13 Ağustos 2009 Perşembe

SANA NUMARA VERDİLER Mİ?

Nicklas Bendtner pek tuttuğum bir oyuncu değildir. Galatasaray'lı Florin Bratu'ya benzetirim biraz. "Tamam bu çocukta potansiyel var, ha oldu ha olacak" derken sezon sonunda bir bakarız ki elde var sıfır. Geçen yıl Adebayor'a iyi bir alternatif olamaması Arsenal'in lige havlu atmasının çok önemli sebeplerinden bir tanesidir. 2007-08 sezonunun başından itibaren düzenli olarak forma giymeye başladı. O sezon 40 maçta 10 gol atabildikten sonra geçtiğimiz yıl da 50 maçta 15 golün altına imza koydu. Yani son 90 maçta 25 golü var Arsenal formasıyla. Aşağı yukarı dört maçta bir ancak gol atabiliyor. Ama daha da önemlisi bu 2 yıllık dönemde Bendtner'in diğer 3 şampiyonluk adayı ile oynanan lig, kupa, Avrupa kupası dahil tüm maçlarda sadece 1 gol atabilmesi, örneğin Adebayor aynı dönemde, Liverpool, Chelsea ve Manchester United'a karşı oynanan maçlarda 5 golün altına imza koymuş. Van Persie'de bu sayı 4. Danimarkalı'nın bu grafiği, onu geçtiğimiz yıl Arsene Wenger'in, eleştirilmeye başlanan genç oyuncu politikası çerçevesinde en fazla şimşekleri çeken oyunculardan birisi olmasına sebep oldu. Buna bir de 3-1 kaybedilen Manchester United maçı sonrası İngiliz basınının sayfalarına düşen, bar çıkışı fotoğrafları da eklenince hedefteki adam haline geldi. Benim genç yeteneklere ve onlara şans vermeye olan yaklaşımımı blogu takip eden arkadaşlar bilirler. Ama Bendtner'in Arsenal forvetinde göre yapabilecek düzeyde bir isim olduğunu düşünmüyorum. En azından şu anda. Elimizde bu tatmin etmeyen icraatleri varken bir yenisi daha eklendi.

Şimdi İngiliz kulüplerinde merchandising hadisesinin önemini anlatmaya gerek yok. Bu sektöre dünya üzerinde en fazla önem veren ve planlamalar yapan kulüpler ada futbolunda yer alıyor. Özel imza günleri, futbolcularla buluşmalar, özel indirimler, piyasaya sürüş günleri, özel ürünler vesaire vesaire...Örneğin bir çok kulüp futbolcuların her birisine belli bir günü sezon öncesi imza günü olarak verir. O futbolcu da o gün kulübün resmi mağazasında (ki bu stadyumda olur çok büyük ihtimalle) taraftarların aldıkları kendisine ait formaları imzalar. 26 numarayla oynuyor biliyorsunuz Bendtner Arsenal'de. Geçtiğimiz günlerde 26 numaradan 52 numaraya geçtiğini ve yeni sezonda bu forma numarasını taşıyacağını açıkladı. Ama sorun şu ki formalar satıldı, isimler yazdırıldı. Stadyuma 26 Bendtner formasıyla gelen adamla sahadaki Bendtner' in numarasında farklılık olacak tabi. Danimarka'lı 52 rakaımının kendisi için özel bir anlamı olduğunu ifade etmiş (2 sezondur neredeydi o zaman diye sorasım geldi). Vakitsiz ötüşünün de özrü olarak, 26 numaralı formayı alan herkesin zararını karşılama teklifinde bulunmuş taraftarlara. Arsenal kulübü de bu teklifin geçerli olduğunu ve talep alacaklarını belirtti. Yani Kuzey Londra'da oturmuş ve sezon öncesi 26 numaralı Bendtner formasını alan bir Arsenal'li, yarın mağazaya gidip bu değişiklik sebebiyle formayı geri verecek ve parasını alabilecek. Artık Arsenal zararı Bendtner'in talebi sonucu kendisine rûcu eder mi bilemem?

