3 Eylül 2009 Perşembe
BESİM TİBUK GÖREVE
Transfer süresi bittikten sonra tek tek liglerin toplam transfer harcamaları ve bununla ilgili bilgiler gelmeye başladı. Bundesliga ile ilgili rakamları ayrıntılı olarak iletmiştik size iki gün önce. La Liga da 477 milyon euro gibi bir rakama ulaşmıştı. Premier Lig'in de son gün vurgunlarından sonra haberler gelmeye başladı. Öncelikle Bundesliga için kullandığımız "kriz teğet geçmiş" lafını Premier Lig için pek kullanmayacağız. Geçtiğimiz yıl toplam 500 milyon poundluk transfer harcaması ile rekor kıran (Bundesliga'nın bu sene kırdığı 212.25 milyon euroluk rekorla karşılaştırıldığında Premier Lig'in nasıl bir dev kazan olduğunu düşünün), ligde takımlar bu yaz döneminde, toplam 450 milyon poundluk (511 milyon euro) bir harcamaya imza attılar. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, Premier Lig'in kendi içindeki trafiğin aynı kalmasına rağmen, dışarıdan transfer edilen oyuncuların sayısında % 40'lık bir düşüş olması. Bunda özellikle İngiltere'de futbolu ücretlerinden kesilen vergilerin büyük payı da var. Kulüpler İngiltere içindeki oyunculara, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 215 milyon pound gibi bir para harcadılar, ancak İngiltere dışından gelen oyuncularda 155 milyon pound rakamına ulaşılabildi ki bu 2008 yaz dönemine göre 95 milyon pound daha düşük bir rakam.
Manchester City 120 milyon pound (135 milyon euro) ile, takımlar arasında en fazla transferi yapan ve % 27'lik bir dilimi kaplayan takım. Zaten bu açıkça belliydi. Aston Villa, Liverpool, Sunderland ve Tottenham Hotspur da takım başına 25 milyon pounddan (30 milyon euro) daha fazla paralar harcadılar. Araştırmayı yapan Deloitte'nin müdürü Paul Rawnsley ekonomik kriz ve vergi oranları sebebiylebu düşüşn beklenildiğini ve doğal olduğunu belirtiyor.
Vergiler konusunda da şöyle bir açıklama yapalım. Zamana futbolcu ücretlerinden kesilen vergiler % 50 oranında olabiliyor. Bu konuda kural şu, İngiltere'de yılda 150.000 pounddan fazla kazanan vatandaşlar (ki bunlar nüfusun 750.000 'i civarında) kazançlarının % 50'sini vergi olarak ödüyorlar. Andrei Arshavin'in bundan habersiz biçimde haftalık 80.000 poundluk kontrata imza atıp güle oynaya geldiği İngiltere'de, ilk maaşına bakınca "nerde ulan paranın yarısı?" dediği, imza attığına pişman olduğu ve ücret artışı istediği gibi dedikodular dolaşmıştı İngiliz basınında ki Arshavin'in geldiği Rusya'da aynı gelir düzeyine uygulanan vergi % 13 dolayındaydı.
İngiltere bu anlamda en fazla vergiyi kesen ülke, özellikle diğer dört büyük ligin bulunduğu ülkelerle karşılaştırılınca. Rakamlar İspanya'da % 25, Fransa'da % 40, İtalya'da (% 43 ve Almanya'da % 45 oranında. İngiltere'de Avrupa'lı bir oyuncuya, yıllık net 3 milyon euro maaş verebilmek için, brüt maaşının 6.8 milyon euro olması gerekiyor. Sanırım bu, şartlar hakkında bir fikir vermiştir. La Liga kulüpleri için ise bu rakam 4 milyon euro. Fransa'da 6.7 milyon, İtalya'da 5.7 milyon ve Almanya'da da 5.4 milyon euro seviyesinde.
Zamanında Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk'u Hacettepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Kulübü olarak söyleşiye çağırdığımızda, bizi kırmayıp gelmiş ama "biz yönetime geldiğimizde kamu diye bir şey kalmayacak, vergileri de kaldıracağız" diye esip gitmişti. Anayım kendisini buradan, ofsaytı da kaldıracaktı göreve gelse. Ümit Karan'ın en sevdiği adamdı bu yüzden, kulakları çınlasın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum:
Dutchman al sana haber:
http://www.youtube.com/watch?v=YRlCcn6QZQI
bu da olayın özeti
kendisi 1 sene ceza aldı.
PHA
Bu açı daha iyi gibi sanki
http://www.youtube.com/watch?v=33-fzkkVG0A
PHA
@Pads
http://vliegendenederlander.blogspot.com/2009/08/shaolin-soccer-bolivia-drift.html
Türkiye'de yüzde 35 vergi oranı diye biliyorum. Şimdi Mesela İbra 9 milyon euro alıyor Barça'dan, bu durumda yüzde 25 ini vergi olarak veriyor. Ya da net mi 9 alıyo İbra?
türkiye'deki vergi oranını biliyoruz da net ücreti kimse bilmiyor... 8 milyon euro gaziantep kasasına mı girdi yoksa yeni bir ortak ihalenin parası mı?
sorular başlayınca bu işin keyfi kaçıyor... sahi takımı atağa kalkarken lan 8 milyon euronun vergisi nedir diye pozisyondan soğuyan kaç taraftar vardır?
benim tek adayım tunchay:)
İşin uzmanı değilim ama Türkiye'de sadece %15 stopaj var. Gerçi onu bile kulübe ödettiren futbolcular var ve bunlar nedense hep "yabancı"! Neyse, bu da böyle bir anımdır.
