15 Eylül 2009 Salı
PREMIER LIG'DE ETKİSİZ ELEMAN
İngiltere'de önce Gael Kakuta transferi sebebiyle Chelsea'ye getirilen transfer yasağı, ardından Le Havre ve Fiorentina kulüpleri ile Manchester United arasında geçmişten kalan hesapların ortaya dökülmesi ile Premier Lig transfer piyasası hafiften kaynamaya başladı. Michel Platini'nin bunda büyük payı var tabi. Platini bir Fransız. Premier Lig kulüplerinin, henüz profesyonel kontrat imzalamayan oyuncuları kapması konusunda en fazla mağdur olan ülkelerden birisinin vatandaşı. Buyurun işte sonra 3 dosyadan ikisi Fransız futbolcular üzerine. Gael Kakuta ve Paul Pogba. Fransa Lighi Arsenal'in arka bahçesi gibi zaten. Platini bu işi bitirmeye kararlı idi ki, Fransız oluşu bir kenara bırakılsa dahi bu iş bir gaspa dönüşmüştü zaman ilerledikçe. Chelsea'nin Reggina'nın antrenman sahasından, helikopterle oyuncu kaçırmışlığı var biliyorsunuz. Hal böyle olunca İngilizler de bir kaç önlem alalım dediler. Dediler de, aldıkları kararın bir şeye yarayacağını pek sanmıyorum.
FA'in aldığı karara göre gelecek yıl İngiliz kulüpleri federasyona bildirecekleri 25 kişilik oyuncu kadrosunda en az 8 "home-grown", yani "kulüpte yetişmiş" oyuncu bulundurmak zorunda kalacaklar. Böyle okuyunca "tamam" diyorsunuz "Arsene Wenger yandı, İngilizsiz takımlara paydos". Ama kazın ayağı öyle değil. Bu "kulüpte yetişmiş" olmanın şartı 21 yaşına geldiğinizde, önceki (en az) 3 yıl kulübün oyuncusu olmak. Yani 18 yaşında (veya daha önce) ilk profesyonel kontratınıza imza attığınız veya transfer olduğunuz kulüpte 3 yıl oynamak zorundasınız. Gelelim işin püf noktasına. Kuralda "İngiliz" kelimesi hiç bir yerde geçmiyor. FA 'in CEO'su Richard Scudamore "kuralı İngiliz oyuncularla sınırlamak istemedik, zira kanunlara aykırı olurdu" diyor. Yani aslında şu andaki durumdan değişen pek bir şey yok gibi. Yani bir yabancı oyuncuyu 17 yaşında transfer edip (ya da kaçırıp), 3 yıl akademi ve ardından genç takımlarda oynattığınızda bu oyuncu "kulüpten yetişmiş" sayılıyor. Örneğin 2 Hollandalı, Chelsea'nin 15 yaşında iken Feyenoord'dan aldığı Jeffrey Bruma ve Arsenal'in 16 yaşında iken NEC'den aldığı Nacer Barazite kulüpte ikinci yıllarını çoktan doldurdular. Yani gelecek sezon "home grown" oyuncu olarak federasyon listesine dahil olabilecekler.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, işin içinden milliyet kalkınca kuralın pek bir zorlaması olmayacak, zira takımların hepsi zaten bu şartı karşılıyor. Chelsea ve Liverpool minimum rakamdalar an itibarı ile. Platini'nin bu kararın hiç bir şeyi değiştirmeyeceğini bildiğinden eminiz. Bu yönde bir açıklama da gelebilir kendisinden. Ancak son cezalar ve UEFA'ya ulaştırılan dosyalar bu kuralla kesişebilirse bir adım atılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
FA'in açıkladığı kuralda İngiltere ve Galler'de yetişmiş cümlesi geçiyor, misal Fulham'da yetişmiş bir Fransız futbolcuyu transfer eden Chelsea kadrosunda home-grown statüsünde bir oyuncu bulundurmuş oluyor. Yani aynı kulüpte yetişmiş olmak zorunda değil. Ayrıca 25 kişilik kadro sınırlaması en büyük sorun gibi gözüküyor, ki CLye bildirilen kadrolar 28 kişilik.
evet o da doğru bir ekleme
Yorum Gönder