanıyorlar. Sonraki statüyü kısaca anlatırsak, birinci ve ikinci sıradaki iki takım ilk önce kendi arasında iki ayaklı bir eleme oynuyor ve kazanan doğrudan finale yükseliyor. Kaybeden ise üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı sıradaki takımların arasında yapılan elemeden gelecek takımla bir maç daha yapıyor ve o maçın galibi de finalin diğer takımı oluyor. Finali kazanan ekip ipi göğüslüyor. Aynen NBA'deki gibi, A-league takımlarının da bir ücret sınırı ve paketi mevcut. Takımların minimum oyuncu sayısı 20 olmak zorunda ve bu oyuncuların alabileceği toplam ücret 2.1 Avustralya doları. yalnız bu kuralın bir istisnası var ki bu 20 oyuncu içerisinden bir tanesi "Marquee Player" olarak seçiliyor ve "salary cap"in dışında tutuluyor. Bu oyuncuya ödenebilecek ücretin bir üst sınırı yok. Dwight Yorke Sydney FC formasını giyerken bu kuraldan faydalanmıştı. Takımlar kadrolarındaen az üç tane 20 yaş altı oyuncuya yer vermek zorundalar. Avustralya federasyonu gördüğünüz gibi ligi planlı biçimde geliştirmek için bir çok önlem almış durumda.

















Gold Coast United ve North Queensland Fury sıfırdan takımlar kurdular tabi. Gold Coast Shane Smeltz, Jason Culina gibi oyuncuları North Queensland ise bizim de tanıdığımız Ufuk Talay ve transfer döneminin en büyük hamlesi olan Robbie Fowler gibi isimleri transfer etti. Fowler'ın transfer sürecine blogda yer vermiştik. İngiliz oyuncu gelir gelmez yeni kurulan ekibin kaptanlığına getirildi. Bunun dışında Branko Jelic'in Energie Cottbus'tan, Victor Sikora'nın FC Dallas'tan Perth Glory'e transferleri de önemli hamleler. Lige ayrıca bir çok Brezilya'lı oyuncu da katıldı. Craig Moore, Archie Thompson, Mile Sterjovski, Kevin Muscat, Danny Tiatto, John Aloisi gibi isimler daha önce Avrupa futbolunda kariyer yapmış ve şu an ülkelerine dönmüş olan diğer ünlüler.






















Beşinci sezonu oynanıyor ligin. Bundan önceki dört sezonun ikisinde Melbourne Victory şampiyon olurken birer kez de Newcastle Jets ve Sydney FC şampiyonluğu kucakladılar. Hafta sonu Robbie Fowler takımıyla çıktığı ilk maçta penaltıdan bir gol kaydetti ama Sydney FC'ye kendi evlerinde 3-2 mağlup oldular. Oynanan 5 maçın seyirci ortlaması 11.000 civarında. Çok kötü sayılmaz. Ligin diğer yeni takımı Goldcoast United ise yeni transferleri Smeltz ve Culina'nın da gollerinin yardımıyla Brisbane Roar deplasmanında 3-1 galip geldi ve ilk hafta sonunda liderliğe oturdu.















Yeni yeni hareketlenen Avustralya Ligi'ne önümüzdeki yıllarda da katılımlar olacak. 2010-11 sezonunda Yunan azınlıkların Avustralya'daki takımı ve Makedon azınlığın takımı Preston Lions ile Victoria Derbisi'ndeki rekabetlerini incelediğimiz South Melbourne FC, 2011-12 sezonunda da Tasmania United lige katılacaklar. Avustralya Ligi'ni sezon ilerledikçe zaman zaman ele alacağız.

Hiç yorum yok: