13 Mayıs 2009 Çarşamba

LE MANS'TA RESMİYET OLMAZ


















Ekim ayında 24 saat yarışları ile ünlü Le Mans'ın Fransa Ligi'ne yaptığı müthiş başlangıcı taşımıştık bloga. Biz taşıdığımızda üçüncü sıradalardı. Ancak "Flying Dutchman'ın ele aldığı yükselmekte olan takımların % 90'ı mundar olur" kuralını ve uğursuzluğumuzu bozmadan ne olduysa takıma bir haller oldu. Biz takımı ele aldıktan 3 gün sonra kendi evlerinde Auxerre'e 2-0 mağlup oldular ve ardından gelen 10 maçta sadece 2 kez kazanabildiler. Le Foot'un blogda ele aldığı ve öne çıkardığı takımın iki önemli kozu kaleci Yohann Pele ve orta sahanın etkili ismi Mathieu Coutadeur da bu gidişe dur diyemedi. Takımın hocası Yves Bertucci (altta) ve yardımcısı Arnaud Cormier 2009'un başında aylarında görevden ayrıldılar. Bıraktıklarında takım son 7 maçta 1 kez gülebilmişti v kazandıkları tek maç da Le Havre karşısındaydı ki 2. lig yolcusu Le Havre'yi bu sene mağlup etmeyeni Eiffel kulesinden aşağı atıyorlardı zaten. 7 Şubat'ta göreve 2004 yılından beri kulüp bünyesinde Başkan Henri Legarda'nın akıl hocası olarak çalışan İsviçre'li Daniel Jeandupeux getirildi. Yanına da Yves Bertucci asistan olarak enjekte edildi. Yani eski hoca, olaya el koyan 60 yaşındaki abidenin asistanı oldu. Ama bu dönemde de yokuş aşağı gidiş sürdü. 14 maçta sadece 2 galibiyet alabilmişlerdi ki geçen hafta Caen önünde alınan 3-1'lik mağlubiyet sonrası Jeandupeux "ben eski görevime dönüyorum" deyince hadise daha komik bir hal aldı.















Dün Le Mans'ın teknik direktörlüğü görevine Arnaud Cormier (en üstteki resim) getirildi. Cormier kim, sezon başı Yves Bertucci'nin asistanlığını yapan adam. Sonradan asistan hoca durumuna getirilen Bertucci'ye ne oldu peki. O da görevinde kaldı. Yani sezon başı asistan hoca olan terfi ederken, teknik direktör olan ikinci adamlığa düşmüş oldu. Ben böyle absürd bir durumu daha önce hatırlamıyorum. Başkan Legarda "Bertucci ve Cormier 2 iyi arkadaş, bu tür mevki kavgalarının yeri olmaz aralarında" demiş. Cormier 33 yaşında henüz ve Ligue 1'in en genç hocası unvanını ele geçirdi bu sezon için. Tabi bu alt-üst ilişkisi, informel biçimde sürecektir dolayısıyla söz konusu yetkiler pratikte yine birbirine geçecektir ama yine de kağıt üzerinde komik bir durum olmuş. Örneğin bugün Galatasaray'ın başına Müfit Erkasap getirilip yardımcılığına da Fatih Terim getirilirse benzer bir durum olabilir, örnek verme açısından söyleyelim.

Le mans ligde 15. sırada ve küme düşme hattının 5 puan üzerinde. Son 4 maçlarının ilk ikisi PSG ve Bordeux ile. Her ne kadar 5 puanlık bir avantajları var gibi görünse de bu 2 maçtan puansız çıkarlarsa Avrupa kupası hedefiyle başladıkları sezonda korkulu rüya görebilirler.

1 yorum:

Mehmet Akar dedi ki...

Yanılmıyorsam Rennes'de de buna benzer bir hadise gerçekleşmişti. Takımı daha önce de çalıştıran Guy Lacombe, takımın başına getirilirken, eski teknik direktör Pierre Dreossi, Lacombe'nin asistanlığına getirilmişti.

Fakat Le Mans örneğinde bu durum iyice ayyuka çıkmış görünüyor Ama yine de Le Mans'ın küme düşeceğine pek ihtimal vermiyorum. Düşmesi kesinleşen Le Havre'ın ardından bu kadar kötü futbol oynayan bir Nantes, kadro kalitesi ortada bir Caen ve akıl almaz kademe hataları yapan defansıyla St Etienne varken, Le Mans'ın ligden düşmesi benim için süpriz olur.