23 Temmuz 2011 Cumartesi

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: SC HEERENVEEN





















28.497 kişi yaşıyor Heerenveen kentinde 2007 nüfus sayımına göre. Bu rakam en fazla 30.000 olmuştur 4 senede zira Hollanda genç nüfusun azlığından sıkıntı çeken bir ülke. 1999-2000 sezonu sonunda ikinci olup (bugüne kadarki en iyi dereceleri) Şampiyonlar Ligi'ne kaldıklarında (ki bunu başaran Foppe de Haan'a sleam olsun) lig tarihinde mücadele eden, nüfus açısından en küçük şehir unvanını elde ettiler. O günden sonra da, eskiden beri getirdikleri ve blogda birçok kez ele aldığımız "al-işlet-devret" modelini uygulayarak birçok oyuncuyu ucuza alıp, oynatıp pahalıya satarak önemli bir gelir elde ettiler. Takım 2000'lerde sürekli ligin en iyi futbol oynayan takımlarından birisi oldu. 2000-01 yılında Şampiyonlar Ligi'nde oynamanın yüküyle ligi 10. bitirdler ama onun dışındaki 10 sezonda yedincilikten aşağı düşmediler. Ancak, son 2 sezon özellikle de teknik direktör konusundaki yanlışlar onları ligin alt tarafına attı. Groningen'da 8 sene boyunca iyi işler başarmış, Hollanda futbolunun Yılmaz Vural'ı (saha içi tepkileri açısından) Ron Jans Friesland'daki ilk senesinde işleri rayına oturtamadı. 2008-09 yılında ise Norveçli Trond Sollied onlara bir Hollanda Kupası kazandırdı. Ama onları istikrarlı olarak devlerle yarıştıran ve Foppe'nin mirasını çar çur etmeyen bugün Heracles'ın başında klasını konuşturan Gertjan Verbeek oldu. Daniel Pranjic, Afonso Alves, Miralem Sulejmani ve MichaelBradley gibi isimler onun sayesinde tanınıp dünya piyasasına açıldılar.Takım bu oyuncuların satışlarından toplam 45 milyon euroluk bir gelir elde etti.

Heerenveen hala kaliteli bir takım (iyi de nesi kaliteli Fikret Engin), Viktor Elm, Roy Beerens, Filip Duricic, Bas Dost gibi isimlerin yanına, kulüpte farklı zamanlarda 5 yıl futbol oynamış ve bugün 37 yaşında olan Gerald Sibon da eklendi. Sibon 1999-2002 yılları arasında Sheffield Wednesday'de forma giymiş ve oldukça iyi işler yapmıştı. Son olarak Melbourne Heart'da forma giyiyordu. Orta sahaya, Belçika'nın Kortrijk takımından katılan Sven Kums ve 3 gün önce takıma Maribor'dan katılan Mitja Resek takımın yeni transferleri. Heerenveen onca kârlı transfer rağmen ligin ekonomik problemleri olan kulüplerinden birisi. Buna rağmen 2011 ocak ayında, kulüp bütçesinin 26 milyon euro büyüdüğünü açıklamışlardı.

Jans'ın işleri düzelteceğini düşünenlerdenim. Bu sezon ligi 11. bitirmeyecekler en azından. Jans'ın takımı demek Avrupa kupalarnı kovalayan takım demektir.

Yazıyı bitirirken, kulübün arması ve formasındaki "kalp" benzeri zambak yaprağının hikayesini anlatalım bir daha, buradan buyurun. Friesland'ın Yaprakları

1 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

yorumların için teşekkürler.