17 Aralık 2010 Cuma

SİSTEKİ MELODİLER vol.7




















2 yılı aşkın bir süredir sadece 6 yazı yazdığımız bu seriye devam edelim 7 ay sonra (10'a tamamlayınca bitiririz). Ekim ayındaki Sting & Symphonico Rosso konseri için aylar öncesinden 85 euroyu saydığımda tek konser için hayatımda ödediğim en yüksek rakamı cebimden çıkarmıştım. O yüzden ilk başta hafiften bir içime oturma yaptı tabii ki. Ama Gelredome'daki konser bittiği andan beri o paranın tek bir kuruşu bile aklıma gelmedi zira Newcastle'lı karizmatik adam öyle bir konser verdi ki bugün o konser Top 5 listesinde yerini aldı bile.

Sting'in zaten konuştuğu anda bile insanı kendisine bağlayan o buğulu sesi , ortalama bir şarkı olarak nitelendirilecek melodilerin tümünü eşsiz hale getiren bir ses. Okul arkadaşları yataklarında uyurken, babasıyla Newcastle sokaklarında süt dağıtan bu adam daha o günlerde bir müzisyen olmanın hayalini kurarmış. Şarkılarını dayandırdığı konuların bu kadar geniş bir yelpazede olmasını daha o yıllarda şekillenen hayallerine bağlayabiliriz. 59 yaşındaki şarkıcı bu konser turunda arkasına bir orkestrayı alınca zaten güzel olan şarkıları birer şaheser mertebesine ulaşıyor. Örneğin insanı Arap saraylarının dehlizlerinde dolaşıyormuş hissi veren, o konserin ve Sting kariyerinin en güzel şarkılarından biriyle girişi yapalım. Mad About You. Şarkı Kral David'in Bathsheba'ya duyduğu aşkı anlatır. David'in ordusunda asker olan Uriah'ın karısı olan Bathsheba'ya tutulan David, askerlerine emir vererek Uriah'ı öldürtür ve çocuğuna hamile olan Bathsheba'yla evlenir ama bu yukarıdakinin hoşuna gitmez. Krallığı parçalanır ve doğan çocuk 7 gün içinde ölür. Hikaye İncilde de yer alır.



Oradan bir modern zaman hikayesine geçelim. Sting'in Rusya ile ABD arasındaki soğuk savaş için yazdığı ve o dönemin politikacılarını eleştiren müthiş şarkı "Russians". Orkestral eklemelerle müthiş bir esere dönüşen bir başka Sting klasiği. Şarkı Hitchcock gerilimlerini hatırlatan bir girişle başlar ve ardından giren trampet tınılarıyla ısınır, ardından da Sting'in eşsiz sesi gelir.

We share the same biology
Regardless of ideology
What might save us, me, and you
Is if the Russians love their children too



Sting'den bahsedip Fields of Gold'dan bahsetmemek olmaz. Police döneminden çıkıp gelen bir şarkıdır Altın Tarlaları. Bizzat sizi o tarlalarda yürüyormuşsunuz hissine kaptıran bu şarkının özellikle klasik gitar solosu yağmurlu ve sisli bir günde pencereden dışarıya bakılırken kurulan hayallerin fon müziği olur adeta.



Kapanışı bu turun seyirciye göbek attıran şarkısı ile bitirelim. Desert Rose. Hem de şarkının uyduğu bir coğrafyadan. Sting'in tüm orkestrayı da yanına alıp gittiği, Fas-Rabat'tan...Tabii bu şarkıyı coğrafyasında ve ait olduğu kültürden fazlasıyla etkilenmiş bir halka söyleyince ortalık dağılıyor. Gürültüden de anlayacaksınız.




Sisteki Melodiler vol.1 Anathema
Sisteki Melodiler vol.2 Marillion
Sisteki Melodiler vol.3 The Cranberries
Sisteki Melodiler vol.4 Dire Straits
Sisteki Melodiler vol.5 Hagalaz Rundedance & Of the Wand and Moon
Sisteki Melodiler vol.6 Bob Dylan

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Son 2 video aynı olmuş. 2si de Fields of Gold. Düzeltirsen bir Desert Rose kulakların pasını siler :)