29 Aralık 2008 Pazartesi

EREDIVISIE 2008-09 İLK YARI RAPORU















Dün oynanan maçlar sonucu Eredivisie'de ilk yarı sona erdi. Geçtiğimiz senelere oranla sürprizlerin daha bol yaşandığı ve 28 yıllık Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven saltanatının yıkılmasına en fazla yaklaştığımız sezonu yaşıyoruz. Bu saltanat son 44 yılda 1 kez kırıldı. AZ'in 1980-81'deki şampiyonluğu ile. O devrimi yapan Alkmaar takımı 2 sene önce tekrarlamaya çok yaklaşmıştı, son hafta bir başka Rotterdam takımı Excelsior onları engelledi. Bu sefer çok daha güçlü şekilde hedefe gidiyorlar. 17 Maçı bitiren Hollanda Ligi'nin ilk yarısını incelemeye alalım.

AZ ligin lideri. Louis Van Gaal'in ekibi Şota ve Koevermars'ın ayrılmasından sonra sarsıldığı 2007-08 sezonundan sonra kabus gibi başlayan ilk 2 haftanın ardından 15 maçta 13 galibiyet 2 beraberlik alarak zirveye kuruldu. Şimdilik Mounir El Hamdaoui takımı tek başına taşıyor ancak son haftalarda ona katılan Ari ve sakatlıktan döndüğünde hücum hattını daha da zenginleştirecek olan genç Belçikalı Dembele ikinci yarı için AZ'in yolunu açık tutuyor. Alkmaar ekibi tam bir kadro istikrarı kurmuş durumda ve iyi-kötü oynadığı maç farkettirmeden kazanıyor. En önemlisi de 3 büyükle ve Twente ile oynadıkları 4 maçı da kazandılar ve tek gol dahi yemediler. Üstelik 23. haftadaki PSV deplasmanında kadar çok rahat bir fikstürleri var zira oynayacakları 5 takımın hepsi ilk onun dışında. Tekrarlıyorum AZ bu sene hem oyun, hem fikstür hem de yarattığı imaj açısından şampiyonluğun en güçlü adayı.

Ajax 3 büyüğün içinde AZ'e rakip olabilecek tek takım. Huntelaar'ın gidişi ile oluşan güç kaybını sezon başında transfer edilen Arjantin'li Dario Cvitanich son haftalarda iyi kapattı. Ancak ikinci yarıya çok zorlu 3 maçla başlayacaklar. NEC ve Groningen deplasmanları ile Heerenveen karşılaşması. Bu maçlarda mutlaka birkaç puan bırakacaklardır. Aynı dönemde görece kolay fikstürü olan AZ puan farkını açıp psikolojik baskıyı da artırabilir. PSV ve Feyennord'un bu sene şampiyonluk yarışına dahil olmaları çok zor görünüyor. PSV 11 puan geride ve nerede ise bütün zorlu maçlarda puan bırakıyor. Feyenoord'un ise pür melalini haftalardır dile getiriyoruz. 100. yılları çöküş yılları oldu.

Asında bu 3 takımın dışında Twente ve Groningen'in de zirveyi zorlayacağı düşünülüyordu ki Twente bunu başardı. 3. sıradalar ve hala şampiyonluk yarışının içindeler. Geçtiğimi yıl elde edilen Şampiyonlar Ligi vizesini bu sene de tekrarlamak için sonuna kadar savaşacaklardır. Ligin şu sene en büyük buluşu olan Eljero Elia-Kenneth Perez-Arnautovic ve Nkufo'dan oluşan hücum hattı bana göre Eredivisie'nin en iyisi. Groningen ise lige iyi başladı ama aynen geçensene gibi haftalar ilerledikçe ipin ucunu kaçırdılar. Özellikle geçtiğimiz ay aldıkları üstüste 4 mağlubiyet onları yarışın dışında bıraktı. Böylece yarış AZ, Twente ve Ajax arasında geçecek gibi görünüyor.

Ligin dibine gelince. Volendam ilk puanını sekizinci ik galibiyetini dokuzuncu hafta aldı. Yani ilk 7 hafta hiçbir şey yapmadılar ama sonraki 10 haftada 3 galibiyet 2 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldılar. Böylece düşmelerine kesin gözüyle bakılırken umutlandılar. Suberboeren (süper çiftçiler) lakaplı De Graafschap için takımın da taraftarı olan eşimin söylediği bir söz vardır. "Birinci lig için çok kötü, ikinci lig için çok iyi". Bunun anlamı biliyorsunuz "asansör takım". Yine beklenilen yerde 17. sıradalar. 16. sırada Fortuna Sittard ile birleşmesi için halen masada hazırlıkların yapıldığı Roda JC var. 2008 yılının tümü ele alındığında 15. sırada ise bir sürpriz var. Hollanda futbolunun önemli ekiplerinden Vitesse Arnhem. 10 sene öncenin ilk 10'dan çıkmayan ekibi, takımda yer alan oyuncuların birbilerinin iç çamaşırlarını çalıp kendi arabalarına sakladıkları bir sirke dönüştü. Diğer takımların bulundukları yerler çok büyük bir sürpriz değil. Tabi Feyenoord'un 12.liği dışında ki bunun sebeplerini konuştuk.

