2 Ekim 2009 Cuma

TOP 10 CANAVAR FİLMİ KLİŞESİ

















Bu yaşıma geldim hala arıdan korkarım. Askerde bir bal arısı tarafından sokulup acısının o kadar büyük olmadığını anladığım halde (hoş Eşek arısı tarafından dilinden sokulan adamın acısıyla karşılaştırılmaz ama). Neyse bu korkunun temelinde şu yatıyor olabilir. Küçükken (yaş 4 veya 5) TRT-1'de bir pazar sabahı Sinbad filmini izliyordum. Filmin bir yerinde bir arı (nasıl olduğunu anlayamadan) büyüdü büyüdü, fare kadar oldu ve birilerine saldırmaya başladı, Sinbad anca kılıçla öldürebildi düşünün. O günden sonra bende tüm arılar büyüyecekmiş gibi bir korku oluşmuş ve kalmış olabilir. Beyaz perde yaşayan veya nesli tükenmiş canlıların birçoğunu korku ve bilim kurgu malzemesi olarak kullandı. Her filmin de değişmez bazı kuralları vardır. 30 sene önce çekilen Japon Gojira filminde de daha geçenlerde izlediği modern King Kong'da da aynı şey var. Bir dökelim listeyi...

1-Bir canavarını çok sevdim: Filmin sonunu başta anlatayım. Askeri güçler, polis, özel tim, jandarma, köy korucusu, zabıta kim varsa canavarı bir yerde kıstırır. Artık bu canavar duruma göre dinozor olur, King Kong olur, duruma göre dev kirpi olur. Ateş için herkes emir beklemektedir. Derken bizim canavarın kalbini bilen bilim adamı ortaya atılıp askerleri ve onu öldürme heveslisi herkesi durdurmaya çalışır. "Bak hacı, bu arkadaş iyiydi de çevresi kötüydü" babında bir muhabbet çeker. Ama dinletemez o sırada canavar şehri birbirine katmaya devam eder. Ama canavar da olsa vefalıdır, bizim bilim adamına dokunmaz. Filmin sonunda askerler amacına ulaşır. Maktul yerde yatarken bizim bilim adamı gelip "ey insanoğlu şuncacık hayvandan ne istedin, ne istediniz ha o....pu çocukları" diye Çalışkan Ahmet nutuğu atar. Çeker gider...Jenerik akar.

2-Basiretli ticaret adamı: Her filmde duyarlı bilim adamı olduğu gibi peşine düşülen yaratığı sirkte, davette, kokteylde, brançta sergilemek isteyen bir de iş adamı veya mal-mülk sahibi vardır. Herkesin silahında mermi varken bunda bayıltıcı ok mevcuttur. Aslında mert adamdır, para gözünü öyle bürümüştür ki, peşine düşülen hilkat garibasının gerektiğinde gözündeki kirpiğini alır, o derece yaklaşır ona. Mutlaka filmin belli bir bölümünde hedefine ulaşır. Ama bizimki zincirlerinden kurtulur, onu ve emrindeki herkesi öldürür. Genelde de bunların ölümü ortadan ikiye ayrılma şeklinde olur nedense. Feci şekilde can verirler anlayacağınız. Buarada verilmek istenen mesaj paranın saadet getirmediğidir.

3-Çernobil Etkisi: Bunca yıldır film izlerim, dinozorları saymazsak, hormon bozukluğu, küçüklüğünde çok ıspanak yeme, süt içme gibi işler nedeniyle haddinden fazla büyüyen bir canavar görmedim. Ya nükleer denemeler sonunda denizde oluşan atıkla büyürler ya da radyasyona maruz kalırlar. Bir de neden her radyasyona veya nükleer maddeye maruz kalan büyüyor anlamıyorum. Bir kere de küçülmez mi yahu şu kertenkele? İlla Godzilla olacak büyüyüp. Rize Çayına maruz kalan dev bir hamsinin hikayesinin anlatıldığı Katil Hamsi İdris filminin çekimleri çok yakında başlayacaktır. Yönetmen M.Night Şayalamalamalı mı?

