31 Ağustos 2009 Pazartesi

ROY KEANE TOPTAN VE PERAKENDE A.Ş.

Bir teknik adam her basın açıklamasında "transfere ihtiyacımız var" demeye başladığı an o takımda bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Roy Keane'in teknik adamlık kariyerine başladığı günlerle bugünkü durumu arasında dağlar kadar fark var. 28 Ağustos 2006 tarihinde Sunderland'in başına geçtiğinde takım Championship'in 23. sırasındaydı ve sezon başlangıcından beri galibiyet alamamıştı. Takımın başında çıktığı ilk maçta bu eksikliği giderdikten sonra, sezon sonu ligi şampiyon bitirerek Premier Lig vizesi aldı ve Championship'te yılın teknik direktörü seçildi. Premier Lig'deki ilk yılında ligde kalmayı 2 hafta kala garantiledi. Geçtiğimiz sezon yapılan bir dolu transfer onun hedef yükselttiğini gösteriyordu ama o zamanlar da mercek altına aldığımız gibi defans hattındaki büyük problemler ve kadro istikrarını bir türlü oturtamaması Keane'in büyük çıkışıyla düşüşü arasındaki sürenin çok da uzun olmamasına sebep oldu. 4 Aralıkta istifa ettiğinde takım son altı maçının beşini kaybetmişti ve ligin 18. sırasındaydı. Ancak tekrar saha kenarındaki maceralı kariyerine dönmesi sadece 5 ay sürdü. 23 Nisan 2009'da yine Championship takımlarından Ipswich Town'ın başına geçti ve ligin son 2 maçında 2 galibiyet alarak bir sonraki sene ile ilgili umut verdi taraftarlara.

İkinci bir Sunderland mucizesi peşinde idi Keane ama bu rüya çok iyi başlamadı gibi. Sunderland'i aldığında takımın bulunduğu pozisyonu yukarıda belirtmiştik. Bu sefer bizzat kendisi Ipswich'i oraya getirdi. 5 maç sonunda 2 puanla 22. sırada Ipswich ve henüz galibiyeti yok. Cumartesi günü 48 dakika 10 kişi oynayan Preston'la 1-1 berabere kaldılar. Keane'in problemi Sunderland ile Premier Lig maceralarında yaşadığı ile aynı. Ipswich'in son 3 lig maçında, başarının sürekli yeni denemelerle geleceği düşüncesiyle kadroda değişiklikler yapıyor. Son 3 maçta ilk onbirin üç ya da dört oyuncusu sürekli değiştiler. İrlandalı bununla da mutlu olmayınca transfer ihtiyacını dile getirmeye başladı. Preston maçından sonra da "İşte kaç gündür transfer isteğimizin sebebi bu, çok az süremiz kaldı ama bunun için çalışacağız" dedi. 10 kişilik bir takım 48 dakika boyunca gol atamamanın probleminin transfer ile çözüleceğini düşünmüyorum şahsen. Sezon başından beri 3 gol atıp 8 gol yediler. Herhangi bir maçta 1 golden daha fazla gol kaydına muvaffak olamadılar. Ipswich başkanı Marcus Evans geçtiğimiz yıl Keane'i takımın başına getirdiğinde oldukça umutluydu. Şimdi aynı şeyleri düşünüyor mu bilemem.

Keane'in nasıl zor bir karakteri olduğunu biliyoruz. Bu konuda kendisinin kısa bir biyografisine yer verdiğimiz yazıyı tavsiye ederim. Futbol kariyeri boyunca rakip futbolculardan teknik direktörlere, kendi milli takım hocasından FIFA İkinci Başkanı'na, kendi kulüp başkanından takım arkadaşlarına kadar giden bir listede herkese çatmış bir adam. Sunderland'den asıl ayrılma sebebinin hisse sahipleri ve başkan Niall Quinn'le arasındaki problemler olduğunu söylemişti ki, takımın başına geldiğinde vatandaşı ile arasından su sızmıyordu. Ipswich'te de başkan Evans'la tablo benzerdi. Hikayenin sonu nasıl biter bilemiyorum. Ayrıca Keane'in bu transfer tiryakiliğinin de gözden geçirilmesi lazım. Sunderland'in başındaki ilk sezonunda toplam 11 futbolcu transfer etti. İzleyen sezon bu rakam 18'e yükseldi. Geçtiğimiz yılın başında görevi bırakmadan önce 10 oyuncu transfer edip, 14 tanesini kapının önüne koymuştu. Şimdi yine transfer peşinde. Sunderland'daki 3 sezonu boyunca toplam 39 oyuncu alıp hemen hemen aynı sayıda oyuncu gönderen bir adamın "ben ne yapıyorum?" diye kendisine sorması lazım.

1 yorum:

QuaresmA dedi ki...

championship takımı kurmayı pek beceremiyor gibi, kimi alacağını bilmiyor. premier lig'de herkes transfer yapar ama 2. ligde başarılı olacak takımı kurmak zordur. yine de zamanla keane'in reha kapsal tipi başarılı bi ikinci lig hocası olacağını düşünüyorum. sadece ligi biraz daha tanıması gerekiyor..