20 Ekim 2011 Perşembe

KUPANIN KOVDUKLARI

















FIFA, 2014 Dünya Kupası'nda kullanılacak stadyumları bugün açıkladı. Brezilya'nın bugüne kadar Dünya Kupası düzenlenen ülkeler arasında, yüzölçüm olarak en büyüklerden birisi olması (ABD'den sonra 2. sırada) kafaları zaten karıştırıyordu. FIFA'nın 1 takımın birden fazla stadyumda maç oynaması kararı da işe iyice tuz biber ekti. Şöyle bir örnek verelim. H Grubu'na 3. torbadan girecek takımın ilk maçını oynayacağı Salvador ile, grubun son maçını oynayacağı Curitiba arasında tam 2.346 kilometre var. Bu takımlara çok büyük bir yük getirecek. Ve tabii onların sahip olduğu şartlara sahip olmayan taraftarlara da. Kupa zaten Brezilya'nın coğrafi konumu gereği televizyon yayınlarında önemli bir düşüşe sebep olacaktı. Bizzat oraya gidecek taraftarları da zor günler bekliyor. Japonya-Güney Kore'nin avantajı, her ne kadar arada çok büyük bir saat farkı olsa da insanların ayakta olduğu ve hatta güne dinç başladığı bir zamanda Avrupa televizyonlarında olmasıydı. Şimdi Brezilya'da Avrupalı yorgun argın evine gelmişken, hatta uyuklarken maçlar karşımıza çıkacak. Bu zamanlama konusunu nasıl halledecekler göreceğiz.

Bu Avrupalının sadece uykusunu kaçıracak. Peki yerinden yurdundan edilmiş 3 bin aile, 10 binden fazla insan?Açılış maçı 12 Haziran 2014'te, São Paulo'da, henüz yapım aşamasındaki Arena Itaquera'da (resimde). Bugünlerde iş makinelerinin çalıştığı alanda "2014 Dünya Kupası Burada Başlayacak" yazıyor. Corinthians kulübü başkanı Andrés Sanchez, "bu stadyum birçok kişiyi mutlu edecek ama bazılarının da hayatını karartacak" diyor. Stadyum inşaatı sebebiyle bölgede yaşayan binlerce aile evlerinden çıkartıldılar ve nereye gideceklerini bilmiyorlar. Üstelik bu sadece São Paulo'da değil, kupaya ev sahipliği yapacak 12 şehirn tümünde geçerli. Projede görevli olan bir mühendis, organizatörlerin, stadyum yapılacak alanların GoogleMaps'ten seçildiğini iddia edecek kadar ileri gidebiliyor. Birleşmiş Milletler'in, kentleşmeden sorumlu üyelerinden Raquel Rolnik, "bu iş tam bir Brezilya stiliyle yapılıyor: Zenginler ve orta sınıf için bir kanun, alt sınıflar için ayrı bir kanun" diyor. Üstelik kendisi FIFA üyelerini defalarca uyarmasına rağmen kendisine kulak asan olmamış. Geçtiğimiz yılki Dünya Kupası öncesi, Güney Afrika'da da benzer iddia ve görüntüler mevcuttu. Bununla ilgili bloga bir de yazı yazmıştık.

Ev sahibi Brezilya, grup maçlarını São Paulo, Fortaleza ve başkent Brasilia'da oynayacak. Yarı final maçları Belo Horizonte (Estádio Governador Magalhães Pinto) ve Sao Paulo'Da (Arena Itaquera). 3.lük maçı Brasilia'da oynanacak (Estádio Mané Garrincha). Final maçı ise Rio de Janeiro'daki efsane Maracana Stadyumu'nda. İlginç bir not, Brezilya Maracana'da sadece ve sadece finale çıkabilirse oynayabilecek.

5 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Maç saatleri de açıklanmış. (Brasilia saati / GMT-4)

Açılış Maçı: 17.00
Grup Maçları: 13.00, 16.00, 19.00, 22.00
2. Tur ve Çeyrek Final: 13.00, 17.00
Yarı Finaller: 17.00
3.'lük Maçı: 17.00
Final: 16.00

üzeyir dedi ki...

Ufak bir düzeltme: Açılış maçı 2014 olacak

Ku.Ba dedi ki...

"Japonya-Güney Kore'nin avantajı, her ne kadar arada çok büyük bir saat farkı olsa da insanların ayakta olduğu ve hatta güne dinç başladığı bir zamanda Avrupa televizyonlarında olmasıydı. Şimdi Brezilya'da Avrupalı yorgun argın evine gelmişken, hatta uyuklarken maçlar karşımıza çıkacak. Bu zamanlama konusunu nasıl halledecekler göreceğiz."

Olsun. Bana güzel bir nostalji yasatacak. Geç saatlerde yayimlandigi için '94 Dünya Kupasi finallerini annemlerin yataginda, babamla birlikte izliyordum (iste bu yüzden gözyaslarina bogulan Baggio'nun kalbimde ayri bir yeri vardir). Sanirim bu sefer de küçük kardesim ayni tecrübelerden geçecek.

berthelemy dedi ki...

ABD 94 gibi olucak. elimizde kumanda üçlü koltukta uyuklamışken sabahın ilk ışıkları yüzümüze vuracak.

Ku.Ba dedi ki...

Diger konuya gelecek olursak:

---
güney afrika'da düzenlenen 2010 dünya kupası'ndan elde edilen kazancın yaklaşık 3.4 milyar dolar civarı olduğu tahmin ediliyor (ki, bu bir rekordur) - bu paradan güney afrika'ya zırnık koklatılmayacak. zira paranın büyük bölümü direkman fifa'nın ve 'partnerlerinin' (sponsorların) cebine girecek.

olayı daha da vahimleştiren nokta ise şu: fifa, güney afrika devletinden kupa'ya özel bir yasa çıkartmasını talep etmiş ve yasa çıkartılmış. söz konusu yasa, dünya kupası maçlarının oynandığı statların yakın çevrelerinde, fifa veya 'partnerlerine' (sponsorlara) ait olmayan tüm etkinlikleri yasaklıyor. başka bir deyişle: stat çevreleri resmen fifa'ya ait toprak, 'fifaland' oluveriyor ve turnuva sayesinde işleri büyütmeyi düşleyen güney afrika'daki yerel esnaf, fifaland'a ayak dahi basamıyor. yani, turnuva için gelen turistler karınlarını mcdonalds'ın hamburgerleriyle doyuruyor, susuzluklarını budweiser'ın biralarıyla, coca cola'nın meşrubatıyla gideriyorlar. alın size 'yatırım'.
---
http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=19690744