4-Birimiz hepimiz için: Bu filmlerin gerizekalıca bulduğum klişelerinden birisi grup halinde takılan hayvanları büyütmeyip saldırganlaştırması, tek tabanca takılanları ise büyütmesidir. Örneğin karınca, arı, yarasa gibi sürü halinde gezenlerin boyutu pek büyümez anca insanlara savaşa açarlar. Kertenkele, yılan, örümcek gibi tek tabancalar ise büyür. Hayır karıncalar o sürü halinde bir de büyürlerse osuruğumuzu bağlarlar ondan. Film yapımcıları da bir acaiptir. Cücük kadar kertenkelenin Godzilla olmasına inandık da buna "yok olmaz öyle şey" diyeceğiz.

5-Animal Instinct: Şimdi bu ince bir ayar. Canavarlar arada bir filmin esas kızına aşık olurlar. Bu özellikle gorillerin konu edildiği filmde iyice su yüzüne çıkmıştır. Yalnız nedense hep erkek canavarlar kadın kahramanlara aşık olurlar. Tam tersine ben hiç rastlamadım. Yani kadın canavara aşık olan erkek adam modeli. Herhalde sexual harassment çağrışımı yapacağı için bu yola hiç başvurmuyorlar. Malum erkek milletinde tavuk, kirpi götüren de var. E ama öbür türlü de her an "blonde girl takes time with its horse" türü bir videoya dönüşebilir her an. Ayrıca misal King Kong'da koskoca goril Naomi Watts'ı ne yapacak. Ailesiyle yemeğe götürse kürdan diye kullanırlar. Pek sevmiyorum bu motifi...















6-Man Of War: Şimdi bu filmlerde canavarın derdinden anlayan bilim adamı, para kazanmak isteyen iş adamı, aşık olduğu kız vardır ama bir de genelde başkan yardımcısı, Genelkurmay Başkanı yardımcısı, Savunma Bakanı ve benzeri rollerde görülen, sürekli bir asalım, keselim, öldürelim modunda adamlar vardır. Uzaylı gelir "sayın başkan, füzeleri hazırlamalıyız", dinozor gelir, "kartallar emir bekliyor başkan ne yapalım", King Kong gelir "özel tim emrinizi bekliyor efendim"...Ulan bir dur motorun soğusun, bir sor bakalım önce niye geldiniz, nedir derdiniz, neye hemen öldürüyorsun. Bu hunhar kişilikleri yüzünden genelde canavarın üstüne basmaları ile ölürler. Basılmayanlar da gensoru ile istifa ettirilir.

7-Mr. Scientist: Canavar şehri yıkar, kadın çoluk çocuk bakmadan kim varsa öldürür, ekonominin, sosyal hayatın tam anlamıyla içine eder, taş taş üstünde bırakmaz, bizim mühendis iflah olmaz bununla. "Onu öldürmemeliyiz, canlı yakalarsak insanoğlunun sırlarını çözebiliriz, hayal edin, bizden daha komplike bir DNA zinciri"...Ne yapacaksın DNA zincirini kolye yapıp boynuna mı asacaksın, canavar lan bu DNA'yı takar mı, bunların uzaylısı elde ışın silahıyla geliyor saniyede kömür oluyorsun. Ayrıca o bizim DNA yapısını merak ediyor mu, alıp ikiye bölüyor doğrudan, o bize sevdalı değilken bizdeki bu fanatiklik niye?

8-Gelin canlar birlik olalım: Bu en çok uzaydan gelen canavarlarla ilgili filmlerde gözümüze sokulur. Varoluşundan beri birbirinin kıçını düdükleme arzusu ile yanıp tutuşan insanoğlu bir anda uzaylı sopayı gösterince biraraya gelir, dostluk rüzgarları eser. Rusya ile ABD kardeş olur, birbirlerinden kız alıp verirler, canavarı yok etmek için canla başla mücadele ederler. Aslında onca Hollywood yapımcısı şunu demez kendisine "ulan biz öte yandan insanoğlu anca yumurta kapıya sıkışınca birbirine muhtaç olduğunu öğrenir" mesajı da veriyoruz. Ama seyirci pek çakmaz bunu, filmde İstanbul ve cami gösterilirse tamamdır kalbimiz fethedilmiştir.

