4 Aralık 2009 Cuma

UZAKDOĞUNUN ŞAMPİYONLARI BELLİ OLUYOR
























Uzakdoğuda Çin Ligi'nin ekim ayında son bulmasının ardından bu hafta sonu da Güney Kore ve Japonya ligleri de son buluyor. Öncelikle yazının girişindeki Çin Ligi'ne değinelim. 2004 yılından beri Süper Lig uygulamasına geçen ve profesyonel bir yapılaşma içine giren Çin'de, ligin her yıl yeni takımlar dahil edilerek genişletilmesi çerçevesinde küme düşme uygulanmıyordu. İlk kez bu sezon 16 takıma ulaşınca küme düşme uygulamasına geçtiler. Başkent takımı Beijing Guoan FC, ligi 61 puanlaGhangchun Yatai takımının 1 puan önünde bitirerek tarihinde ilk kez süper lig şampiyonluğunu kazandı. Çin Süper Ligi'nin ilk düzenlendiği 2004 yılından beri şampiyon her yıl değişiyor ve Shandong Luneng 2 şampiyonlukla en fazla şampiyonluğa sahip takım. Ligin gol krallığını 17'şer golle Shenzen Asya Travel'ın Arjantinlisi Hernan Barcos ve Guangzhou Pharmaceutical Honduraslı oyuncusu Luis Alfredo Ramirez paylaştı. Chongqing Lifan ve Hangzhou Greentown takımları ise Çin Birinci Ligi'ne düştüler. Onların yerine Liaoning Whowin ve Nanchang Hengyuan takımları 2010 sezonunda Süper Lig'de mücadele edecekler.

Biz haftasonu şampiyonun belli olacağı diğer iki lige bakalım ve Japonya ile başlayalım. Zira orada şampiyon cumartesi öğle saatlerinde belli oluyor. J-League 2009 sezonu ile ilgili mart ayında bir tanıtım yazısı yazmıştık. O yazıda "Kashima Antlers son 2 sezonun şampiyonu ve 16 yıllık ligde toplamda kazandığı 6 şampiyonlukla ligin favorisi" demişiz. Kashima cumartesi günü lig altıncısı ve hiçbir iddiası kalmamış Urawa Reds deplasmanına giderken, takipçisi Kawasaki Frontale'in 2 puan önünde lider. Kawasaki ise küme düşmesi kesinleşen Kashiwa Reysol deplasmanına gidecek. Yani hiçbir iddiası olmayan 2 ekiple oynayacaklar. Ancak Urawa Reds'in Kashima Antlers ile Japon futbolunda varolan bir rekabeti var. Liderin işi daha zor olacaktır. Eğer puanla eşitlenirse önce gene gol averajına, sonra atılan gole, sonra iki takımın arasında yapılan maçlara son olarak da kart tablosuna bakılıyor. Kawasaki Frontale'in Kashima Antlers'e oranla +3 bir gol üstünlüğü var. Yani galip gelmeleri halinde diğer maçın berabere bitmesi de onlara yetecek. Bu 2 takıma ilaveten Gamba Osaka'nın gelecek sezon Asya Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesi kesinleşti. Kashima'nın Brezilyalı hocası Oswaldo de Oliveira üstüste üçüncü şampiyonluk, takımının da Japonya'daki yedinci şampiyonluğu için sahaya çıkaracak takımını. Kawasaki Frontale'in daha önce şampiyonluğu bulunmuyor. Zaten 2005'ten bu yana ligde mücadele ediyorlar. 2004 yılında ikinci ligden yükseldiler. Jubilo Iwata takımının Japon oyuncusu Ryoichi Maeda 20 golle gol krallığı yarışında lider ve onu geçebilecek kimse görünmüyor son haftada.

Güney Kore ile kapatalım yazıyı. Orada da şampiyon pazar günü belli oluyor. Normal sezon sonunda ilk 6 sırayı alan takımlar play-off'a kaldılar ama play-off yolu biraz karışık, tekrar değinelim kısaca. Normal sezonda ilk sırayı alan takım doğrudan finale kalıyor. Diğer finalisti de kalan 5 takımın arasında oynayacağı maçlar belirliyor. Normal sezon lideri Jeonbuk Hyundai Motors finaldeki rakibini beklemeye başladı. Lig üçüncüsü, Şenol Güneş'in takımı FC Seoul, seonun son 6-7 haftasındaki büyük form düşüşünü (liderlikten üçüncülüğe indiler) sürdürdü ve ligi altıncı bitiren Chunnam Dragons'a penaltılarla elendi. Özellikle Asya Şampiyonlar Ligi'nden çeyrek finalde elenmenin onlara büyük moral bozukluğu getirdiğini düşünüyorum. Lig dördüncüsü Seongnam Ilhwa Chunma ise diğer takımları ve lig ikincisi (aynı zamanda 2009 Asya Şampiyonlar Ligi şampiyonu) Pohang Steelers'i eleyerek finalde Jeonbuk'un karşısına dikildi. Finali ilk ayağı çarşamba günü Seongnam'da 0-0 sonuçlandı. Pazar günü Jeonju'daki 42.000 kişilik Dünya Kupası Stadyumu müthiş bir rövanş maçına sahne olacak. 1983'ten beri düzenlenen K-League'de Jeonbuk'un şampiyonluğu bulunmuyor, elde ettikleri en iyi derece geçen sezon gelen dördüncülük. Seongnam'ın ise 7 şampiyonluğu var ve bu alanda Güney Kore'nin en çok zirveye çıkmış takımı. Kore'de de Çin'deki hava mevcut. Son 6 yıldır şampiyonluk değişiyor. Bu rakam bu sene 7 olacak. Ligin gol krallığını, ev sahibi ekipten Lee Dong-Gook 27 golle kazandı. Oyuncu 2006-08 yılları arasında Middlesbrough forması giymiş ama tek bir gol dahi kaydedemeyerek ülkesine dönmüştü.

*ozgurr not düştü Urawa Reds-Kashima Antlers maçı cumartesi TSİ 09:30'da Eurosport 2'den naklen yayınlanıyor.

2 yorum:

ozgurr dedi ki...

hafta sonu sabahları eurosport 2 zaman zaman japon liginden bir maçı naklen yayınlıyor.hafta sonu programına bakmak lazım.

ozgurr dedi ki...

eurosport 2 nin yayın programında cumartesi saat 07.30 da urawa reds-kashima antlers maçı naklen görünüyor.saat farkından dolayı burada 09.30 da naklen yayın.