8 Eylül 2009 Salı

MALTTAN BESLENEN TAKIMLAR
























Malt İstikrarı adında bir yazımız vardı biliyorsunuz. Anderlecht kulübünü 1971-89 arasında yöneten ve aynı zamanda Belçika birası Belle Vue'nün patronu olan Vanden Stock ailesinin, kulübü nasıl tarihinin en parlak dönemine taşıdığından bahsetmiştik. 1989'da, aile üyesi, kulüp başkanı Roger Vanden Stock, Belle-Vue'yü 25 milyon euro karşılığında dünyanın en büyük bira fabrikalarından olan Inbev'e sattı. Böylece kulübün bira fabrikasından edindiği gelirler de kesilmiş oldu. 1989 sonrası Anderlecht de Avrupa'da eski başarısını elde edemedi zaten. Türkiye'de futbol dünyasında bir içki firmasının sahibi olduğu ya da sponsor olduğu bir takım yok. Basketbolda Efes Pilsen ve Tuborg örneklerini biliyoruz ki Efes, kendi alanında hem bira endüstrisinde hem de basketbolda son 20 yılda çok önemli işler başardı. Türkiye'de bira tüketiminde ön planda olan bu iki firma dışında, spor kulüplerine, ya da bu yazı özelinde futbol kulüplerine destek verecek firma yok gibi. Efes Pilsen ve Tuborg'un futbol dünyasına girmesi, müessese takımlarının sayısındaki istenmeyen artışa yeni bir ekleme olacaktır bunu da belirtmek lazım. Bunun üzerine futbol dünyasından bir kaç örnek verelim dedik. Tabi bu ufak araştırmaya yorumlarla ekleme yapmak mümkün. Tabi bira firmalarının, kulüplerin arkasında olmaları yanında, zaman zama nverdikleri destek ve ödüller de olabiliyor. Avrupa Şampiyonu olan İspanyol futbolculaırn tümüne ağırlığınca bira hediye eden Cruzcampo buna bir örnek. Ama bizimkisi doğrudan firmalardan çıkmış kulüpler.



















Asmara Brewery: Afrika'nın doğusunda, Kızıldeniz'e kıyısı olan Eritre'nin takımı. Eritre Premier Ligi'nde mücadele ediyorlar. Kulübün temellerini atan adam bir İtalyan. 1941'de ülkenin İtalya'dan ayrıldığı tarihte, bir İtalyan Luigi Melotti, Eritre'nin başkenti Asmara'da ülkenin ilk bira fabrikasını kuruyor. Fabrika 30 yıl süren ve Eritre'nin Etiyopya'dan bağımsızlığını kazandığı Eritre Bağımsızlık Savaşı sırasında, Etiyopya'lı askeri cunta tarafından hakimiyet altına alınıyor ancak bağımsızlıkla beraber tekrar Eritre hükümetinin kontrolüne geçiyor. Üretiminin % 40'ını ihraç eden ve kalanını ülkedeki tüketime yönlendiren firmanın aynı isimdeki takımı ligin son şampiyonu unvanını da elinde bulunduruyor.



















Harrar Beer Bottling FC: Takımın isminin çevirisi Harrar Bira Şişeleme Futbol Kulübü. Bu da sınırın diğer tarafının Etiyopya'nın takımı. Stadyumlarının adı da Harrar Beer Stadium. Harar kenti Etiyopya'nın sadece birası ile değil kahvesiyle de ünlü bir kenti. Etiyopya'nın bundan 10-15 yıl önce ekranlardaki yürek burkan görüntülerini unutmuş değiliz ama ülkede faaliyet gösteren ve pazarda önemli payı olan 7-8 adet bira firması mevcut. Harar kentindeki de bunlardan birisi. Ülkenin bira ihraç eden tek firması aynı zamanda. ABD ve Kanada restoranlarında rastlamak mümkün. Takım 2007 yılında Etiyopya Kupası'nı kazanmaktan başka bir varlık gösterememiş.

Sporting Cristal: Peru kulübü, incelemenin en bilinen takımı sanırım. 1879'da Jacob Backus ve John Howard Johnston isimli iki İngilizin kurduğu Backus and Johnston isimli bira firmasının yetkilileri 1954 yılına geldiğinde firması Peru'lu girişimcilere satmak istiyorlar. Firmanın yönetim kurulunda bulunan Ricardo Bentín Mujica, firmanın bir kulüp satın alması yolunda bazı girişimlerde bulunuyor. O sırada alt liglerde oynayan ve ekonomik kriz içinde olan Sporting Tobacco (türün) kulübünü satın alıyor ve adını SportingCristal olarak değiştiriyor. Kulüp ulusal lige katıldığı ilk yılda şampiyono larak Perulular tarafından "şampiyon olarak doğmuş takım" (nació campeon) olarak nitelendiriliyor. Kulübün 15 Peru Şampiyonluğu mevcut.

























FK CSK Pivara: Sırbistan'ın 5.000 kişilik nüfulu köyü Čelarevo'nun takımı CSK Pivara, Pivara Čelarevo adındaki Sırp bira firmasının kontrolündeki bir kulüp. Zaten Pivara (biracılık-brewery anlamına geliyor). 2005 yılından beri kulübe doğrudan destek sağlayan firma takımın Sırbistan'ın en yüksek ligi olan Prva Lig'da da yer almasını sağladı. 1892'de kurulan firma 2003 yılında Danimarka'lı Carlsberg tarafından satın alındı. Carlsberg Srbija olarak da biliniyor. 500 civarında çalışanı olan firma % 23'lük payla pazarda ikinci sırada. Lav Pivo (Aslan Birası) adında çok ünlü bir ürünleri var. Takım ise Sırbistan'da yeni yeni adını duyurmaya başladı.

İngiltere'nin amatör liginde mücadele eden ve 2000 yılında kurulan aynı isimli firmanın takımı olan Wylam Brewery'i de atlamamak lazım. 7 çeşit farklı bira üreten, Newcastle'a 9 mil uzaklıktaki bir köyde kurulan firma 2006 yılında bir de kulüp oluşturdu ve köydeki bir çok pubdan destek görüyor.

Konu bira ve futbola gelince Tony Collins ve Wray Vamplew'in kaleminden çıkan yazının girişindeki kitabı da tavsiye edeyim ve yazıyı gayet hoş bir Irish Drinkin' Song ile bitireyim. Flogging Molly'den geliyor. Float.

4 yorum:

cannksk dedi ki...

türkiyede içki markalarının takımlara sponsor olmaları yasak. efes bu işi yoğun lobisi ve efes pilsen spor klübü ile kitabına uyduruyor. yoksa ben de çok isterdim efe rakı amblemli ksk forması

ozgurr dedi ki...

benim türkiye de hatırladığım tek bira reklamı adana demirspor un efes pilsen göğüs reklamıydı ama bu dediğim 25 yıl falan önceydi.bu takımın posteri vardı bende,onun için bu kadar net hatırlıyorum.

Travis dedi ki...

bi takım da ben kurabilirim:)

QuaresmA dedi ki...

basketbolda tekelspor var bir de :)