9-Stand-up isyanımdı: Arkanızdan 100 metre canavar geliyor, yakalarsa sizinle dişinizi karıştıracak, son sürat arkadaşlarınızla kaçıyorsunuz, "şşş la Ahmet aynen Kibar Feyzo'daki Şener Şen gibi koşuyon lan eheheh" diye espri mi yaparsınız? Yapamazsınız tabii ödünüz tezekle karışmış normal olarak. Ama Amerikan yapımı canavar filmlerinde böyle değildir, 2 saniye sonra ölme ihtimali olsa bile kaçış sırasında espriler yapan (genelde zenci) karakterler vardır. "yoo meeen giv mi e brek" tarzındadılar film boyu. Ama bu hiçbir şeyi takayan tavırları filmin sonunda ödüllendirilir, mutlaka insanoğlunun kaderini etkileyen bir iş yaparlar. Çalışmayan bir silahın düğmesine kazayla basıp çalıştırırlar filan.

10-Mukadderat: Yaratıkları öldürmek için tüm dünya seferber olur, silahla giderler olmaz, bombayla giderler olmaz, çocuğunu kaçırırlar o da olmaz. Derken Kuzey Carolina'da bir çocuk evinde patates baskısı yaparken canavarları öldürecek bir formül bulur. Hemen Nükleer Araştırma Enstitüsü'nü arar, ilk önce çocuk adam yerine konmaz, sonra duyarlı bir telefon memuresi çocuğu Enstitü müdürüne bağlar (oha!), çocuk da "patatesi ortadan ikiye bölün, yelkenli olacak şekilde oyun, mavi mürekkeple boyayıp uzaylıların gemiye fırlatın" der...Günlerdir kimsenin yapamadığını çocuk yapar, uzay gemisi patlar. Bu filmlerde canavarın ölümünün olur olmaz şeylerden olması modadır. Independence day ve War of the Worlds en yakın örnekleri.

by Canarino and FD

Top 10 İğrenç Felaket Filmi Klişesi

Top 10 İğrenç Korku Filmi Klişesi
Top 10 İğrenç Polisiye Filmi Klişesi
Top 10 İğrenç Romantik Komedi Filmi Klişesi
Top 10 İğrenç Dövüş Filmi Klişesi

9 yorum:

varol döken dedi ki...

tekrar ve bıkmadan soruyorum... bir gün dünyayı uzaylılar, canavarlar, gudubetler, musibetler bassa kim kurtaracak?

klişeler!

varol döken dedi ki...

kendim sordum kendim cevapladım, bir yorum canavarı oldum ben, hayır böyle olmak istemedim, öğlen yediğim nükleerli fasülye yaptı beni, vurmayın lan ne vuruyorsun ya!

varol döken dedi ki...

o değil de naomi watts canavar gibi karı ha...

maaşa zam, yoruma son!

Sosyal_FB dedi ki...

Varol o dediklerin basarsa sende Dünya'yı kurtarma istidadı görüyorum ben. Denemeni tavsiye ederim.

Yok, Naomi Watts gibiler basarsa, Hasan almaz, basan alır. O durumda ne yaparsın bilemiyorum.

Seni iyi görmüyorum. Bize bir yemek ısmarla da kendine gel sen :)

Adsız dedi ki...

top 10 askerlik klişesi isteriiiz :)

diren ayhan dedi ki...

anlamıyorsunuz işte Man of war ları,
O füzeler atılacak, yerine yenisi üretilecek.Füzeyi üreten kazanacak,füze fabrikasındaki işçi kazanacak,işçinin baseball şapkası giyip oduncu gömleği ve yağlekeli atlet tamlamasyla gittiği bar sahibi kazanacak.Garson kız mandy müşteriden kalçasına şaplak yiyecek,o füzenin serpintilerinden yeni canavarlar türeyecek,sonra gene füze...Alacak verecek ekonomiye can verecek.

Unknown dedi ki...

bu filmi Şayalamalamalı da mı çekmeli Şayalamalamamalı da mı çekmeli!

turhanatakan dedi ki...

4. maddeye itirazım var:)

adı neydi filmin hani şu karıncalar fabrika atıkları tarzı şeylerle beslenip devasa boyutlara ulaşıyorlardı da çocukken götümüz attıydı.

Protanopia dedi ki...

Sadece canavar değil birsürü aksiyon içeren Hollywood filminde g.tü tutuşmuşken ya da tam yakaladığı adamı öldürecekken espri yapma saçmalığı vardır. Espriyi yapan kahramansa bir şekilde sıyrılır ama kötü adamsa bunu pahalıya öder.

Ben bunları oş enstantaneler olarak değil de filmden nefret ettieek anlar olarak görürüm.