Türkiye'de vergi yok nerdeyse arkadaşın dediği gibi.Yabancı gelir klübe de ödettirir herşeyi de yapar ben inanırım.Almanyaya İngiltereye gitse cebinden paşa paşa ödeyeceği parayı bizde ödemez.Zengin ülkeyiz ya. İngiltere içindeki transfer piyasası bana ilginç geliyor ama ne olursa olsun.Sunderland, Hull City'den Michael Turner'ı 13.6 milyon pounda almış mesela.Şaka gibi
@Dutchman
Günde 10 kişi 10 post atınca takip edemiyoruz tabii:) Allah korusun 3 gün girmesek siteye dergi boyutuna geliyor okumadıklarımız.
Türkiye'de %15 stopaj yok arkadaşlar, yıllık kazancın büyüklüğüne göre %15-20-27 ve 35 oranlarında gelir vergisi kesiliyor. Anlatması uzun sürer ayrıntılara girersem ama futbolculardan %15 gelir vergisi kesip gönderseler Vergi Dairesi adamın bir yerlerinden kan alır, bırakmazlar hiçbirinin peşini. :)
@cenk
valla ben maliyenin yalancısıyım. isterseniz buyurun;
http://www.bilgiportal.com/v1/idx/50/1964/Hukuk/makale/Sporcu-Gelirlerinin-Vergilendirilmesi.html
linke tıklamak uzun iş, uğraşamam diyenler içinse özet geçeyim;
"Profesyonel sporcu gelirlerinin vergilendirilmesi konusu son 13 yıla baktığımızda üzerinde sürekli değişikliklerin olduğu bir konudur. Bazı dönemlerde sporcu gelirlerine istisna tanınarak sadece %15 gelir vergisi stopajı öngörülürken bazı dönemler ise sporcuların elde ettikleri gelirler genel tarifeye göre vergilendirilmektedir. Şu an olan uygulama ise 24.03.2003 - 31.12. 2007 tarihleri arasında sporcu gelirlerinin gelir vergisinde müstesna olduğu fakat ödenen ücretlerden %15 gelir vergisi stopajının yapılacağı şeklindedir. Bir başka noktaya dikkat çekmek gerekirse sporcunun elde gelirlerin istisna kapsamı son düzenlenmelerle genişlemektedir. 1994 öncesi ve 01.05.1994 - 31.12.1998 arasındaki dönemde sporculara ödenen transfer ücretleri sadece istisna kapsamındayken 24.03.2003 - 31.12.2007 arasında sporculara yapılan tüm ödemeler istisna kapsamına alınmıştır. Kanun koyucu son uygulamasıyla sporcu gelirlerinin istisna kapsamını genişletmiş bulunmaktadır.
Sporculara tanınan bu istisna değerlendirildiğinde yapılan uygulamaya karşı iki farklı görüş mevcuttur. Bunlardan ilki yapılan uygulamanın yerinde olduğuna yöneliktir. Görüşün gerekçesi ise spor kulüplerinin sporcularla anlaşmaları net ücret üzerinden yapılmakta ve verilen ücrette ek olarak sporcunun vergilerinin ödenmesi de spor kulüplerine kalmaktadır. Genel tarifeye göre ödenen net ücret üzerinde %39 oranında vergi kulüplere ek maliyet olarak yüklenmektedir[45]. Spor kulüplerinin yaptığı bu ödemeler ekonomik sıkıntı yaratmakta ve spor kulüplerinin temel amacı olan sporun geliştirilmesi amacına hizmet etmeyi güçleştirmektedir. Bu sebeple sporculara ödenen ücretlere istisna tanınması sporun teşvikine yönelik bir uygulamadır ve sporun gelişmesi için yerindedir şeklinde gerekçelendirilmektedir.
Diğer bir görüş ise tanınan istisnanın her hangi bir gerekçesinin bulunmadığı ve Anayasa[46] m. 73'e aykırılık teşkil ettiği yönündedir. Tanınan bu istisna ile vergi yükünün adaletli ve dengeli olarak dağılımı, verginin genelliği ve mali güçle orantılı olması ilkelerinin ihlal ettiği yönündedir. Ayrıca yüksek gelir gruplarına %45'e varan oranlarla vergilendirme yapılırken aynı tutar veya daha fazla kazanan sporcuların gelirlerinin aynı rejime tabi tutulmaması verginin eşitliği ilkesini zedeler nitelikte olduğu sebebiyle tanınan istisnanın yerinde olmadığı yönündedir[47]."
hadi esen kalın, hop!
Hakikaten de adamlar 1.7.2008'den itibaren geçerlik olmak üzere tebliğ yayınlamışlar. Hem de süper lig topçusuna %15, Bank Asya topçusuna %10 ve daha alttaki topçulara %5 vergi kesintisi yapılacak şekilde. Vay anam vay, yıllık kazancımızın 50.000 TL'lik kısmını aşan kısmı %35'ten vergilendirilsin diye okumuşuz seneler boyu.
Yorum Gönder