16 Şubat 2010 Salı

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXXII



















2010 Dünya Kupası Stadyumları'nın yeni inşa edilenlerin sonuncusunu da ele alarak bu kupa için yerden yükselen mabedlerle ilgili araştırmayı bitirelim. Yazının sonunda diğer 5 stadyumun araştırmalarının linklerini bulabilirsiniz. Tabii toplam 6 stadyumda oynanmayacak maçlar. Ancak sıfırdan inşa edilen stadyumların sayısı 6. Bloemfontein'deki Free State Stadyumu (46.000), Pretoria'daki Lotus Versfeld Stadyumu, (55.000), Johannesburg'daki Ellis Park Stadyumu (60.000) ve Rustenburg'daki Royale Bakofeng Stadyumu (44.026) sıfırdan inşa edimedi var olan stadyumların üzerinde restorasyon çalışmaları yapıldı, yeni koltuklar eklendi, kapasite artırıldı ve diğer fasiliteler çeşitlendirildi. Toplamda 10 stadyumda oynanacak maçlar. Biz de son stadyumu tanıtalım. Nelspruit'teki Mbombela Stadyumu.




































Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak diğer stadyumlara göre biraz daha küçük bir stadyum. Kapasitesi 44.000. Toplamda 100 milyon euro civarı bir rakama maloldu. Mbombela Güney Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alıyor ve stadyum, turnuvada Durban ile birlikte en doğuda yer alan stadyumlardan birisi olacak. Şehir özellikle portakal bahçeleri ile ünlü. Mbombela Stadyumunun inşaatı 2007 şubat ayında başladı ve 2009 ekim ayında bitirildi. Turnuva sonrası futbol maçlarına olduğu kadar, Güney Afrika deyince doğal olarak ilk akla gelen spor rugby müsabakalarına da ev sahipliği yapacak. Resimdede görüldüğü gibi 3 kattan oluşuyor stadyum. Alt kat 21.000 kapasite ile en fazla seyirciyi bulunduran bölüm. Ortadaki küçük katta 3.500, en üst katta da 19.000 seyirci oturabilecek. Bu tür, sahaya uzak olmayan, küçük ama etkili stadyumları büyük ve devasa stadyumlara göre daha çok sevenler var. Ben de koltuk tasarımı dışında güzel bir stadyum olduğunu düşünüyorum da koltuk renklerini pek beğenmedim söyleyeyim. Stadyum turnuvada 4 grup maçına ev sahipliği yapacak. Honduras-Şili, İtalya-Yeni Zelanda, Avustralya-Sırbistan ve Kuzey Kore-Fildişi Sahili.

Hazır tüm stadyumları bitirdik, Güney Afrika'daki stadyumların coğrafi dağılımını verelim. Resmin altında da yazının girişinde bahsettiğimiz gibi diğer 5 stadyumun incelemelerinin linkleri mevcut. Turnuva başlamasına yakın bunların hepsini bir yazıda toplayıp tekrar servis yaparız.



















Port Elizabeth - Nelson Mandela Stadyumu
Durban-Kings Park Stadyumu
Cape Town-Green Point Stadyumu
Polokwane-Peter Mokoba Stadyumu
Johannesburg-Soccer City Stadyumu

3 yorum:

alchoburn dedi ki...

ne dersin fd, belki bizim statlarımız da bu incelemelere konu olur yakında.

resimleri yayınlanmış planlanan ve yapılmış statların. (yapılmış?)

Flying Dutchman dedi ki...

Mayıs'ı beklemek lazım :)

alchoburn dedi ki...

ben askerde mecburi kurtlar vadisi-ezel izliyor olacağım o zamana :) dönünce bakarım artık.