9 Kasım 2009 Pazartesi

ASYA VE AFRİKA'NIN KRALLARI




















Avrupa futboluna adapte olduğumuz bir hafta sonunda cumartesi günü iki kıtanın, iki eski kıtanın şampiyonları belli oldu. 7 Kasım 2009 cumartesi günü Asya Şampiyonlar Ligi ve Afrika Şampiyonlar Ligi'nin galiplerini belirledik. Her iki kupanın da gelişimini bu sezon boyunca sizlere turlar ilerledikçe aktarmıştık. Ayrı ayrı ele alalım.

Asya ile başlayalım. Kupa ile ilgili yazdığımız son yazı yarı final mücadeleleri öncesiydi. 4 farklı ülkenin takımı her bir koltuğu işgal ediyordu. Suudi Arabistan'dan Al-Ittihad, Japon Nagoya Grampus Eight ile karşılaşırken, Güney Kore temsilcisi Pohang Steelers, Şenol Güneş'in takımı FC Seoul'ü çeyrek finalde saf dışı eden Katar temsilcisi Umm-Salal karşısına dikildi. Al-Ittihad'ın Grampus Eight'i geçişi çok kolay oldu. Kendi evlerindeki ilk maçta 65. dakikasına 2-1 mağlup girdikleri maçı 6-2 kazandılar. Rövanş maçına da umutsuz çıkan Granpus Eight'i 2-1 mağlup ederek finale yükseldiler. Diğer ayakta da Pohang Steelers'ın üstünlüğü vardı. Önce kendi evlerinde 2-0, sonra da Katar'da 2-1 kazanarak finalin diğer koltuğuna oturdular. İki ekip cumartesi günü Tokyo Olimpiyat Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. 25.000 kişinin izlediği final maçında Pohang Steelers, Noh Byung-Joon'un frikiği ve defans oyuncusu Kim Hyung-Il'i, yıllar önce Hakan Şükür'ün milli formayla Macaristan'a ensesiyle attığı kafa golüne benzer şekilde vurduğu kafa ile 2-0 öne geçti. Turnuvanın yıldızlarından Mohammed Noor'un 74'te farkı bire indirmesi yetmedi ve Güney Kore temsilcisi Asya'nın en büyüğü olduğunu ilan etti. Maçın golleri burada. Bu Pohang temsilcisinin 1997 ve 1998'de üstüste kazandığı başarıyı üçüncü kez elde edişi. Bu onları kupayı en fazla kazanan takımlar sıralamasında da zirveye oturttu. 3 şampiyonluk kazanan tek takım durumundalar. Ayrıca turnuvanın son 3 yılındaki gelenek de devam etti ve yine bir Uzakdoğu takımı kupayı müzesine götürdü. Son 4 senede 2 Japon 2 de Güney Kore takımının şampiyonluğu var. Güney Kore ayrıca toplam şampiyonluğunu 8'e çıkararak bu alanda Japonya ile farkı 3 şampiyonluğa çıkardı ve liderliğini
sürdürdü.















Maçın ilk golünü kaydeden No Byung-Joon aynı zamanda turnuvanın MVP'si oldu. Gol krallığıı 10 golle Gamba Osaka'nın Brezilyalı golcüsü Leandro Montero da Silva'nın. Leandro şu anda Katar Ligi takımlarından Al-Sadd forması giyiyor. 8 golle ikinci sırayı alan Gana'lı Prince Tagoe ise, turnuva devam ederken Al-Ittifaq takımından Bundesliga'ya, Hoffenheim'a transfer oldu. Onu yakından incelemiştik daha önce.

2009 Asya Şampiyonlar Ligi ön inceleme yazısı.

2009 Asya Şampiyonlar Ligi grup maçları sonrası.
2009 Asya Şampiyonlar Ligi yarı final yazısı.

















Gelelim Afrika'ya
. Onları da en son son 4 takım kaldığında masaya yatırmıştık. Kuzey Afrika takımları Afrika Şampiyonlar Ligi'nin son 11 yılında finalde en az bir takımla görülmüşler son dört yılda da şampiyon olmuşlardı. Bu sezon onlardan hiçbirisi olmadı. Nijerya'dan Heartland ve Kano Pillars, Sudan'dan Al-Hilal Omdurman ve Kongo'dan TP Mazembe yarı finale kaldılar. Nijeryalılar birbirlriyle oynadı. Kupada ilk kez mücadele eden iki takımdan Heartland'in, Kano Pillars'ı geçmesi zor olmadı. Kendi evlerinde 4-0, deplasmanda da 1-0 galip geldiler. Turun diğer ayağı biraz ilginçti. Kongo temsilcisi TP Mazembe Sudan'daki ilk maçı 5-2 kazandı. Rövanşta ise deplasmanda gülme sırası Al-Hilal'deydi. Ancak 2-0 kazanabildiler. Böylece yarı final gruplarında aynı grupta olan Heartland ve TP Mazembe finale kaldılar. Grup mücadelelerinde iki takım da kendi evlerindeki maçları 2-0 kazanmıştı. Final iki ayak üzerinden oynandı. 1 kasımdaki ilk maçı Heartland Nijerya'da 2-1 kazandı. Deplasmanda atılan bir golün öneminin ne derece büyük olduğu ikinci maçta ortaya çıktı. Cumartesi günü, Kongo'da, TP Mazembe 1-0 kazanarak Afrika'nın en büyüğünü belirledi. Mazembe bu kupayı son olarak bundan 41 yıl önce kazanmıştı. Takım 1967-70 arasında Afrika'nın tartışmasız en büyüğü olmuş, 1967 ve 1968'de kupayı evine götürmüş, 1969 ve 1970'de de final oynamıştı. Toplam şampiyonlukta üçüncülüğü dört takımla paylaşır haldeler. Mısır temsilcisi Al-Ahly'nin 6 şampiyonlukla liderliği sürüyor.

Şampiyonun forveti Diyoka Kaluyituka 8 golle turnuvanın gol kralı oldu. Aşağıdaki o değil tabii, TP Mazembe taraftarı...

















2009 Afrika Şampiyonlar Ligi inceleme yazısı.
2009 Afrika Şampiyonlar Ligi yarı final yazısı.

Hiç yorum yok: