4 Mayıs 2009 Pazartesi

WEMBLEY YOLCUSU KALMASIN

















Premier Lig'de son düzlüğe girildi artık. United bir kazaya kurban gitmezse 1998-2001 arası kazandığı 3 şampiyonluktan sonra ikinci kez üstüste 3 şampiyonluğa imza atacak. Bunu daha önce başarmış hiçbir takım yok. Arsenal 1932-35, Liverpool 1981-84 arası üç kez üsüste şampiyon oldular. Aslında Liverpool'ın 1978-86 arası üstüste 8 şampiyonluğu olabilirdi ama Aston Villa ve Everton buna taş koydular. Tabi Premier Lig'de son haftaya girildi ama alttaki 4 ligde düşen ve doğrudan bir üst ligin vizesini alanlar belli oldu. Biraz bunlara bakmak lazım çünkü önemli gelişmeler var. Normal sezonun Premier Lig'den daha önce bitmesinin sebebi tabi ki playoff karşılaşmaları için bir zaman dilimi bırakmak. Championship, Coca Cola League One, Coca Cola League Two ve Konferans Ligi'ndeki son duruma bir bakalım. Zira bazı efsaneler tepetaklak olmuş durumda.

24 takımlı Championship ile başlayalım. Bir kaç hafta önce yazdığımız "Başlar Ayak Oldu" yazısında geçmişin kalburüstü takımları için gelen tehlikeye dikkat çekmiştik. Nottingham Forest, Southampton ve Charlton üçüncü kademe korkusu görüyorlardı. Forest o yazının yazıldığı tarihten sonra toparlandı ve kendisini potanın dışına atıp düşme hattının 7 puan üstünde 19. sırada ligi bitirdi. Ama Charlton ve Southampton kurtulamadılar. Charlton'ın kurtuluşu zaten mucizelere bağlıydı ama Southampton'ın da ömrü masanın başında bitti. Takımın lig devam ederken satış işlemlerinin yapılması ve konsorsiyuma devredilmesi ile başlayan maddi problemler nedeni ile 10 puanı silindi. Ancak kulüp buna itiraz etti. Southamtpon'ın önümüzdeki sene oynayacağı lige 10 puan geride başlamasına karar verildi. Ancak bu felaketi sadece biraz geciktirdi, geçtiğimiz hafta Burnely'e mağlup olarak 50 yıl sonra ilk kez League One'ın yolunu tuttular. Yanlarında götürdükleri takım da Premier Lig'de tecrübesi olmayan bir takım değil. Norwich City. Onların düşüşü dün belli oldu. Deplasmanda küme düşmesi garantilenmiş Charlton'a 4-2 mağlup oldular. Barnsley de Plymouth deplasmanında 2-1 kazandı ama zaten mağlup olmaları da bir şeyi değiştirmedi zira Norwich'in 3 puan önünde haftaya başlamışlardı. Premier Lig tecrübesine sahip 3 takım gelecek sene League One'da mücadele edecekler. Tepeye gelelim. Ayaklı felaketin takımı Wolves zaten yükselmeyi garantilemişti. İkinci takım da Alex McLeish'in takımı Birmingham City oldu. Böylece İngiltere dışında 2 hoca takımlarını Premier Lig'e taşımış oldular. Asıl mücadele Wembley'de son kurşunu atılacak play-off serisinde olacak. Sheffield United, Reading, Burnley ve Preston North End yükselecek üçüncü takım biletini kapmaya uğraşacaklar. Preston altıncılık koltuğunu dün elde etti. O koltukta bulunan Cardiff City Sheffield Wednesday deplasmanından 1-0'lık mağlubiyetle döndü. Preston ise evinde QPR'ı 2-1 ile geçip Premier Lig umutlarını sürdürdü. Burada üçüncü-altıncı, dördüncü-beşinci eşleşmesi var. Yani Sheffield United-Preston North End, Reading-Burnley maçları. Çift maç üzerinden. Final Wembley'de.

















Gelelim League One'a. Burada tepeyi kısaca geçelim. Leicester City ve Peterborough Championship'e yükselmeyi daha önce garantilemişlerdi. Milton Keynes Dons, Leeds United ve Millwall'ın play-off'taki yerleri de hazırdı. Son play-off vizesi için Scunthorpe ve Tramere Rovers karşı karşıya geldiler cumartesi günü. 2 puanlık avantajı bulunan Scunthorpe kendi evinde beraberliği kurtarıp umutları son düzlüğe taşıdı. Dipte aşağı giden 4 takım var. Hereford Town, Cheltenham Town, Crewe Alexandra ve Northampton Town. Bu takımların da aşağı doğru yolculuğu önceki haftalarda kesinleşmişti. Yani bir play-off bileti dışında League One'da pek değişenbir şey olmadı. Yine üçüncü-altıncı ve dördüncü-beşinci eşleşmesi var çift maç usülü. Final Wembley'de tabi. Buarada önemli olan Leicester'ın dönüşü. Takım Martin O'Neill zamanındaki müthiş çıkıştan sonra son 10 yılda tepetaklak yuvarlandı. 125. yıllarında geri dönüş yolculuğuna başladılar. Daha önce yazmıştık. Kulüp taraftarların katıldığı bir anketin sonucunda gelecek yıl reklamsız formayla mücadele edecek.