Bu arada bu forma numaraları ile ilgili bir görüşüm var söyleyeyim. Tamam yıllarca 1 ile 11 arasında kalan numaralara mahkum kaldık ama, gelen serbestinin ardından ortaya çıkan tablodan çok hoşnut olduğumu söyleyemem. 66, 99, 77, 67, 94, 88, 55 gibi forma numaralarının futbola yakışmadığını düşünüyorum. Dikembe Mutombo oynuyor sanki Galatasaray'da 55 nedir? Burada bence yapılması gereken sezon boyu A takım kadrosunda olan aşağı yukarı 25 oyuncuya hiç bir rakam boş kalmamak üzere numaraları dağıtmaktır. Barcelona ve Real Madrid böyle yapıyor örneğin*. Manchester United da benzer yöntemi uyguluyor ama İngiliz takımları bir sezon boyunca çok fazla oyuncu kullanabilikleri için bu rakam 40'ı buluyor bazen. Ama çekirdek kadroda 50'li 60'lı numaralar görmek mümkün değil. İdealinin böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa böyle 100 numara giyen de çıkıyor.

*Yoruma Moğol akıncıları gibi çöken arkadaşlara teşekkürler. İspanya Futbol Federasyonu'nun tüm takımlarda geçerli olan kuralıymış.

14 yorum:

umutation! dedi ki...

Ben de sevmem adamı hatta nefret ederim ama çok yüklenmişsin sanki, zararını da karşılıyor işte ne yapsın adam artık ölene kadar 26 mı kalsın...

İşin bir de arda turan boyutu var, bakarsın 52'yle yeniden doğar. (hahah inanarak söylemedim.

rıza yaşar dedi ki...

Real Madrid ve Barcelona'nın bu yöntemi uygulamasının sebebi İspanya Futbol Federasyonu diye biliyorum. Yani sadece bu iki kulüp değil tüm ispanyol takımları aynı uygulamaya uymak zorundalar.

nikolatesla dedi ki...

ispanyada mecbur hocam, 25 i geçemiyor

joaquinsanchez dedi ki...

ispanya'da 25 kuralı var sanırım, barça ve real'e özgü olmaması lazım.. yine de istisnai durumlar da olabiliyor, busquets'in 28 giymesi gibi..

Genç Arsenal dedi ki...

evet 90 maçta 25 golü var ancak oynadığı dakikayada bakmak lazım. 1 dakika oynasa maç sayılıyor istatistiklerde. geçen sezon dakika gol verimliliğinde Adebayor 3. sırada kalıyor. RVP ve Bendtner Adebayor'un önünde. Eduardo da önünde ama onun süresi 500 dakikanın altındaydı galiba. bu nedenle Bendtner'i değerlendirmek için kıyaslanılan adamlar kadar oynamasını beklemek lazım. Bu da büyük ihtimal bu sezon olacak.

baldur dedi ki...

numaralarla ilgili görüşünüze katılıyorum, 77,99,66 gibi numaralar hakikaten göze güzel gelmiyor. 11'den sonrasına izin verildiğinin ilk yıllarında fenerbahçe'de 30 numara'ya kadar giyiliyordu 30 numara da ali güneş'ti hatta sonra serkan balcı oldu. bunun istisnaları ise 34 rüştü ve 32 steviç'ti sanırım. ingiliz takımlarında ise bazen numaralar 40,41,42,43 diye gidiyor o da galiba alt takımdan alınan oyunculara ya da sonradan gelen oyunculara sırasıyla verilen numaralar.

kutay dedi ki...

plaka muhhabeti iyidir bence, ben severim 61'i, 55'i, 41'i, 76'yı.. ama yeter ki adamın forma numarası değişmesin. 61 barış memiş işte, nıye yattara olsun durduk yere.

