20 Temmuz 2011 Çarşamba

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: VITESSE


















Rus veya Arap patronun satın aldığı bir takımın hocası olsam, daha ertesi gün, huzurlarına çıkar, "bakın güzel abilerim, siz ben ağzımla kuş tutsam da, sırf 'burası artık bizim mekan koç, hadi topla eşyaları' diyebilmek için beni bir gün kapının önüne koyacaksınız, o yüzden hiç birkaç hafta beni uğraştırmayın kesin biletimi, ben de sezon devam ederken başımın çaresine bakayım" derim. Hatta bir de Yaşar Usta ayarı çekerim, "sen mi büyüksün Şeyh Mansur yoksa ben mi?...ben büyüğüm bennnn...Mark Hughessss" diye...

Theo Bos'a da öyle oldu. Gürcü patron, Abramovich'in kankası olduğu iddia edilen Merab Jordania takımı satın aldığında Vitesse'de tam 14 yıl futbol oynamış, bayrak adam olmuş hocanın ömrünün kısaldığı söyleniyordu. O "yok dedi, yönetim benden memnun"...O memnun Jordania ağustos ayında aldığı kulübün hocasını ekim ayında kapının önüne koydu. Yerine Cruijff okulunun adamlarından Albert Ferrer'i getirdi. Yanına da Stanley Menzo'yu yerleştirdi. Ancak takım ligi kümenin hemen üstünde bitirince Ferrer de şutlandı ve ADO'ya 24 yıl sonra Avrupa kupalarını getiren, Cem Uzan projesinde İstanbulspor formasını da giymiş John van den Brom getirildi.

Vitesse'nin tarihinde çok büyük başarılar bulunmasa da 1990-2002 yılları arasında hiçbir zaman ilk 6 sıranın dışında kalmaması kaydadeğer bir performanstı. Ancak yeni milenyum onlara pek yaramadı. 2002 sonrası düştükleri o bölgeye bir daha yaklaşamadılar ve son 6 sezonda 10.luktan yukarı çıkamadılar. Bir ara takımın durumu o kadar kötüydü ki, futbolcular birbirlerinin iç çamaşırlarını yürütüp şaka olsun diye arabalarına saklıyorlardı. Jordania ile son 20 yılın en kötü ikinci derecesini elde ettiler.

Bu Gürcünün motorunu soğutmadı elbet. Hollanda'nın en modern stadyumlarından olan, üstü tamamen kapanabilen, bir spor salonu havasındaki, birçok konserin düzenlendiği (son Iron Maiden konseri dahil) Gelredome'da maçlarını oynayan takıma hala transfer yapıyor. İlk önce kendi vatandaşlarından başlamak lazım. 18 yaşında, Barcelona altyapısında dikiş tutturamamaış Giorgi Chanturia, geçtiğimiz tıl Dinamo Tiflis'ten transfer edilen Guram Kashia ve bir başka 18'lik yıldız adayı Olimpik Rustavi'den alınan Valeri Kazaishvili. Estonya'dan gelen yedek kaleci Marko Meerits, El Nacional'den transfer edilen Ekvatorlu Renato Ibarra, ocak ayında bonservisine tam 4 milyon euro ödenen Çek Wilfried Bony, takımın silahları. 2 de Brezilyalının yolda olduğu söyleniyor. Jordania takımı atın aldığında 3 yıl içinde şampiyolnluk sözü vermişti. Sezonun birisi gitti. Kalan 2 sezonda sözü yerine getirmeleri çok zor. Bu sezon Avrupa kupaları için mücadele ederlerde bunun mimarı Gürcü patron değil Van den Brom olacak. Son bir not, Manchester United'ın müzmin yedeklerinden, öncesinde 8 yıl Arnhem'de takılmış Raimond van der Gouw, kulübün kaleci antrenörü.

1 yorum:

tomasson dedi ki...

abi yanlışın var wilfried bony çek değil