League Two. Burada heyecan son haftada had safhadaydı. Belirteyim League Two'da ilk 3 takım doğrudan bir üst lige yükselirken 4-7 sıralar arası takımlar play-off'a kalıyorlar. 2 takım ise Konferans Ligi'ne düşüyorlar. Bu 2 takımla başlayalım. Luton Town -30 puanla başladığı ligi geri döndüremedi. Eğer lige herkes gibi "0" puanla başlasalardı 56 puanla 15. sırayı alacaklardı. Kurtaramadılar. 15 yıl önce Premier Lig Premier Lig sahnelerinde boy gösteren bir takımın bu sürede 4 kademe düşmesi acı verici. Ocak ayında bir şeyler karalamıştık. Anlaşılan küller o kadar fazlaydı ki eşelemek bir şey getirmedi. Onlara Konferans Ligi yolculuğunda eşlik edecek takım Chester City. Tepede ise haftalar öncesinden League Two'yu garantileyen Brentford'un yanına 2 takım daha eklendi bu hafta. Exeter City Rotherham deplasmanında 1-0 galip gelip ikincilik koltuğunu kaptı. Üçüncülük koltuğunun sahibiise inanılmaz bir mücadeleyle belirlendi. Hafta öncesinde 78 puanla ikinci sırada bulunan Wycombe Wanderers kendi evinde Notts County'e 2-1 mağlup oldu. 75 puanlı Bury ise kendi evinde Accrington'ı 1-0'la geçti ve puanları eşitledi. Ancak Wycombe'nin 21 averajına karşı 20 gol averajı ile play-off'a kaldılar. Kısacası sadece 1 gol daha atabilseler doğrudan League One vizesi alacaklardı. Tüm bir sezonun emeğinin sadece 1 gole bağlı olabileceğinin örneklerinden birisi. Bury ile beraber sırasıyla Gillingham, Rochdale ve Shrewsbury play-off mücadelesinde olacaklar.

























Son olarak Konferans Ligi'ne de bir göz atalım. Burada sadece ligi lider bitiren takım bir üst kademeye yükselirken 2-5 sıra arası takımlar play-off mücadelesine giriyorlar. Burton Albion 26 Nisan'da biten ligde şampiyon olarak Leguw Two vizesini aldı. Cambridge United, Histon, Torquay United ve Stevenage play-off maçlarına başladılar bile. Torquay ilk maçı Histon karşısında 2-0 kazandı. Stevenage da sürpriz şekilde Cambridge'i kendi evinde 3-1 ile geçti. Rövanş maçları bugün oynanacak ve Konferans Ligi play-off finalinin adı belli olacak. Woking, Nortwich Victoria, Weymouth ve Lewes bir alt lige düştüler. Yani Blue Square Premier Lig'e. Gelecek sezon bu ligin bizi ilgilendiren tarafı AFC Wimbledon'ın varlığı olacak, geçen hafta belirtmiştik.

İngiltere sezon sonundaki yükselme play-offlarının Wembley finalleri hem çok heyecanlı olur hem de seyirci rekorlarına yaklaşan katılımlara şahit oluruz. Bu sene de yakından takip edeceğiz.

3 yorum:

varol döken dedi ki...

Leguw Two ne, kanalizasyon ligi mi, tartan pistte mi oynanıyor maçlar? bill anton'a sorulsun bunlar, mayhem project yanıtlasın!

İsmail Şayan dedi ki...

Küçük bir ekleme:

Üst üste 3 şampiyonluğu kazanan ilk takım Huddersfield Town. Herbert Chapman üçüncü şampiyonluğa gidilirken takmın başından ayrılıp Arsenal yollarını tutar. Arsenal da üst üste üç şampiyonluk görecektir ancak Chapman yine göremeyecektir. Üçüncü şampiyonluğun geleceği sezonda yanlış hatırlamıyorsam Ocak ayında hayata gözlerini yumar.

Baran Doğan dedi ki...

Ekim ayında Cheltenham'daydım. Adamın biri yarın maça gel belki uğur getirirsin demişti. Ben de maça gittim. Maçı son saniyede verdiler ve ondan sonra hiç maç kazanamadılar. O adam şimdi arkamdan "that bloody Turk spoiled our balance" diyordur.