23 Nisan 2010 Cuma

İNİŞ-ÇIKIŞ RAPORU





















Sezon sonunda geçtiğimiz yılın şampiyonlarının bu sezonki performanslarına ve geçtiğimiz sezon ülkelerinin ikinci liginden birinci ligine yükselen takımların performansına göz atacağız ama hazır sona yaklaşılırken, bu sezon bir üst lige yükselen takımlara bir göz atalım dedim.

Lig enflasyonu olan ülke İngiltere ile başlayalım tabii ki. Alttan yukarı doğru gidelim. Önce 2 takıma değinmek istiyorum. AFC Wimbledon ve Ebbsfleet United, futbol dünyasındaki ilk taraftar oluşumlarından olan AFC Wimbledon (Milton Keynes'a taşınan Wimbledon FC'nin yerine taraftarlarca kurulmuştu hatırlarsanız), geçtiğimiz yıl Konferans Ligi'ne yükselmeyi başardı. Bu sezon League Two şansını kaçırdılar ve şu anda sekizinci sıradalar ama gelecek sezon için umut veriyorlar. Taraftarların yönetimindeki kulüp (şu meşhur binlerce üyesi olan ve herkesin kulüp yönetiminde görüş bildirme hakkına sahip olduğu) Ebbsfleet United ise zor durumda. Ligin bitimine 3 maç kala küme düşme hattında 22. sıradalar. Kurtulmak için en azından 20. sıraya çıkmaları gerekiyor ki o da 2 puan uzakta. Stevenage Borough şampiyonluğu garantiledi ve geçtiğimiz yılı League Two'da mücadele edecek. Bir zamanlar Premier Lig'de mücadele eden ama son yıllarda maddi çöküş sebebi ile tepetaklak olarak buralara kadar düşen Luton Town'ın yanısıra Oxford United, Rushden & Diamonds ve York City League Two'ya yükselecek diğer takımı belirlemek için play-off oynayacaklar.

League Two'da Darlington'ın küme düşmesi garantilendi. Ona bir mucize olmazsa Grimsby Town eşlik edecek. Notts County ve Rochdale ise League One'a yükselmeyi garantilediler. Notts County, Eriksson ve Sol Campbell hadiseleri arasında, onca hengameye rağmen büyük ihtimalle liginde şampiyon olarak yükselecek. 3 takımın doğrudan yükseldiği ligde üçüncü takım Bournemouth olacak yine bir mucize olmazsa. Zira bitime 3 hafta kala dördüncü sıradaki Rotherham United'ın 7 puan önündeler. League One'a 4 takımın katıldığı bir play-off sonunda dördüncü bir takım daha yükselecek ki bu play-off için kimsenin yeri garanti değil ve 4-12 sıralar arasındaki 9 takım bu 4 koltuk için mücadele veriyor. League One'da Stockport County lige veda etti, Southend United ve Wycombe Wanderers da onu izleyecek büyük ihtimalle. Ligden düşecek dördüncü takım olmamak için 5 takım çekişiyor. Buna son 2 yıldır İngiltere'nin yükselen değeri Exeter City de dahil. Tepede ise Norwich City şampiyon olarak Championship'e dönüyor. Doğrudan yükselecek ikinci takım için müthiş bir çekişme var. Leeds United ikinci sırada ama Millwall 79, Swindon Town 78, Charlton Athletic 77 puanla arkasında. Bu 4 takımdan doğrudan yükselme vizesi alamayan 3'ü ile beraber altıncı sıradaki Huddersfield Town play-off mücadelesine kalacaklar.

Championship'te Newcastle United ve West Bromwich Albion Premier Lig'e döndüler. 4 takım bu ikisine katılmak için play-off'a giriyorlar. Nottingham Forest ve Cardiff City'nin yerleri garanti. Leicester'ınki de öyle gibi. Dördüncü takım ise Swansea City veya Blackpool'dan birisi olacak. Yani 2 Galler takımı play-off mücadelesine girişecekler (Cardiff-Swansea). Peterborough ve Plymouth Argyle ligden düştü. Düşen üçüncü takım Sheffield Wednesday, Crystal Palace ve Watford'dan birisi olacak ki bu takımların üçü de yakın zamanda Premier Lig'de mücadele etmiş takımlar. İskoçya'yı kısaca geçelim. Inverness Caledonian Thistle 1 yıllık aradan sonra Premier Lig'e döndü. Falkirk, Kilmarnock ve St.Mirren'dan birisi 1. ligde onun yerini alacak.

Almanya'ya geçelim. Kaiserslautern'in hem 1. Bundesliga vizesi hem de şampiyonluğu garanti gibi. Onu St.Pauli veya Augsburg izleyecek. 2. Bundesliga'da ilk iki takım doğrudan yükselirken, üçüncü takım 1. Bundesliga 16.sı ile play-off oynuyor. Bu 2 takımdan birisi yukarı giderken diğeri rakibini bekleyecek. Zira dördüncü Fortuna Dusseldorf'un onlara yetişmesi zor görünüyor. Kalan 3 haftada 5 puanlık bir farkı kapatmak zorundalar. Rot-Weiß Ahlen sonuncu olarak 3. lige düştü, Koblenz onu takip edecek büyük ihtimalle. Hansa Rostock ve FSV Frankfurt'tan birisi ligde kalırken diğeri 3. lig üçüncüsü ile play-off oynayacak.