tesla dedi ki...

barcelona ve madride has bişe değil o numara konusu yalnız. ispanya liginde 25 sınırı var numaralarda. recreativo huelvada bile böyle yani bu :)

ama manchester bu numara hadisesinde kesinlikle örnek alınması gerekn bir model. eldeki boş numaralar dolmadığı sürece kimseye vermiyolar o lüzumsuz numaraları. kesinlikle haz etmiyorum şu 30'dan büyük numaraları. hele bir de memleket plakasını sırta geçrmek var ki en baba kamyoncu bile yapmaz şu yaptıklarını.

alperensaylar dedi ki...

dutchman ispanyadaki durum sanırım federasyonun kuralı. bütün takımlar a takım oyuncularına 1 den 25 e kadar numara vermek zorunda. b takım listesinden a takıma gelen oyuncular 25 ve sonrasını alıyor diye biliyorum. misal messi 2005-2006 nın başında 30 numarayı giyiyordu, devre arası 19 a döndü. yine puerta öldüğünde federasyon 16 numaranın boş kalmasına izin vermemişti sevilla'da.

Flying Dutchman dedi ki...

Arkadaşlar İspanya federasyonunun böyle bir kuralı mı var ben bilmiyorum? :)))


Ulen amma yüklenmişsiniz ha, :)

Sağolun bilmiyordum bu kuralı

rıza yaşar dedi ki...

"Moğol akıncıları gibi çöken arkadaşlara teşekkürler"

işte bu yüzden en çok takip edilen blogsun sevgili dutchman.

Kendine has bu benzetmelerinin tadı başka oluyor.

Çok güldürdün yine :)

Unknown dedi ki...

Takımın yedek forveti olarak 2 sezonda 25 gol fena istatistik değil bence. The gunners in dediği gibi fazla maç oynamıs ama dakika olarak çok değil. Ben bu sezon yeterli sure alırsa çok daha iyi olacağına inanıyorum. Wenger chamakh ı almak yerine ona güvenirse motivasyonu da artar bence zaten elde yeterli forvet var, tabi sağlam kalırlarsa. forma numarası eleştirisine de katılıyorum ama bendtner burda da eleştirilmiş biraz önyargı var bence kobe bryant bile değiştirdi. Moğol akıncıları da kafadan kopardı süperdi:)

firat selcuk dedi ki...

numara konusuna bir açıklık daha getirelim..

ispanya'da busquets, pedro gibi oyuncuların 25'ten büyük numara giyiyor olmasının sebebi alytapı oyuncusu konumunda olmaları.. mesela bizdeki serdar, emre çolak, emirhan gibi oyuncular diyelim.. daha da anlaşılır bir ifadeyle "youth player" dediğimiz genç oyuncu sözleşmesine sahip henüz profesyonel takımla sözleşme imzalamamış olan oyuncular 25'ten büyük numara giyebiliyor ispanya'da.. ki bu da 21 yaşına tekabül ediyor, o yaştan sonra mecburen 1-25 arası giymeleri gerekmekte..

İsmail Şayan dedi ki...

Konu ile ilgili bir ayrıntı da benden gelsin:

Caf da forma numaralarını 30 ile sınırlandırmış durumda. Afrika'da bir oyuncu kendi liginde 1 ile 99 arasında istediği bir numarayı seçebiliyor. Ancak kıtasal bir kupada mücadele ediyorsa, örneğin Afrika Şampiyonlar Ligi maçına çıkcaksa forma numarası en fazla 30 olabiliyor. Orlando Pirates'ın bu konuda derdi vardır. 2004 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Lesley Manyathela'nın emekli edilen 22 numaralı forması ligde hiçbir oyuncu tarafından kullanılmaz ama Caf organizasyonlarında zaman zaman kullanılıyor. Part time bir emeklilik söz konusu yani forma açısından.