Avrupa'da Şampiyonlar Ligi heyecanına zaten yakından ortak oluyoruz. Uzak diyarlara gidelim tekrar. Tekrar diyorum çünkü daha önce
Asya ve
Afrika Şampiyonlar Ligi'nde o anki mevcut durumlar ile ilgili
yazılar yazmıştık. Dün Asya'da çeyrek final ikinci karşılaşmaları yapıldı ve yarı finale kalan takımlar belli oldu. Böylece hem Asya hem de Afrika'da son dörde kalan takımlar belli oldular.
Bizimle ufak bir bağlantısı olduğu için Asya ile başlayalım. Asya'da son dört Katar'ın Umm-Salal Sports, Güney Kore'nin Pohang Steelers, Japonya'nın Nagoya Grampus Eight ve Suudi Arabistan'ın Al-Ittihad takımlarından oluşuyor. Umm-Salal dün kendi evinde 2-0 geriden gelip 3-2 mağlup ettiği Şenol Güneş'in takımı FC Seoul ile deplasmanda 1-1 berabere kalarak yarı final vizesi aldı. Maçla ilgili de ufak bir görüşümü aktarayım. Eğer
Şenol Güneş'in hatırı olmasa bu 90 dakikalık eziyete katlanmak oldukça zor olurdu. Asya'da futbolun Avrupa düzeyine hatta onun yarısına gelmesi için uzun bir süre geçmesi gerekiyor. Kıtanın takımlar bazında en büyükorganizasyonunun son dördüne kalmak için oynayan iki takımın oyuncularının üstüste yaptıkları en yüksek pas sayısı 6'yı geçmiyordu. Hele ikinci yarının başında FC Seoul'lu oyuncular ilk defa futbola başlayanlar gibiydiler. Top kontrolü bile doğru dürüst yapamıyorlardı. Bir de oldukça zayıf kaldıkları fizik durumları da ekleniyor buna. Koreli oyuncular sert oyunda neredeyse sahada yoklar. En ufak bir ikili mücadelede yerde kalıyorlar veya mücadeleyi kaybediyorlar. Ha tabii maçı kazanan Umm-Salal'ın da çok iyi bir takım olduğu anlamına gelmiyor bu. Onlar deplasmanda gol atmanın avantajı ile kapanıp turu alıp gittiler ama geriye futbol fakiri bir mücadele kaldı.
Al Ittihad Pakhtakor Tashkent'i, Pohang Steelers da Scolari'nin çalıştırdığı Rivaldo'lu Bunyodkor'u eleyince Özbek futbolunun son 2 yıldır durduralamayan yükselişine şimdilik bir nokta kondu. Pohang Steelers 20.000 kapasiteli, mimarisi Mestalla'ya benzeyen stadyumunda Brezilyalı Denilson ve Makedon Stevo'nun ağırlığını koyması ile turu geçmiş oldu. Nagoya Grampus Eight de aynı ülkeden Kawasaki Forntale'i geçip yarı finale adını yazdırdı. Burada ilginç birkaç noktayı belirtelim.
Yarı finale kalan ekipler kendi liglerinde çok iyi durumda olmayan takımlar. Umm-Salal yeni başlayan Katar Ligi'nde 3 maç sonunda lig sonuncusu. Grampus Eight Japon Ligi'nde bitime 8 hafta kala lig yedincisi. Pohang Steelers Kore'de lider FC Seoul'ün 5 puan gerisinde üçüncü. Bir tek Al-Ittihad üçüncü haftası geçilen Suudi Arabistan Ligi'nde zirveye ortak ve üçüncü sırada.
Asya'da futbol kalitesi yüksek olmasa da
çeşitlilik açısından yüzü güldürüyor. Zira 2007 çeyrek finalistlerinden sadece 1 tanesi 2008'de de çeyrek finale kalabildi
. Bu sayı 2007'de bir önceki seneki finalistler bazlındığında 2, 2006'da ise 1 idi. Yani Avrupa'da son birkaç yılda giderek kendini gösteren, bir ülkenin hegemonyası durumu Asya'da geçerli değil. Bu sene de rakam 1 oldu ve sadece Bunyodkor çeyrek finale ulaşabildi. Ancak elendiler. Yani yarı finaldeki dört takım da geçtiğimiz yıldan farklı. Pohang Steelers bu kupayı 1997 ve 1998'de iki kez kazandı. Al Ittihad da 2004 ve 2005'te. Fransız Gerard Gil'nin çalıştırdığı Umm-Salal ilk kez buraya kadar gelebildi kupada. Keza Yugoslav futbolunun efsanelerinden Dragan Stojkovic'in çalıştırdığı Grampus Eight de öyle. Yarı finalde Al Ittihad-Grampus Eight ve Pohang Steelers-Umm-Salal maçları oynanacak. Yani hem uzakdoğulular ile Arapların savaşı. İki ayaklı yarı finaller 21 ve 28 Ekimde.
Bu sene şampiyon olacak takımın alacağı ödül 1.5 milyon dolar civarı. Ancak
finale kadar gelirken aldığı paraları toplarsak bu rakam 2 milyonu bulabiliyorGelelim Afrika'ya. Orada dörderli iki grup halinde süren çeyrek final grupları mücadelesinin sonuçları geçtiğimiz hafta belli oldu. Nijerya'dan Heartland ve Kano Pillars, Sudan'dan Al-Hilal Omdurman ve Kongo'lu TP Mazembe takımları gruplarında ilk iki sırayı alarak yarı finale yükseldiler. Afrika'da format diğer kıtalara göre farklı. Bir kere her ülkeden maksimum 2 takım katılabiliyor lige. Ülke sıralamasında ilk 12 sırada bulunanlardan ikişer diğerlerinden birer takım. Takımlar 30 Ocak'tan itibaren dört adet çift ayaklı ön eleme oynuyorlar ki bunların son ikisine tüm takımlar katılmış oluyor
. Daha sonra da kalan 8 takım dörderli iki gruba ayrılıyor.
Bu kupada son 4 yılda Mısırlıların hegemonyası var. Üçü Al Ahly'e birisi de Tunus temsilcisi Etoile Sahel'e ait. Sahel 2007 finalinde yine Al Ahly'i mağlup etmişti. Kuzey Afrika takımlarının finalde yer alamadığı son yıl 1998'di. Fildişi takımı ASEC Abidjan Zimbabwe takımı Dynamos FC'yi geçerek kupaya uzanmıştı. Bu seen 11 yıl sonra ilk kez finalde bir Kuzey Afrika takımı olmayacak. Heartland FC ve Kano Pillars FC bu kupada ilk kez mücadele ediyor. Al Hilal en fazla ikinci turu görebilmiş. TP Mazembe ise 60'ların sonunda bu kupada fırtına gibi esmiş. 1967 ve 1968'de şampiyonluk, 1969 ve 1970'de finalist.
Yarı finalde iki Nijerya takımı birbiriyle oynarken Al-Hilal ve TP Mazembe karşı karşıya gelecek. Maçların tarihleri 4 ve 17 Ekim. Final Ekim sonu ve Kasım başında olmak üzere iki ayaklı oynanacak. Ödül sistemi de şöyle.
Şampiyon: 1 milyon dolar
Finalist: 750.000 dolar
Yarı finalistler: 427.500 dolar
Grup üçüncüleri: 261.250 dolar
Grup dördüncüleri: 190.000 dolar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder