24 Ağustos 2009 Pazartesi

KURTARICI MESAİYE BAŞLADI




















Sezon başında yaptığımız Eredivisie değerlendirmesinde Feyenoord için "Mario Been'in gelişi çok önemli bir hamle bana sorarsanız. Benim için Ajax'tan sonra ligin favorisi durumundalar, hatta geçen seneki "genç yetenekli hoca" hamlesi olan Gertjan Verbeek işi darmadağın olmasa birinci sıraya da koyabilirdi" şeklinde bir görüş belirtmiştim. Bu satırları yazdığım sırada, Hollanda'da mücadele eden 18 takımın hocaları arasında yapılan ankette Feyenoord'u ilk üçe yerleştiren sadece dört hoca vardı ve o dort hocanın Been dışında hiç birisi üçüncülükten yukarıya çıkacağını düşünmüyordu takımın. Verlosser (Kurtarıcı) Been takıma geldi, geçen sene Gertjan Verbeek'in ayağını kaydıran çetenin bazı elemanlarını temizledi bazılarını da kızağa çekti. Kaleci Timmer, Theo Lucius kapıyı görürken Roy Makaay ve Kevin Hofland yedek kulübesine oturdular. Fer, Biseswar, De Guzman, Wijnaldum ve Cisse gibi genç oyuncularla hedefe gidiyorlar. Peki bu takımın kalesinde kim var. 15 Ocak 1969 doğumlu bir adam. Rob Van Dijk. 40 yaşında. Bu hafta 4-0 kazanılan Roda maçında müthiş bir kaç kurtarışı var. Tabi bu performans Feyenoord'un bir de rekoru kırmasını sağladı.

Geçen yıl negatif anlamda kırmadıkları rekor kalmamıştı. Avrupa arenasında üstüste mağlubiyet rekoru mu dersiniz, yıllar sonra şehrin üvey evladı Sparta'nın Feyenoord'un üstüne çıkması mı dersiniz, en kötü sezon başlangıcı mı dersiniz ne kadar kötü rekor varsa bırakmayıp kırdılar. 100. yıldaki bu kepaze tablodan sonra sonunda bu sezonla beraber elimize bir kaç umut veren performans gelmeye başladı. Feyenoord ilk dört hafta gol yemeyerek kulüp tarihinin en iyi sezon başlangıcı rekorunu kırdı. Daha önceki rekor 2007-08 sezonunda Bert Van Marwijk'ın takımına aitti. Van Marwijk'ın Feyenoord'u o sezon ilk üç maçta gol yememişti. Tabi bu prformansta 40 yaşındaki Van Dijk'ın payı büyük. Bu aynı zamanda Feyenoord'un uzun süre sonra liderlik koltuğuna oturmasını sağladı. Twente'nin averajla önünde bulunuyorlar. Kulüp tarihinin en uzun süre gol yememe rekoru ise 19 Nisan-12 Mayıs 1991 tarihleri arasında üstüste 6 maç olarak gerçekleşmiş.

Ajax'ın bu sezonki performansının Luis Suarez'e bağlı olduğu bu hafta iyice ortaya çıktı. 4 gol attığı Slovan Bratislava maçını takımı 5-0 kazandı. Dün ise gol atamadı maç 0-0 bitti. Martin Jol Suarez'in üzerinde baskıyı artıran defans oyuncularına alternatif üretmek içni bir forvet transferi üzerinde duruyor. Afonso Alves'in Hollanda'ya dönüşü gündemde, maç sonu Jol da M'boro ile görüştüklerini doğruladı. Sparta maçı ile ilgili bir de not düşelim. 42 şut attı Ajax maç boyunca. Bu 2 dakikadada bir şut attıkları anlamına geliyor. Bu 42 şutun 3 tanesi direkten döndü, 2 tanesi ise çizgiden çıkarıldı. Gol sayısı "sıfır"....Protesto için Arena'ya gönderilen 1 Sparta taraftarına bayram olmuştur herhalde.

1 yorum:

QuaresmA dedi ki...

"42 şut attı Ajax maç boyunca."

bu kadarını cm'de bile görmemiştim !