Gol krallığı yarışında AZ'li Mounir El Hamdaoui 15 golle lider. Willem'ın kule forveti Frank Demouge ve Huntelaar'ın muhtemel alternatifi Groningen'li Marcus Berg 13'er golle ikinci ve üçüncüsıradalar. NAC Breda'dan Matthew Amoah 12 golle dördüncü sırada. Heerenveen'in Hırvat oyuncusu Pranjic ve Ajax'lı "aktör" Suarez 10 golle takip ediyorlar.

















Rakamlara bakalım biraz da. AZ'in korkunç bir istatistiği var. İlk hafta kendi evilerinde NAC Breda'ya 2-1 mağlup olduklarından beri kendi evlerinde oynadıkları 8 maçın hepsini kazandılar ve daha ötesi tek bir gol dahi yemediler. 21 gol attılar. Düşünsenize sadece DSB Stadion'daki iç saha maçlarına giden bir kombine sahibi 31 Ağustostan beri (yani 4 aydır) bir kere bile üzülmemiş durumda. FC Utrecht'te tam 13 farklı oyuncu gol atmış ki bu bu sezonun en yüksek rakamı. Vitesse'de ise atılan 15 golü sadece 5 oyuncu paylaşmış. Ligin en çok gol atan takımı Ajax ki bu unvan geçen sene de onlara aitti. İkinci sırada AZ üçüncü sırada bu dalda geçen senenin ikincisi Heerenveen var. Bu rakamlar 2008 yılının tümünde Ajax ve Heerenveen'i Hollanda'nın en golcü takımları yaptı. Böyle olunca da birinin golcüsü Galactico'ya (Huntelaar) diğerininki de Premier Lig'e (Alves) transfer oldu. Sparta, Heracles ve Volendam henüz deplasmanda galip gelemeyen takımlar.

Özetle ligin en az gol yiyen, en çok galibiyetalan, en az mağlup olan, en çok puanı toplayan, gol kralını bulunduran takım maddelerinin hepsinde aynı isim var. Kuzey Hollanda Avrupa'da yılın futbol devrimlerinden birisine hazırlanıyor.
















Son olarak ikinci lige de değinelim. Hollanda'da ikinci lig statüsü şu. Lig 20 takımlı ve 38 maçlık maraton beş tanesi 6 maçlık bir tanesi 8 maçlık, 6 adet periyoda bölünmüş durumda. Bu 6 periyodun birincileri otomatik olarak play-out'a kalıyorlar. 38 maç sonunda en çok puanı toplayan takım ise doğrudan Eredivisie'ye yükseliyor. 6 periyod galibi, tüm ligin ikinci ve üçüncüsü Eredivisie'de 16. ve 17. sıradaki takımlarla birleşip 10 takımlı bir play-out oynuyorlar ve bunun sonucunda 2 takım Eredivisie vizesi alıyor. Eğer periyod galiplerinden birisi aynı zamanda tüm ligi lider bitirmişse ilgili periyodun ikincisine bakılıyor. Geçen sene küme düşen VVV Venlo şimdiden 12 puanlık bir fark yaptı ki doğrudan yükselen takım olacaklar bu gidişle. Excelsior, RKC Waalwijk, Telstar ilk 3 periyod sonucu play-out vizesi aldılar.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

AZ'nin geçen seneki performansını ve bu senenin ilk 2 maçını görünce rezalet bir seozn geçireceklerini düşündüm Feyenoord'un tam tersine ama 2 takımda sağolsun yanılttılar beni:)

Minero dedi ki...

Çok güzel bir inceleme olmuş her zamanki gibi. AZ umarım şampiyon olur her zaman küçük takımların şampiyonluk almalarını isterim ama AZ zaten son yıllarda çok büyük bir ilerleme içerisinde. Çok başarılı yönetiliyor. Benim ilgimi çeken haber Roda ile Fortuna Sittard'ın birleşmesi oldu. Fortuna Sittard bünyesinde çok fazla Türk oyuncu olduğu için sempatimi toplayan bir takım. Bu konu ile ilgili bir post yazarsanız çok sevinirim...