İspanya Segunda'da henüz garantilenmiş bir durum yok. Daha bitime 9 hafta var. Real Sociedad yükselme hattının 6 puan üstünde lider. Levante ve Cartagena onu takip ediyor. 3. Cartagena ile 10. Cordoba arasında sadece 9 puan fark var. Yani her şey olabilir. FC Cartagena ayrıca incelenmesi gereken bir takım. 36 yaşındaki Pascal Cygan'ın da forma giydiği takım, daha bu sezon Segunda B'den geldi. Dahası 1995 yılında kuruldular. Kurulduktan 15 yıl sonra La Liga vizesi alma ihtimalleri var.Ligin dibinde Castellon ve Real Union'un (hani geçtiğimiz yıl Kral Kupası'nda Real Madrid'i tokatlayan Real Union) ligde kalması zor görünüyor. Düşecek diğer 2 takım için Celta Vigo da dahil 10'a yakın takım çekişiyor. Şöyle diyeyim yükselmeye 9 puan uzaklıktaki Cordoba, düşmeye de 7 puan yakınlıkta...Celta Vigo daha 2005-06'da UEFA Kupası'nda mücadele ediyordu.

Serie B'de bitime 6 hafta var ve orada da kesinleşen bir durum yok. Şubat ayında lig lideri olan ve mercek altına aldığımız Sassuolo ilerleyen haftalarda hafif bocalasa da doğrudan yükselme iddiasını sürdürüyor. Lecce 64 puanla lider ve ikinci Cesena'nın 5 puan önünde. Ama Cesena ile altıncı Grosseto arasında sadece 2 puan var. Burada da ilk iki takım doğrudan Sere A vizesi alırken 3-6 arası play-off'a giriyor. Brescia, Cittadella, Torino, Empoli, Ancona...tümü potaya girmeye çalışıyor. Dipte ise Salernitana felaket bir sezonun ardından lige veda etti. Gallipoli onu izleyecek muhtemelen. 1 takım daha doğrudan küme düşecek. Bunun içinde 6-7 takım halen tehlike çemberinde.

Son büyük lig Fransa'ya bakalım. Ligue 2'da Caen Ligue 1'a yükselmeyi garantiledi. Bitime 5 hafta var. Bu ligde play-off uygulaması yok ve ilk 3 sırayı alan takım doğrudan bir üst lige çıkıyorlar. 1991'den beri Ligue 1'dan uzak olan Brest de bu hafta mutlu sona ulaşacak. Üçüncü takım olmak için yine 10. sıraya kadar uzayan bir çekişme var. Yine FC Cartagena gibi lige bu sene yükselmiş, Manchester City'nin pilot takımı AC Arles-Avignon üçüncü sırada. Kadrosunda Kaba Diawara ve Gana'nın yıldız adaylarından Andre Ayew bulunuyor. Küme düşme hattında henüz kesinleşen bir şey yok ama, bir zamanların Ligue 1 takımı Bastia sonunculuğua demir atmış durumda. Korsika adası önümüzdeki yıl 3.ligi görecek gibi. Eski Ligue 1 takımlarından Guingamp da tehlike altında.

Hollanda'da asansör takımların piri De Graafschap Eredivisie'ye döndü. RKC Waalwijk'ın da küme düşmesi kesinleşti. Bunun dışında toplam 8 takım kapsamlı bir play-off'a girecekler. Portekiz'de Liga de Honra'da bitime 3 hafta var ve tam 5 takım ilk 2 sırayı almak için çekişiyor. Beira-Mar lider Portimonense ikinci sırada ama 3 takım enselerinde. Belenenses'in Liga Sagres'ten düşüş bu hafta kesinleşecek gibi ve büyük bir sürpriz olmazsa Leixoes onları izleyecek.

















Bunun dışında isim olarak ligleri geçersek, Avusturya'da Wacker Innsbruck Bundesliga'ya dönecek bir aksilik olmazsa, Austria Karnten ise Bundesliga'dan düşecek, Belçika'da lisansı iptal edilen Mouscron küme düşmüştü. Lierse onun yerine Jupiler League'e dönecek. 15. Roeselare ise 2. ligin ikincisi ile play-off oynayacak, Yunanistan'da Panthrakikos, sezon başı mafalda'nın incelediği PAS Giannina ve Levadiakos küme düştü, Olympiakos Volou ve Kerkyra onların yerini aldı. Üçüncü yükselecek takım ise OFI Crete, Ethnikos, Panserraikos ve Pierikos'un gireceği play-off sonucu belli olacak.

1 yorum:

Merhamet dedi ki...

Hocam şu Nottingham çıkarmı yav, çıksa güzel olmaz mı yav, çıksın be yav :))